tromaktiko: «Καβαλερία Ρουστικάνα» και «Παλιάτσοι» στο Ηρώδειο από την Εθνική Λυρική Σκηνή

Τετάρτη 18 Μαΐου 2011

«Καβαλερία Ρουστικάνα» και «Παλιάτσοι» στο Ηρώδειο από την Εθνική Λυρική Σκηνή



Με την «Καβαλερία Ρουστικάνα» του Μασκάνι και τους «Παλιάτσους» του Λεονκαβάλλο, δύο εμβληματικές όπερες του ιταλικού βερισμού, που θ’ ανέβουν στις αρχές... Ιουνίου για πρώτη φορά μαζί στο Ηρώδειο σε σκηνοθεσία Γκρέιαμ Βικ (1,3,4,5/6), ανοίγει η Εθνική Λυρική Σκηνή την αυλαία στο φετινό Φεστιβάλ Αθηνών.

«Είναι η πρώτη φορά που θα παρουσιαστεί στο Ηρώδειο το δίπτυχο αυτό (Καβαλερία και Παλιάτσοι ) από την ΕΛΣ. Πρόκειται για μία λαμπρή παραγωγή, που ανεβαίνει με σύσσωμες τις δυνάμεις της Εθνικής Λυρικής Σκηνής αλλά και με τη σύμπραξη διακεκριμένων καλλιτεχνών, όπως ο Γκρέιαμ Βικ. Η παρουσία του, υποδηλώνει ότι η ΕΛΣ δεν αντιμετωπίζει τις παραγωγές στο Ηρώδειο με ένα τουριστικό τρόπο, αλλά σκοπεύει να τους προσδώσει ένα ιδιαίτερο καλλιτεχνικό στίγμα», είπε ο καλλιτεχνικός διευθυντής της ΕΛΣ, Μύρων Μιχαηλίδης σε σημερινή συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στο φουαγιέ του θεάτρου Ολύμπια, με αφορμή την καλοκαιρινή δραστηριότητα της Λυρικής Σκηνής στο Ηρώδειο.

«Ο καλύτερος τρόπος για να ενισχυθεί η Λυρική Σκηνή σε αυτήν την δύσκολη οικονομική συγκυρία, είναι να αποδεικνύει διαρκώς το μεγάλο κοινό που έχει και την παρακολουθεί», συμπλήρωσε.

«Ο όρος βερισμός έχει περισσότερο να κάνει με το θέμα, με την πρώτη ύλη, παρά με το μουσικό στυλ. Δεν είναι ρεαλιστικές όπερες, αλλά πραγματεύονται θέματα που έχουν να κάνουν με την κοινή ανθρώπινη ψυχή. Ο βερισμός έφερε στη σκηνή, όχι πια βασιλείς, ιερείς και πριγκίπισσες αλλά αγρότες», τόνισε ο Γκρέιαμ Βικ, που- όπως είπε- έχει για πρώτη φορά την ευκαιρία να σκηνοθετήσει αυτά τα δύο «εκπληκτικά» έργα. Πρόσθεσε δε, ότι του αρέσει πολύ να δουλεύει κάτω από δύσκολες συνθήκες και σε ανοιχτούς χώρους όπως είναι το Ηρώδειο.

«Η μεγάλη πρόκληση που αντιμετωπίζω, είναι το πώς θα μπορούσα να εξανθρωπίσω με κάποιο τρόπο ένα μνημείο όπως είναι το Ηρώδειο, που είναι υπό μία έννοια σχεδόν “φασιστικό”. Έτσι ώστε οι απλοί άνθρωποι να είναι στην καρδιά του δράματος και να μην είναι το θέαμα. Αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα το γεγονός ότι υπάρχει μία ανάγκη για ένα θέαμα μεγάλης κλίμακας» είπε ο διάσημος σκηνοθέτης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό που προσπαθεί να βγάλει από τα δύο έργα είναι μία σχεδόν σχιζοφρενική διαφορά που υπάρχει μεταξύ τους. «''Η Καβαλερία Ρουστικάνα'' είναι μία ραψωδία, ένα ποίημα για τη γη. Ένας ρομαντικά δοσμένος ύμνος στις αγροτικές αξίες. Αντίθετα, οι ''Παλιάτσοι'' είναι ένα αυθεντικό μουσικό θέατρο που εκτυλίσσεται στα παρασκήνια», διευκρίνισε.

Σκηνικά και ενδυματολογικά την παραγωγή εμπλουτίζει ο Γιώργος Σουγλίδης, ενώ τους φωτισμούς έχει αναλάβει ο Τζουζέππε ντι Ιόριο.

«Το Ηρώδειο έχει κατακλυστεί από γη και ελαιόδεντρα» ανέφερε ο Γκρέιαμ Βικ, που πιστεύει ότι η λιτή σκηνογραφία που έχει επιλέξει μαζί με τον Γιώργο Σουγλίδη, αντιπροσωπεύει τη Μεγάλη Ελλάδα.

Τους καταξιωμένους σολίστ από την Ελλάδα και το εξωτερικό πλαισιώνουν η Παιδική Χορωδία «Rosarte» με την Ορχήστρα και τη Χορωδία της Ε.Λ.Σ., υπό την έμπειρη μπαγκέτα του αρχιμουσικού της Λουκά Καρυτινού.

Μιλώντας για τις δύο όπερες, ο αρχιμουσικός Λουκάς Καρυτινός τόνισε πως πρόκειται για ένα «πρώτης γραμμής» ανέβασμα από την πλευρά της Λυρικής, ενώ αναφερόμενος στο κίνημα του βερισμού, τόνισε πως ενώ έχει κατηγορηθεί από πολλούς για μουσική ευτέλεια και λαϊκισμό, ήταν αυτό που έφερε το πλατύ κοινό στην όπερα.

Οι παραστάσεις τελούν υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Ιταλίας στο πλαίσιο του εορτασμού για τα 150 χρόνια από τη γέννηση της Ιταλικής Δημοκρατίας.

«Ιστορικά, η ανεξαρτησία της Ελλάδος και η Ενοποίηση της Ιταλίας έχουν πολλά κοινά σημεία. Για τον λόγο αυτό, είναι για εμάς πολύ σημαντικό να γιορτάσουμε μαζί με την Ελλάδα, την 150η επέτειο από την ενοποίηση της Ιταλίας. Οι δύο όπερες, που ανήκουν στο κίνημα του βερισμού, είναι πασίγνωστες και έχουν γνωρίσει μεγάλη επιτυχία σε όλο τον κόσμο, όπου και αν παρουσιάστηκαν», τόνισε ο πρέσβης της Ιταλίας στην Ελλάδα, Φραντσέσκο Πάολο Τρουπιάνο.

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής της ΕΛΣ ανέφερε πως τη φετινή χρονιά τα εισιτήρια θα είναι φθηνότερα σε δύο ζώνες, από ότι πέρυσι κατά 5 ευρώ. Το φοιτητικό θα παραμείνει στα 15ευρώ.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!