tromaktiko: Σχετικά με: όσον αφορά τις πανελλαδικές

Τετάρτη 18 Μαΐου 2011

Σχετικά με: όσον αφορά τις πανελλαδικές



Διάβασα το μήνυμα σου και είδα την απογοήτευσή σου.
Έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε που πέρασα κι εγώ τη δοκιμασία των πανελλαδικών...

Από τη μικρή μου πείρα έχω καταλάβει ότι όταν η αποτυχία είναι γενική αυτό φέρνει πτώση των βάσεων. Και το αντίθετο. Θυμάμαι τι είχε συμβεί το 2000. Εγώ έδωσα μία χρονιά αργότερα. Η κρίση που διαμόρφωσα σύμφωνα με όσα είδα και άκουσα τότε είναι η εξής: Το Υπουργείο Παιδείας στην προσπάθειά του να κάνει αποδεκτό το νέο τότε σύστημα δεν έβαλε θέματα ιδιαίτερα δύσκολα. Οι υποψήφιοι που έγραφαν καλά πανηγύριζαν για την επιτυχία τους. Όταν βγήκαν τα αποτελέσματα άκουγα κάτι γενικούς βαθμούς πάνω από 19. Αυτό όμως έφερε θεαματική άνοδο των βάσεων.! Για παράδειγμα κάποιος υποψήφιος με γενικό βαθμό 19,2 δήλωνε ιατρικές και φαρμακευτικές σχολές θεωρώντας την εισαγωγή του δεδομένη. Έλα όμως που και οι σχολές που είχε δηλώσει διαμόρφωσαν βάση 19,4!
Μη βιάζεσαι να απογοητευτείς. Κάθε χρονιά είναι διαφορετική από τις προηγούμενες και τις επόμενες . Μη στηρίζεσαι στις περσινές βάσεις. Οι φετινές βάσεις θα διαμορφωθούν από τα φετινά δεδομένα. Η επιτυχία σου στην πρώτη επιλογή εξαρτάται και από τις επιδόσεις και τις προτιμήσεις των άλλων συνυποψήφιων σου τις οποίες δεν γνωρίζεις. Επομένως μην προξοφλείς την αποτυχία. Έβλεπα κι εγώ παιδιά σαΐνια να μην γράφουν καλά. Από όσο είχα καταλάβει είχαν μεγάλο άγχος σε σημείο που υπέφεραν.
Ακόμα κι αν νιώθεις πως έχασες μια μάχη δε χάθηκε ο πόλεμος. Η ελπίδα πεθαίνει πάντα τελευταία. Μην αποθαρρύνεσαι και μην το βάζεις κάτω. Φτάσε μέχρι το τέλος και κάνε το καλύτερο που μπορείς. Εμπιστεύσου τις ικανότητές σου και πήγαινε στις εξετάσεις με την πεποίθηση ότι θα πετύχεις. Συγκεντρώσου στο στόχο σου και μη σκορπάς τη σκέψη σου σε άλλα πράγματα. Η συμπλήρωση του μηχανογραφικού ας σε απασχολήσει μετά τις εξετάσεις. Η αξιολόγηση των γραπτών είναι δουλειά αλλονών. Η δικιά σου είναι να κάνεις το καλύτερο που μπορείς.
Και κάτι ακόμα. Συμπλήρωσε προσεκτικά το μηχανογραφικό. Μην αποκλείσεις τη σχολή που επιθυμείς με το σκεπτικό ότι δε θα τα καταφέρω. Αλλά και μη σνομπάρεις καμιά σχολή. Όπως σου είπα και πιο πάνω πολλά παιδιά με καλούς βαθμούς έμειναν έξω επειδή δεν καταδέχτηκαν να δηλώσουν μια σχολή που τη θεωρούσαν κατώτερη.
Σε πήρα σβάρνα με τις συμβουλές; Απλά ήθελα να σου πω κάποια πράγματα απ’ την καρδιά μου. Καλή επιτυχία! και ΣΚΕΨΟΥ ΘΕΤΙΚΑ! ΓΕΝΝΗΘΗΚΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΤΥΧΕΙΣ!!! (όπως όλοι μας)

Αναγνώστης
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!