tromaktiko: "Συνέχιση της Νευρικότητας στο Χ.Α., με τα βλέμματα σε πολιτική συναίνεση και οικονομία"...

Τετάρτη 25 Μαΐου 2011

"Συνέχιση της Νευρικότητας στο Χ.Α., με τα βλέμματα σε πολιτική συναίνεση και οικονομία"...



Η μεταβλητότητα αναμένεται αν συνεχιστεί, ενώ τα “φώτα πλέον” στρέφονται στη σεναριολογία αναφορικά με τις πρόωρες εκλογές, η οποία όπως είχε λίγο πολύ διαφανεί τις... προηγούμενες ημέρες αποτελεί το νέο μεγάλο αγκάθι για την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά. Παράλληλα, το ενδιαφέρον θα συνεχίσει να βρίσκεται και στα άλλα γνωστά και εξίσου καθοριστικά για την πορεία της αγοράς, μέτωπα, αυτά της ελληνικής οικονομίας (εν όψει της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων με τα τους ανθρώπους της Τρόικας από σήμερα) και τις περιβόητες πλέον, καθημερινές, δηλώσεις και τα δημοσιεύματα από το εξωτερικό, αναφορικά με την τύχη του ελληνικού χρέους, που τόσο πολύ επηρεάζουν την ψυχολογία και το κλίμα της αγοράς.

Την ίδια ώρα βέβαια που όλα τα παραπάνω βρίσκονται σε εξέλιξη, πολύ αρνητική παραμένει η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών του Χ.Α., όπως φυσικά και αυτή επιμέρους δεικτοβαρών μετοχών (ΕΤΕ, Coca Cola κτλ).

Ξεκινώντας από το μεγάλο ζήτημα των ημερών, αυτό της πιθανότητας των πρόωρων εκλογών, καθοριστικές εξελίξεις είχαμε χθες, όπου ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μετά από συνάντηση με τον πρωθυπουργό, αρνήθηκε την οποιαδήποτε μορφή “πολιτικής συναίνεσης”, με τον πρόεδρο της ΝΔ να δηλώνει χαρακτηριστικά ότι “στην αποδεδειγμένα λανθασμένη συνταγή του μνημονίου δεν πρόκειται να συμφωνήσω”, ενώ πρόσθεσε ότι η ΝΔ λέει όχι στην πρόσκληση συναίνεσης της κυβέρνησης, η οποία όπως τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ ακολουθεί την ίδια εσφαλμένη οικονομική πολιτική. Παράλληλα, νέο άνοιγμα έκανε χθες το απόγευμα ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στο ΣΕΒ. Συγκεκριμένα, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά “υπάρχουν σημεία που μπορούμε να συναινέσουμε”, τονίζοντας ότι υπάρχουν προτάσεις της ΝΔ που μπορεί να υιοθετηθούν, όπως αυτή της εργασιακής εφεδρείας («παρά τις όποιες διαφορές», όπως είπε), τις αποκρατικοποιήσεις, τα αυθαίρετα, την ηλεκτρονική συνταγογράφηση και το περιουσιολόγιο. Γίνεται λοιπόν αντιληπτό ότι η προσπάθεια της κυβέρνησης για πολιτική συναίνεση, αλλά την ίδια ώρα και η στρατηγική για να κερδηθούν οι εντυπώσεις συνεχίζονται, με το σενάριο όμως των πρόωρων εκλογών, όσο αυτό δεν ξεκαθαρίζει, να αποτελεί μια νέα μεγάλη απειλή για την τόσο δοκιμαζόμενο ελληνικό χρηματιστήριο. Βέβαια σε αυτό το σημείο θα πρέπει να είμαστε ιδιαιτέρως δεικτικοί με τη στάση της κυβέρνησης, όπου υψηλόβαθμα στελέχη της, εμφανίζονται να δηλώνουν άλλοτε ότι δε χρειάζεται αυξημένη απαρτία 180 ψήφων για τη ψήφιση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος (αναμένεται στα μέσα Ιουνίου) και άλλοτε ότι αυτή η ανάγκη είναι επιτακτική. Αξίζει να αναφέρουμε ότι όπως έγινε γνωστό, μετά από σχετικό αίτημα της τρόικας, συνάντηση αναμένεται να υπάρξει σήμερα (στις 17:00 ώρα) με το οικονομικό κλιμάκιο της ΝΔ.

Πέραν του θέματος της πολιτικής συναίνεσης στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος θα βρίσκονται πάντα οι εξελίξεις από την οικονομία, εν μέσω έναρξης του τελικού κύκλου των διαπραγματεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης με την Τρόικα για τα νέα μέτρα για το 2011, τις τελικές ρυθμίσεις για το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, αλλά και τις διαπραγματεύσεις για την αξιολόγηση των προτάσεων για αποκρατικοποιήσεις που ανακοίνωσε προχθές η κυβέρνηση. Σημειώνεται σε αυτό το σημείο ότι κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την επικείμενη συνάντηση των G8 και σύμφωνα με δηλώσεις ανώτερου αξιωματούχου της γερμανικής κυβέρνησης, η δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων της αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας δε μπορεί να αποκλειστεί να γίνει νωρίτερα και πιο συγκεκριμένα την Παρασκευή το απόγευμα. Μάλιστα, σύμφωνα πάντα με τις δηλώσεις του υψηλόβαθμου στελέχους της γερμανικής κυβέρνησης, την Παρασκευή το βράδυ θα ανακοινωθεί η συνολική συμφωνία για τα δημοσιονομικά μέτρα, τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και τις ιδιωτικοποιήσεις στην Ελλάδα.

