tromaktiko: Μια από τις πιο κρίσιμες εβδομάδες των τελευταίων ετών για την ελληνική οικονομία και το Χ.Α

Δευτέρα 23 Μαΐου 2011

Μια από τις πιο κρίσιμες εβδομάδες των τελευταίων ετών για την ελληνική οικονομία και το Χ.Α



Μια από τις πιο κρίσιμες εβδομάδες των τελευταίων ετών αποτελεί αυτή που ξεκινάει σήμερα, στη σκιά της υποβάθμισης της Παρασκευής από τη... Fitch και με τα βλέμματα να είναι στραμμένα στην οικονομία και συγκεκριμένα στις διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με την Τρόικα για το σχεδιασμό του μεσοπρόθεσμου προγράμματος για τα έτη 2012 – 2015, τα νέα μέτρα που θα περιλαμβάνονται σε αυτό (μαζί με τις παρεμβάσεις για το 2011, ύψους περίπου 6δις ευρώ) και κυρίως τις αποφάσεις σχετικά με τις αποκρατικοποιήσεις, που κρίνονται το κλειδί για τη βελτίωση του κλίματος στην οικονομία και το χρηματιστήριο.

Επίσης, αναμένεται να συνεχίσουν οι συζητήσεις στην Ε.Ε, αναφορικά με τη μορφή της νέας στήριξης προς την Ελλάδα, στη σκιά πάντα της μεγάλης διαμάχης της γερμανικής με τη γαλλική πλευρά. Φυσικά δε θα πρέπει να παραβλέπουμε ότι όλα αυτά λαμβάνουν χώρα υπό την απειλή πάντα μιας εκλογικής αναμέτρησης (ειδικά όσο τίθεται από τους ευρωπαίους θέμα πολιτικής συναίνεσης), την ώρα που το ελληνικό χρηματιστήριο βρίσκεται σε χαμηλό ουσιαστικά 14 ετών και με την τεχνική εικόνα να συνηγορεί σε περαιτέρω πτώση.

Ξεκινώντας από το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, υπό την πίεση της Τρόικας, αλλά και των καθυστερήσεων που έχουν σημειωθεί μέχρι στιγμής, σήμερα το μεσημέρι αναμένεται να τεθεί επί τάπητος το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής για τα έτη 2012 – 2015, ενώ θα πρέπει να τονιστεί ότι το “πακέτο” δεν πρόκειται να περιλαμβάνει το σύνολο των παρεμβάσεων δεδομένου ότι βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις με την Τρόικα, σε κλίμα αμφισβήτησης από την πλευρά των αξιωματούχων της Ε.Ε. και του ΔΝΤ, για την αποτελεσματικότητα σειράς παρεμβάσεων της κυβέρνησης. Μάλιστα οι συζητήσεις και οι διαπραγματεύσεις αναμένεται να συνεχιστούν την Τετάρτη, όταν και θα επιστρέψουν στην Ελλάδα οι εκπρόσωποι της Τρόικας.

Το μεγάλο ζήτημα των επόμενων ημερών, πέραν του μεσοπρόθεσμου προγράμματος αναμένεται να είναι αυτό των αποκρατικοποιήσεων, με την κατάσταση όπως αυτή διαμορφώνεται πλέον να κάνει επιτακτική τη λήψη άμεσων μέτρων και ανακοινώσεων, κάτι το οποίο φάνηκε και από τις πρόσφατες δηλώσεις τόσο του υπουργού οικονομικών, όσο και του πρωθυπουργού, ενώ θα επαναλάβουμε για πολλοστή φορά ότι στην ανακοίνωση, επιτέλους, ενός θαρραλέου προγράμματος αποκρατικοποιήσεων βλέπουμε και αυτό που ονομάζουμε μια θετική είδηση “ΣΟΚ”, που θα συμβάλει στην αναστροφή του κλίματος στην οικονομία και το χρηματιστήριο. Αξίζει σε αυτό το σημείο να αναφέρουμε ότι την ίδρυση ενός ανεξάρτητου ιδρύματος αποκρατικοποιήσεων, στο πρότυπο της γερμανικής «Treuhand», που θα στελεχωθεί από ξένους ειδικούς προτείνει ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κόντ Γιούνκερ. Συγκεκριμένα, «θα χαιρέτιζα την σύσταση από την Ελλάδα μιας ανεξάρτητης υπηρεσίας ιδιωτικοποιήσεων στο πρότυπο της Treuhand» τόνισε σε συνέντευξή του προς το περιοδικό Der Spiegel ο Ζαν Κόντ Γιούνκερ διευκρινίζοντας ότι αυτή η υπηρεσία θα πρέπει να στελεχωθεί από ξένους ειδικούς. Σημειώνεται ότι η Treuhand είχε συγκροτηθεί μετά την επανένωση της Γερμανίας με στόχο την ιδιωτικοποίηση της κρατικής περιουσίας της «Λαϊκής Δημοκρατίας της Γερμανίας». Η δραστηριότητα της έχει αμφισβητηθεί από πολλούς, καθώς σε κάποιες περιπτώσεις κατηγορήθηκε για εκποίηση των κρατικών επιχειρήσεων. Σε γενικές γραμμές, εκτιμάται ότι διεκπεραίωσε με επιτυχία την αποστολή της.

