tromaktiko: "Ζητείται συνέχιση της χθεσινής αντίδρασης στο Χ.Α. με νέο μεγάλο ερωτηματικό την πολιτική συναίνεση"...

Τετάρτη 18 Μαΐου 2011

"Ζητείται συνέχιση της χθεσινής αντίδρασης στο Χ.Α. με νέο μεγάλο ερωτηματικό την πολιτική συναίνεση"...



H συνέχιση της χθεσινής αντίδρασης θα είναι το μεγάλο ζητούμενο, με τις τραπεζικές μετοχές να βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και την προσοχή των επενδυτών να είναι...


πάντα στραμμένη στην οικονομία, στη σκιά των πρόσφατων εξελίξεων στο Eurogroup και εν αναμονή των τελικών ανακοινώσεων από την κυβέρνηση.
Συγκεκριμένα, με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον θα αναμένονται την επόμενη εβδομάδα οι ανακοινώσεις σχετικά με το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα 2012 – 2015, τα νέα μέτρα και πάνω από όλα, κάτι το οποίο είναι και το μεγάλο στοίχημα για την ελληνική οικονομία, τις ανακοινώσεις σχετικά με τις αποκρατικοποιήσεις και την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Σχολιάζοντας και πάλι εν συντομία τα δρώμενα των τελευταίων 2 ημερών, κατά τις συνόδους του Eurogroup και του Ecofin και σύμφωνα και με τις νέες χθεσινές δηλώσεις, γίνεται όλο και πιο ξεκάθαρο ότι η Ε.Ε. προωθεί πλέον τη γερμανική λύση, η οποία αναμένεται να έχει ως βάση μια “ελεγχόμενη αναδιάρθρωση” του συνολικού ελληνικού χρέους, κάτι το οποίο όπως έχουμε επανειλημμένα τονίσει (εδώ και μήνες), αν γίνει σωστά (είναι μια εξαιρετικά πολύπλοκη υπόθεση, απαιτείται ένα σεβαστό χρονικό διάστημα μεταξύ των εμπλεκομένων πλευρών), θα αποτελέσει μια βάση για τη σταδιακή έξοδο της χώρας από την κρίση. Προτού περάσουμε στα υπόλοιπα θέματα και αναφορικά με το ζήτημα της “ελεγχόμενης αναδιάρθρωσης”, χαρακτηριστικές είναι και οι νέες χθεσινές δηλώσεις του επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος αν και απέκλεισε για ακόμη μια φορά την αναδιάρθρωση (εννοώντας το Haircut) του ελληνικού χρέους, έκανε ανοιχτά λόγο για ένα reprofiling, μια «αναδιάταξη», η οποία θα προβλέπει ενδεχομένως μεγαλύτερη διάρκεια στην αποπληρωμή των δανείων ή μείωση των τοκοχρεολυσίων. Επίσης, στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις και άλλως αξιωματούχων της Ε.Ε, όπως του υφυπουργού οικονομικών της Γερμανίας, κ Άσμουσεν, αλλά και πάνω από όλα του ευρωπαίου επίτροπου Όλι Ρεν.
Πέραν βέβαια των παραπάνω, είναι ξεκάθαρο ότι οι τελικές αποφάσεις θα είναι συνάρτηση και αποτελέσματα της στάσης που θα επιδείξει η ελληνική κυβέρνηση και τα μέτρα και οι ανακοινώσεις που θα γίνουν τις επόμενες ημέρες σχετικά με το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και κυρίως σχετικά με τις αποκρατικοποιήσεις. Έγινε πλέον ξεκάθαρο στην ελληνική κυβέρνηση από την πλευρά των Ευρωπαίων εταίρων ότι δε θα δεχθούν πλέον άλλες καθυστερήσεις στην δημοσιονομική προσαρμογή της χώρας και πάνω από όλα στην υλοποίηση του προγράμματος των αποκρατικοποιήσεων. Μάλιστα αξίζει να αναφέρουμε ότι χθες από τις Βρυξέλες ο Όλι Ρέν δήλωσε ότι υπάρχει ανάγκη ιδιωτικοποιήσεων αξίας 15δις ευρώ το 2011! Έτσι λοιπόν η κυβέρνηση βρίσκεται πλέον με το “πιστόλι στον κρόταφο” να αρχίσει να ανακοινώνει το σημαντικότερο δυνατόν ένα πλάνο αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, κάτι το οποίο όπως έχουμε τονίσει ενδέχεται, εφόσον γίνει να ζεστάνει και πάλι το Χ.Α. Μάλιστα όπως χαρακτηριστικά έχουμε αναφέρει η ανακοίνωση, επιτέλους, ενός γενναίου προγράμματος αποκρατικοποιήσεων θα μπορούσε να αποτελέσει αυτή τη θετική είδηση “ΣΟΚ” που χρειάζεται το Χ.Α., για να ξαναζωντανέψει και να απομακρυνθεί από τα χαμηλά 14 ετών.
Τέλος, και προτού περάσουμε στα αμιγώς τεχνικά, ένα από τα μεγάλα ζητήματα των επόμενων ημερών θα είναι ξεκάθαρα το θέμα της πολιτικής συναίνεσης που επίσης έθεσε ο ευρωπαίος επίτροπος χθες, τονίζοντας ότι είναι απαραίτητη προϋπόθεση η συναίνεση μεταξύ των κομμάτων. Συγκεκριμένα, ο κ. Ρέν δήλωσε χαρακτηριστικά "αφού η πολιτική συναίνεση επετεύχθη στην Πορτογαλία και στην Ιρλανδία, γιατί όχι και στην Ελλάδα; Δεν πρόκειται για πολιτικό παιχνίδι, αλλά για εθνικό πεπρωμένο και για ένα ζήτημα θεμελιώδους εθνικής υπευθυνότητας όλων των πολιτικών δυνάμεων". Γίνεται λοιπόν αντιληπτό ότι το συγκεκριμένο θέμα θα είναι ένα από τα καυτά των επόμενων εβδομάδων, ενώ όπως έχουμε κατ’ επανάληψη το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών, κάτι το οποίο είναι πολύ πιθανό, θα αποτελέσει άλλο ένα εμπόδιο στην προσπάθεια του Χ.Α. να ανακάμψει, ενώ αναμένεται να δημιουργήσει επιπρόσθετα προβλήματα στην ελληνική οικονομία, που τόσο πολύ δοκιμάζεται. Πάντως να αναφέρουμε ότι σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες και παρά τα όσα γράφονται και λέγονται, εκφράζεται η αισιοδοξία ότι στο εν λόγω θέμα θα προκύψει στο τέλος η απαιτούμενη συναίνεση.
Στα αμιγώς τεχνικά, η εικόνα εξακολουθεί να είναι αρνητική, ενώ το ζητούμενο μετά τη χθεσινή άνοδο, θα είναι η συνέχιση της αντίδρασης και η προσέγγιση των πρώτων σημαντικών αντιστάσεων των δύο δεικτών (ΓΔ & FTSE/ASE 20) των 1.390 – 1.400 μονάδων και των 620 – 630 μονάδων αντίστοιχα.


http://www.greekfinanceforum.com/
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!