tromaktiko: Αυξημένη μεταβλητότητα, με ειδησεογραφία φωτιά, αλλά και κάποιους καλούς οιωνούς...

Δευτέρα 30 Μαΐου 2011

Αυξημένη μεταβλητότητα, με ειδησεογραφία φωτιά, αλλά και κάποιους καλούς οιωνούς...



Εξαιρετικά κρίσιμη θα είναι και η τρέχουσα εβδομάδα (βέβαια να τονιστεί ότι η σημερινή συνεδρίαση στο Χ.Α. αναμένεται να είναι εξαιρετικά υποτονική λόγω αργίας σε ΗΠΑ και Λονδίνο), μετά τα όσα προηγήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες, ενώ το βάρος πέφτει κυρίως στις διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με την Τρόικα, με σκοπό την εκταμίευση της 5ης δόσης, τη συνέχιση των κρίσιμων διαπραγματεύσεων στους κόλπους της Ε.Ε. (σε συνεργασία με το ΔΝΤ) για την παροχή νέας βοήθειας στην Ελλάδα (με σκοπό την κάλυψη των δανειακών αναγκών των ετών 2012 – 2013) και το πλήθος των άλλων θεμάτων που συνεχίζουν να απασχολούν την ελληνική οικονομία (νέα μέτρα, αποκρατικοποιήσεις κτλ).

Την ίδια ώρα αναμένουμε να συνεχίσουν, με αμείωτους ρυθμούς και οι δηλώσεις των ξένων αξιωματούχων, για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Φυσικά σε όλα αυτά δε θα πρέπει να ξεχνάμε και το πάντα ανοιχτό ζήτημα της πολιτικής συναίνεσης, αλλά και γενικά τις πιθανές πολιτικές εξελίξεις που ενδέχεται να υπάρξουν τις επόμενες ημέρες (εκτεταμένος ανασχηματισμός κτλ).

Ξεκινώντας από το μεγάλο ζήτημα των επόμενων ημερών, αυτό δεν είναι άλλο από την εκταμίευση της 5ης δόσης του δανείου, ύψους 12δις ευρώ, με τις ενδείξεις και τις πληροφορίες να είναι κάτι παραπάνω από ενθαρρυντικές. Συγκεκριμένα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι όλα βαίνουν καλώς και στην έκθεση που θα συνταχτεί από το ΔΝΤ τις επόμενες ημέρες (αναμένεται αν ολοκληρωθεί την Παρασκευή), παρά των σημαντικών ενστάσεων που θα υπάρχουν για τα θέματα της υστέρησης των εσόδων, της καθυστέρησης των διαρθρωτικών αλλαγών και την πάταξη της φοροδιαφυγής, θα δίνεται ουσιαστικά το πράσινο φως για την εκταμίευση της 5ης δόσης του δανείου, ύψους 12δις ευρώ. Μάλιστα, πέραν των πληροφοριών χαρακτηριστικές είναι και οι χθεσινές δηλώσεις του υπουργού οικονομικών, ότι οι διαπραγματεύσεις για την εκταμίευση της 5ης δόσης οδεύουν καλώς. Συγκεκριμένα, ο κ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε “οι διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής, τις αναγκαίες παρεμβάσεις για το 2011 και το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας εξελίσσονται ικανοποιητικά και εκτιμούμε ότι θα ολοκληρωθούν επιτυχώς τις επόμενες μέρες”.

Σε συνάρτηση με τα παραπάνω και το επίσης μεγάλο ζήτημα των επόμενων ημερών θα είναι και οι διαπραγματεύσεις στους κόλπους της Ε.Ε., σε συνεργασία με το ΔΝΤ, για τη χορήγηση οικονομικής βοήθειας ή καλύτερα ενός νέου πακέτου στήριξης, με σκοπό η Ελλάδα να καλύψει τις δανειακές ανάγκες των ετών 2012 – 2013, δεδομένου ότι δε μπορεί να επιστρέψει η χώρα στις αγορές. θυμίζουμε ότι την εξασφάλιση της χρηματοδότησης για τα έτη 2012 – 2013 έχει θέσει ως βασική προϋπόθεση το ΔΝΤ, έτσι ώστε να δώσει το πράσινο φώς για τη 5η δόση και τη συνέχιση του προγράμματος. Θα αναφέρουμε λοιπόν ότι και σε αυτό το μέτωπο υπάρχουν πλέον θετικές ενδείξεις, αφού σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες προερχόμενες κυρίως από τη Γερμανία, η Ε.Ε. αναμένεται μέσα στις επόμενες ημέρες να ξεκαθαρίσει (γραπτώς) ότι δεσμεύεται για τη χορήγηση ενός νέου δανείου ύψους περίπου 50 με 60δις ευρώ, το οποίο θα επιτρέψει στη χώρα να προχωρήσει μέχρι το 2013, όταν και θα ενεργοποιηθεί και ο ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης και σχεδόν σίγουρα η χώρα θα αναδιαρθρώσει το χρέος της. Βέβαια να τονιστεί σε αυτό το σημείο ότι η λύση του νέου δανείου δε μπορεί να αποκλειστεί να συνδυάζεται και με τη λύση μια εθελοντικής αναδιάταξης του ελληνικού χρέους, για τα ομόλογα που λήγουν το 2012 – 2013, με τους κατόχους των ομολόγων να κληθούν να ανταλλάξουν τα ομόλογα που λήγουν με νέα ομόλογα. Μάλιστα, κάτι τέτοιο κρίνεται ότι θα ήταν μια “πρόβα τζενεράλε” για τη συνολική αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους τα επόμενα χρόνια και πιο συγκεκριμένα το 2013. Θα πρέπει μάλιστα να τονιστεί ότι για τα παραπάνω ζητήματα αναμένεται έκτακτο Eurogroup μέχρι τις 10 Ιουνίου (σύμφωνα με επίσημες δηλώσεις ευρωπαίων αξιωματούχων, πιο πιθανή θεωρείται η επόμενη Δευτέρα 6 Ιουνίου) για να κλείσει το θέμα το συντομότερο δυνατόν και πριν τη σύνοδο κορυφής των ηγετών της Ε.Ε. στις 24 Ιουνίου.

