Βέβαια, από την εποχή Χριστοδουλάκη ψηφίστηκε εκείνη η αντισυνταγματική(κατά τη γνώμη μου) διάταξη που αποτιμούσε το 1ο παιδί με αφορολόγητο 1000 ευρώ, το 2ο επίσης με 1000 ευρώ και το τρίτο το.. χρυσοφόρο με 10000 ευρώ πέρα από τις άλλες .... προνομίες που είχε στι αποσκευές του. Αυτό λοιπόν είχε ως αποτέλεσμα ουσιαστικά να εξασφαλιστεί ένα είδος φορολογικής ατέλειας σε μια μεγάλη ομάδα μισθωτών αυτής της κατηγορίας. Και μιλάμε για συντελεστή 30%, δηλαδή απώλεια εσόδων από μισθωτή υπηρεσία 2700 για το κράτος μόνο από τη ρύθμιση αυτή. Αυτή η παροχή άνοιξε την όρεξη στους συμπαθείς τρίτεκνους να επιχειρήσουν προνομιακή εξομοίωση με τους πολύτεκνους, γεγονός που πέτυχαν σε σημαντικό βαθμό σε διάφορα επίπεδα. Μια πρώτη παρενέργεια είναι και η ουσιαστική αλλοίωση των βάσεων των πανελληνίων με την υποχρεωτικότητα των μεταγραφών, αφού σύμφωνα με το νέο νόμο μπορεί ένα παιδί από Θεσσαλονίκη με 19250 μόρια να περάσει ιατρική Αλεξανδρούπολης και ένα παιδί τρίτεκνου ή πολύτεκνου, από την Κοζάνη ας πούμε, να πάρει τη θέση του στη Θεσσαλονίκη με 19100 μόρια.
Ας επανέλθουμε στο θέμα μας. Παραξενεύονται κάποιοι που μέσω των αποδείξεων επιστρέφει ένα μέρος των παρακρατηθέντων φόρων στα γνωστά φορολογικά "υποζύγια" (άγαμοι,μονότεκνοι, δίτεκνοι μισθωτοί), τη στιγμή που ζητώντας την απόδειξη θεωρητικά προσέφεραν στο κράτος είτε ΦΠΑ είτε εισόδημα σε ποσοστό πολύ μεγαλύτερο του 10% που επιστρέφει ανταποδοτικά μέσω των αποδείξεων.
Εγώ όμως παραξενεύομαι πως είναι δυνατόν να παίρνει επιστροφή φόρου κάποιος, ο οποίος ποτέ ως τώρα ούτε φόρο πλήρωσε, ούτε παρακράτηση είχε. Και εδώ οι φίλοι λογιστές πιστεύω ότι έχουν ηθική ευθύνη να μη δίνουν τέτοιου είδους συμβουλές και κατευθύνσεις στους πελάτες τους, αλλά να τους μυούν στην ... ηθική νομιμότητα.
Ας δούμε λοιπόν πώς γίνεται αυτό, γιατί όταν το άκουσα δεν μπορούσα να το πιστέψω.
Είμαι π.χ. υδραυλικός, έχω και το γιο μου, ανοίγω μια εταιρεία και για κάθε επισκευή που κάνω ή αντικατάσταση σου λέω π.χ. Σύνολο 100 ευρώ. 85 κάνουν τα υλικά και 15 η εργασία. Στην περίπτωση αυτή 1 στους 5 στατιστικά ζητά τιμολόγιο ή απόδειξη, οπότε το εισόδημα αυτό δεν φαίνεται πουθενά. Για τα υλικά όμως που μου τοποθέτησε, που αφιβάλλω αν έκαναν παραπάνω από 40 ευρώ εγώ δεν έχω τιμολόγιο ως πελάτης και το παίρνει ο υδραυλικός στο όνομά του, αλλά όχι ως υλικά, αλλά ως εξοπλισμό ή οτι δήποτε άλλο μπορεί να θεωρηθεί για τον ίδιο δαπάνη. Ετσι λοιπόν σ! το τέλος τα έξοδά του είναι περισσότερα από τα έσοδα για τα οποία δεν έχει κόψει αποδείξεις και ανγκάζονται οι λογιστές να του υποδείξουν νά ...κόψει κάποιες αποδείξεις. Τότε να δείτε τι γεναιόδωρος που γίνεται.
Κι αφού λοιπόν, δηλώσει το εισόδημά του, το οποίο πρέπει απαραιτήτως να είναι λίγο πιο κάτω από το όριο του αφορολογήτου, μέσα από την αποφορολόγηση ( οι επαίοντες τα ξέρουν αυτά καλύτερα) προκύπτει ένας συμψηφισμός με τον ΦΠΑ και ένα ποσό προς επιστροφή, ενώ υπό άλλες υγιείς συνθήκες θα έπρεπε να του έρθει μια ..τσουχτερή λυπητερή.
Συμπέρασμα: Αν ανήκετε στους έντιμους φορολογούμενους, να ζητάτε πάντα στο όνομά σας το τιμολόγιο με τα υλικά που θα χρησιμοποιήσουν οι διάφοροι τεχνίτες σε εργασίες που τους αναθέτετε. Και να ζητάτε και παροχής εργασιών. Αν σας απειλούν, απειλήστε τους με το ΣΔΟΥ, γιατί ο ΦΠΑ θα έπρεπε να είναι αδιαπραγμάτευτος και να περιέχεται στην αρχική τιμή που θα σας πει.
Αναγνώστης