Επίσης, το άλλο μεγάλο θέμα των ημερών είναι η μορφή της νέας βοήθειας που λάβει η Ελλάδα από την Τρόικα, ειδικά για την κάλυψη των δανειακών αναγκών του 2012 – 2013, με τη διαμάχη της γερμανικής πλευράς με τη γαλλική να συνεχίζεται, ενώ είναι αλήθεια ότι κατά τις τελευταίες ημέρες τα δεδομένα αρχίζουν και πάλι να αλλάζουν, με τη γαλλική πλευρά να κερδίζει έδαφος και τη γερμανική να εγκαταλείπεται προσωρινά. Πιο συγκεκριμένα, όλο και πιο πιθανή καθίσταται η περίπτωση της χορήγησης ενός νέου δανείου ύψους περίπου 50δις ευρώ, για τα έτη 2012 – 2013, ενώ η λύση που προωθείται από τη Γερμανία, για “ήπια αναδιάρθρωση” φαίνεται να πηγαίνει πίσω χρονικά. Συγκεκριμένα, αναδίπλωση στη γερμανική στάση ενδέχεται να αποτελούν οι χθεσινές δηλώσεις της Άγκελας Μέρκελ, με τη γερμανίδα Καγκελάριο να δηλώνει μιλώντας σε περιφερειακό συνέδριο του κόμματός της, CDU στο κρατίδιο Μεκλεμβούργο-Πομερανία, ότι “η Ελλάδα πήρε πιστώσεις με διάρκεια πέραν του 2012 και για αυτό το λόγο δεν είναι εφικτό τώρα να αλλάξουν γρήγορα οι κανόνες”, σημειώνοντας πως σε διαφορετική περίπτωση “θα υπάρξουν βαριές συνέπειες και για άλλες χώρες της Ευρωζώνης”. Μάλιστα, η Άγκελα Μέρκελ μιλώντας στο περιφερειακό συνέδριο του κόμματός, τάχθηκε κατά της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, ενώ την ίδια ώρα τάχθηκε υπέρ της εφαρμογής του συμφωνηθέντος προγράμματος της Τρόικας με την Ελλάδα. Να σημειωθεί ότι στην αλλαγή της στάσης φαίνεται να οδηγεί και οι πρόσφατε απειλές από την ΕΚΤ, ότι σε περίπτωση αναδιάρθρωσης (όποια μορφή και αν έχει αυτή) τα ελληνικά ομόλογα δε θα γίνονται δεκτά. Επίσης, δε θα πρέπει να παραβλέπουμε ότι στην πρόσφατη υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τη Fitch τονίζεται ότι η όποια μορφή αναδιάρθρωσης θα θεωρηθεί χρεοκοπία.

Τέλος, το μεγάλο ζήτημα των επόμενων ημερών θεωρείται και αυτό της πολιτικής συναίνεσης, ενώ αναμένεται την Τρίτη να υπάρξουν οι συναντήσεις των πολιτικών αρχηγών, με τα δεδομένα πάντως όπως είναι αυτή τη στιγμή να καθιστούν πρακτικά αδύνατον να επιτευχθεί η επιθυμητή από το εξωτερικό πολιτική συναίνεση.

Στα αμιγώς τεχνικά, η εικόνα είναι η γνωστή αρνητική για όλους τους βασικούς δείκτες, ενώ το μεγάλο ζητούμενο θα είναι πάντα μια ισχυρή αντίδραση και επιστροφή των δύο δεικτών, ΓΔ και FTSE/ASE 20 υψηλότερα των πρώτων σημαντικών αντιστάσεων των 1.390 – 1.400 μονάδων και των 620 – 630 μονάδων αντίστοιχα. Σε αντίθετη περίπτωση όπως έχουμε αναφέρει αναμένεται κίνηση του ΓΔ προς τα επίπεδα των 1.200 – 1.250 μονάδων (όπου και είναι πολύ πιθανή μια αντίδραση) και του Τραπεζικού δείκτη προς τα επίπεδα των 880 – 900 μονάδων.


www.greekfinanceforum.com
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!