Επίσης, ένα από τα μεγάλα ζητήματα που θα συνεχίσει να απασχολεί την αγορά θα είναι και αυτό των αποκρατικοποιήσεων, όπου είναι πλέον ξεκάθαρο, κάτι το οποίο έχουμε αναφέρει εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα, ότι υπάρχουν σημαντικές πιέσεις για τη δημιουργία ενός φορέα που θα αναλάβει, με καθοδήγηση από το εξωτερικό, να “τρέξει’ τα θέματα και μάλιστα το συντομότερο δυνατόν. Έτσι, σε συνέντευξη του στην Κυριακάτικη εφημερίδα Welt am Sonntag, ο Γ. Σταρκ αναφέρει ότι η Αθήνα θα πρέπει να δημιουργήσει μια ανεξάρτητη υπηρεσία για τις ιδιωτικοποιήσεις, ενώ όπως τονίζει ότι ειδικοί υπολογίζουν ότι αυτές θα μπορούσαν να αποφέρουν ακόμη και μέχρι 300δις ευρώ. Επίσης, ο Σταρκ τονίζει ότι “μέρος αυτών των περιουσιακών στοιχείων πρέπει να διοχετευθεί για να μειωθεί το επίπεδο του χρέους". Επίσης, σε συνέντευξη του στο Spiegel, ο ευρωπαίος επίτροπος Όλι Ρεν δήλωσε “για να βοηθήσουμε λοιπόν τους Έλληνες, σκεπτόμαστε σοβαρά την ίδρυση μιας υπηρεσίας ιδιωτικοποιήσεων κατά το πρότυπο του ανατολικογερμανικού ιδρύματος Treuhand”.

Πέρα των παραπάνω θεμάτων, με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται τις επόμενες ημέρες η εξειδίκευση των νέων μέτρων για το 2011, όπου σε ένα σύντομο σχόλιο (θα επανέλθουμε αναλυτικά τις επόμενες ημέρες) θα αναφέρουμε και πάλι ότι η ασκούμενη οικονομική πολιτική οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε οικονομικό αδιέξοδο, ενώ θα πρέπει να υπάρξει το συντομότερο δυνατόν μια αλλαγή πολιτικής, αφού σε αντίθετη περίπτωση κρίνεται ότι όποια προσπάθεια και αν γίνει στα υπόλοιπα ζητήματα (για παράδειγμα των αποκρατικοποιήσεων), απλά θα κινδυνεύσει να “καεί” στο “βωμό της ύφεσης”. Πέραν των νέων οικονομικών μέτρων και στο ζήτημα της πολιτικής συναίνεσης, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι πολύ πιθανή μια νέα συνάντηση τις επόμενες ημέρες, μεταξύ των κ. Παπανδρέου – Σαμαρά, ενώ σε συνάρτηση με τα όσα είχαμε γράψει αναμένονται τις επόμενες ημέρες εξελίξεις στο ζήτημα του ανασχηματισμού, με την πιθανότητα σχηματισμού μια κυβέρνησης τεχνοκρατών να είναι πάντα εξαιρετικά πιθανή.

Στα αμιγώς τεχνικά, οι ενδείξεις είναι πάντα αρνητικές για τους 3 βασικούς δείκτες (ΓΔ, FTSE/ASE 20 και Τραπεζικός Δείκτης), ενώ το μεγάλο ζητούμενο είναι μια ισχυρή αντίδραση (είναι αρκετά πιθανή) και επιστροφή των βασικών δεικτών προς τα πρώτα σημαντικά επίπεδα (ΓΔ στις 1.390 - 1.400 μονάδες και FTSE/ASE 20 στις 620 – 630 μονάδες). Μάλιστα ειδική αναφορά θα πρέπει να γίνει στον τραπεζικό δείκτη, όπου όπως είχαμε προβλέψει εδώ και πολύ καιρό, προσέγγισε (ενδοσυνεδριακά) την Παρασκευή, τις πολύ σημαντικές στηρίξεις των 890 – 900 μονάδων, όπου και υπήρξε μια αντίδραση.


www.greekfinanceforum.com
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!