Αναπόσπαστο φυσικά κομμάτι των συζητήσεων για την οικονομία, αποτελούν και οι δηλώσεις και τα δημοσιεύματα από το εξωτερικό. Έτσι λοιπόν χθες αποστάσεις ουσιαστικά κράτησε από το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση ο πρόεδρος του Eurogroup, δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι η Ελλάδα θα πρέπει να κάνει ακόμα πιο φιλόδοξο το πρόγραμμά της για τις αποκρατικοποιήσεις. Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Γιούνκερ δήλωσε πως “η Ελλάδα πρέπει να διευρύνει περαιτέρω το πρόγραμμά της για τις αποκρατικοποιήσεις και να εξαγγείλει και άλλες δομικές μεταρρυθμίσεις”. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος του Eurogroup αν και εμφανίστηκε για ακόμη μια φορά αντίθετος στην πλήρη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, έκανε λόγο για ακόμη μια φορά για τη λύση της “ελεγχόμενης αναδιάρθρωσης”, τονίζοντας πάντως ότι θα πρέπει πρώτα να περιμένουμε τα αποτελέσματα της αξιολόγησης της τρόικας. Θυμίζουμε ότι μια μέρα πριν ο Γιούνκερ είχε κρίσιμη συνάντηση με την Καγκελάριο της Γερμανίας, Α. Μέρκελ, στο Βερολίνο. Πέραν των δηλώσεων Γιούνκερ, σύμφωνα με δηλώσεις του Αμαντέου Αλταφάζ, εκπρόσωπου του αρμόδιου για τις οικονομικές υποθέσεις επιτρόπου Όλι Ρεν, θετικά κρίνονται οι πρόσφατες ανακοινώσεις της κυβέρνησης σχετικά με τα νέα μέτρα και τις αποκρατικοποιήσεις. Συγκεκριμένα, ο κ. Αλταφάζ δήλωσε “παρέχονται σημαντικά διευκρινιστικά στοιχεία” και επιβεβαιώνεται η αποφασιστικότητα των ελληνικών αρχών για την αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης τονίζοντας την ίδια ώρα ωστόσο ότι είναι ανάγκη το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων να προωθηθεί άμεσα. Τέλος, στο σήριαλ των χθεσινών δηλώσεων, περισσότερες περικοπές και μεταρρυθμίσεις ζήτησε από την Αθήνα το μέλος του διευθυντηρίου της ΕΚΤ Λορέντσο Μπίνι Σμάγκι, προειδοποιώντας ότι η Ελλάδα θα πρέπει να πληροί τους όρους για την επόμενη δόση της βοήθειας. «Εάν η Ελλάδα δεν πληροί τους όρους της ΕΕ και του ΔΝΤ τότε δεν θα εισπράξει τις επόμενες δόσεις των δανείων» δηλώνει το μέλος του διευθυντηρίου της ΕΚΤ Λορέντσο Μπίνι Σμάγκι στην αυστριακή εφημερίδα Der Standard. O κ. Σμάγκι κάλεσε την Αθήνα να κάνει ακόμη περισσότερες περικοπές και μεταρρυθμίσεις.

Αφήνοντας τις οικονομικές και μη εξελίξεις και προτού περάσουμε στα αμιγώς τεχνικά των τριών βασικών δεικτών, στα σταθούμε στην τεχνική εικόνα της μετοχής βαρόμετρο στο Χ.Α., αυτή της ΕΤΕ, όπου συνεχίζεται η καθοριστική “μάχη” με τις πολύ σημαντικές στηρίξεις στα επίπεδα των 4,40 – 4,50 ευρώ (επίπεδα τα οποία δε πρέπει να χαθούν). Παράλληλα, αρνητική - προβληματική είναι και η εικόνα των άλλων δύο πιο δεικτοβαρών μετοχών της Coca Cola και του ΟΠΑΠ.

Επιστρέφοντας στην τεχνική εικόνα των τριών βασικών δεικτών (ΓΔ, FTSE/ASE 20 και Τραπεζικός Δείκτης), αυτή παραμένει πάντα αρνητική, ενώ το μεγάλο ζητούμενο θα συνεχίσει να είναι μια πολύ ισχυρή αντίδραση και επιστροφή των βασικών δεικτών στα πρώτα σημαντικά επίπεδα (ΓΔ στις 1.390 - 1.400 μονάδες και FTSE/ASE 20 στις 620 – 630 μονάδες). Σε αντίθετη περίπτωση όπως έχουμε αναφέρει, εδώ και καιρό, αναμένεται συνέχιση των προβλημάτων για τους βασικούς δείκτες και η κίνηση του ΓΔ προς τα επίπεδα των 1.200 – 1.250 μονάδων (όπου και είναι πολύ πιθανή μια αντίδραση) και του Τραπεζικού δείκτη προς τα επίπεδα των 880 – 900 μονάδων (επίσης είναι πολύ πιθανή μια αντίδραση).


www.greekfinanceforum.com
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!