tromaktiko: Τα βιβλία των φοιτητών

Πέμπτη 26 Μαΐου 2011

Τα βιβλία των φοιτητών



Έμαθα ότι το πρυτανικό συμβούλιο του ΑΠΘ καλεί σε ενημέρωση τους πολίτες της Θεσσαλονίκης την ερχόμενη Παρασκευή για να... τους ενημερώσει ότι το ΑΠΘ "πάει για κλείσιμο" επειδή (μεταξύ των άλλων) τους κόβουν τις επιχορηγήσεις.... δεν θέλω να κρίνω την απόφασή τους αυτή. Θα ήθελα όμως να μοιραστώ με τους αναγνώστες του blog κάποιες σκέψεις με τα βιβλία που παίρνουν δωρεάν οι φοιτητές. Προς Θεού δεν λέω όχι στα δωρεάν βιβλία. Ίσα ίσα. Αλλά παρόλα αυτά έχω την αίσθηση ότι στο συγκεκριμένο θέμα γίνεται μεγάλο λάθος... Πάω λοιπόν σε λεπτομέρειες:

Στο ΑΠΘ υπάρχουν περίπου 30 χιλιάδες φοιτητές. Σε κάθε εξάμηνο αυτοί οι φοιτητές παίρνουν κατά μέσο όρο 6 βιβλία που κοστίζουν στο εμπόριο από 20 μέχρι 100 Ευρώ. Με απλά μαθηματικά και υπολογίζοντας 60 Ευρώ το μέσο κόστος του βιβλίου, ισούται με ένα κόστος 10,8 εκατομμύρια ευρώ ή αλλιώς 21,6 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο. Ως εδώ καλά. Η παιδεία πρέπει να είναι δωρεάν και δεν το συζητώ καθόλου να το σταματήσουν.

Τα περισσότερα λοιπόν βιβλία από αυτά, είναι είτε γραμμένα από τους ίδιους τους καθηγητές, ή είναι με την επιμέλειά τους. Αυτά τα ίδια βιβλία βγαίνουν στο εμπόριο με την τιμή που προανέφερα. Στην πράξη όμως κανένα από αυτά δεν πουλιέται στην ελεύθερη αγορά (ή πουλιούνται ελάχιστα) καθώς δεν αξίζει στην ουσία τα 100 ευρώ που το κοστολογούν. Και αυτό το γνωρίζουν. Αλλά προτιμούν αντί να πουλήσουν 1000 στην ελεύθερη αγορά και άλλα 1000 στο πανεπιστήμιο με 50 ευρώ, να σιγουρέψουν τα 1000 στο πανεπιστήμιο με τα 100 ευρώ και ας μην αγορασθεί κανένα στα βιβλιοπωλεία... λεφτά δεν θα χάσουν....

Αν το πανεπιστήμιο έβαζε ένα πλαφόν 40 ευρώ ανά βιβλίο και το μέσο κόστος πέσει στα 30 ευρώ, θα μπορούσε να εξοικονομήσει τον χρόνο 10 εκατομμύρια ευρώ. Και αν αυτό το αναγάγουμε σε σύνολο χώρας το ποσό όπως καταλαβαίνετε θα ανέβει σε πολύ μεγάλα ύψη.

Αν μάλιστα κάποιος θεωρεί ότι ένα βιβλίο 40 ή 50 ευρώ δεν είναι ικανό να προσφέρει στον φοιτητή την σωστή ποιότητα, υπάρχουν τρόποι. Γιατί να πληρώνει το δημόσιο ένα βιβλίο που δεν έχει κάνει πωλήσεις στην ελεύθερη αγορά; Γιατί; Ας βάλουν ένα κανόνα ότι αν δεν έχουν πουληθεί χ βιβλία στο εμπόριο με την συγκεκριμένη τιμή τότε το βιβλίο δεν μπορεί να είναι στα συγγράμματα που θα πληρωθούν από το κράτος. Απλά και ξάστερα.

Ειλικρινά δεν θέλω να πω ότι είμαι ειδικός στο θέμα. Μερικές φορές όμως η απλή λογική είναι που κάνει την διαφορά. Ακόμη και αν τα νούμερα που γνωρίζω δεν είναι πραγματικά (αλλά είμαι σίγουρος ότι είναι πολύ κοντά), ακόμη και αν δεν είναι 30χιλ οι φοιτητές, ακόμη και αν το μέσο κόστος του βιβλίου δεν είναι 60 ευρώ, έχω την αίσθηση ότι και πάλι μιλάμε για ένα πολύ μεγάλο ποσό. Αν κάποιος επιλέξει να απαντήσει στο συγκεκριμένο θέμα, θα τον παρακαλούσα να μιλήσει με νούμερα. Και αν μιλήσει με νούμερα, να βγάλει και το συνολικό ποσό που θα μπορούσε να εξοικονομήσει η χώρα μας με τα δικά του νούμερα. Ουδείς αλάνθαστος και μακάρι να κάνω λάθος.

Αν όμως έχω δίκιο και κάποιος πολίτης της Θεσσαλονίκης πάει στο κάλεσμα του Συμβουλίου θα ήταν πολύ ενδιαφέρων να κάνει αυτή την ερώτηση...

Υ.Γ. Ο ΓΑΠ είχε πει ότι λεφτά υπάρχουν. Πολλοί ίσως ακόμη να τον πιστεύουν. Ένα όμως είναι σίγουρο και αυταπόδεικτο. Λεφτά για πέταμα δεν υπάρχουν....

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!