tromaktiko: "Συνέχιση της νευρικότητας, με ανάμεσα σε άλλα και ένα ρευστό πολιτικό σκηνικό"...

Πέμπτη 19 Μαΐου 2011

"Συνέχιση της νευρικότητας, με ανάμεσα σε άλλα και ένα ρευστό πολιτικό σκηνικό"...



Η γνωστή νευρικότητα των τελευταίων μηνών αναμένεται να συνεχιστεί και σήμερα στο Χ.Α., ενώ πέραν των πολύ γνωστών...


θεμάτων/εκκρεμοτήτων που υπάρχουν, σχετικά με το παρασκήνιο της επικείμενη βοήθεια προς την Ελλάδα (οι ανακοινώσεις αναμένονται στα τέλη του Ιουνίου, στη σύνοδο κορυφής των ηγετών, ενώ συνεχίζουν οι καθημερινές δηλώσεις, οι οποίες και επηρεάζουν την αγορά) και την ανακοίνωση των νέων μέτρων και πάνω από όλα των αποκρατικοποιήσεων (εν μέσω διαπραγματεύσεων με την Τρόικα), η αγορά έχει πλέον να αντιμετωπίσει και το πολύ σοβαρό θέμα του ρευστού πολιτικού σκηνικού, μετά τη “θεωρητική” απαίτηση της Τρόικας για πολιτική συναίνεση.

Θα λέγαμε σε αυτό το σημείο, ότι με τις υπάρχουσες ενδείξεις, η λεγόμενη πολιτική συναίνεση δε φαίνεται πιθανό να επιτευχθεί, με το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών να κερδίζει συνεχώς έδαφος. Έτσι λοιπόν, σε αυτό το σήριαλ είχαμε χθες νέα επεισόδια, με τον υπουργό οικονομικών (μετά τον Πρωθυπουργό) να κάνει άνοιγμα στην αντιπολίτευση, από το συνέδριο του Economist, και τον πρόεδρο της αντιπολίτευσης να απαντάει ουσιαστικά αρνητικά.

Τίθεται λοιπόν ένα μεγάλο ερώτημα, αναφορικά με το παρασκήνιο αυτών των πιέσεων από την πλευρά της Τρόικας, αν δηλαδή πρόκειται για μια προσπάθεια να προστατευθεί από ενδεχόμενο τύπου Ισημερινού, αλλά και Αργεντινής, στις οποίες χώρες, στο τέλος, το ΔΝΤ εκδιώχθηκε (με αποτέλεσμα και την απώλεια σημαντικών κεφαλαίων του ταμείου) ή αν πρόκειται για μια ειλημμένη απόφαση από την πλευρά της κυβέρνησης να πάει σε εκλογές ρίχνοντας την ευθύνη στη μη επίτευξη πολιτικής συναίνεσης. Μάλιστα σε συνδυασμό με το τελευταίο αυτό σενάριο, θα επαναλάβουμε μια άποψη την οποία έχουμε αναφέρει εδώ και αρκετούς μήνες, ότι αργά ή γρήγορα η χώρα θα οδηγηθεί, είτε με ή και χωρίς εκλογές, σε μια κυβέρνηση συνασπισμού, με την τοποθέτηση τεχνοκρατών σε καίριες θέσεις και με στόχο “να περάσουν” νέα επώδυνα μέτρα και κυρίως αυτό της σταδιακής απόλυσης των δημοσίων υπαλλήλων (το οποίο έχει αρχίσει πλέον να διαφαίνεται). Πάντως σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να αναφέρουμε ότι η διατηρούμενη φημολογία, μέσα σε όλα, των εκλογών αποτελεί ακόμη ένα τροχοπέδη για την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά.

Στα αμιγώς τεχνικά, η εικόνα εξακολουθεί να είναι αρνητική, ενώ η πρώτη προσπάθεια χθες του FTSE/ASE 20 να προσεγγίσει τα πολύ σημαντικά επίπεδα των 620 – 630 μονάδων στάθηκε ανεπιτυχής. Σε κάθε περίπτωση το μεγάλο ζητούμενο θα είναι η επιστροφή των δύο δεικτών, ΓΔ και FTSE/ASE 20 υψηλότερα των πρώτων σημαντικών αντιστάσεων, αυτών των 1.390 – 1.400 μονάδων και των 620 – 630 μονάδων αντίστοιχα.

http://www.greekfinanceforum.com/
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!