tromaktiko: Έξι επιπλέον δισ. ευρώ και χιλιάδες απολύσεις στο δημόσιο ζητά η τρόικα

Δευτέρα 16 Μαΐου 2011

Έξι επιπλέον δισ. ευρώ και χιλιάδες απολύσεις στο δημόσιο ζητά η τρόικα



Πρόσθετα έσοδα ύψους 6 δισ. ευρώ, αντί των 3 δισ. ευρώ που έχει προγραμματίσει απ΄ το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Σταθερότητας, ζητά η τρόικα. Ωστόσο, τα περιθώρια επιβολής νέων φορολογικών μέτρων για την είσπραξη εσόδων, έχουν πλέον περιορισθεί δραματικά και έτσι δεν αποκλείεται να γίνει περαιτέρω προσπάθεια περικοπής δαπανών, μολονότι και στον τομέα αυτό τα περιθώρια είναι πλέον εξαιρετικά ασφυκτικά.


Μάλιστα, οι πληροφορίες αναφέρουν πως η τροϊκα δεν θα συναινέσει στην καταβολή της πέμπτης δόσης του δανείου, αν η Ελλάδα δεν δώσει συγκεκριμένες και εμπράγματες εγγυήσεις, ενώ ζητά ακόμη και απολύσεις στο δημόσιο τομέα, για τον περιορισμό των δαπανών.

Στοχευμένες περικοπές στο σύστημα υγείας, τα κοινωνικά επιδόματα και περαιτέρω απελευθέρωση της αγοράς εργασίας είναι μερικά από τα βασικά θέματα που επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο με την τρόικα, για να οριστικοποιηθεί το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πρόγραμμα.

Στο σκέλος των εσόδων το υπουργείο Οικονομικών καταβάλει προσπάθειες για να πείσει τους εκπροσώπους της τρόικας πως το σχέδιο που έχει επεξεργασθεί για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής είναι υλοποιήσιμο και μπορεί να αποφέρει στα δημόσια ταμεία το ποσό των 12,5 δισ. ευρώ. Επιπλέον, σημαντικός παράγοντας επιτυχίας των προβλέψεων στο συγκεκριμένο τομέα, είναι η είσπραξη 700 εκατομμυρίων ευρώ από την νομιμοποίηση των αυθαιρέτων κτισμάτων.

Σε ό,τι αφορά τα εργασιακά οι εκπρόσωποι της τρόικα εκφράζουν τις έντονες αμφιβολίες τους για την επίτευξη του στόχου για την εξοικονόμηση των 6,5 ευρώ από την αύξηση των εσόδων από την λεγόμενη αδήλωτη εργασία. Ωστόσο, η αύξηση της ανεργίας, θεωρείται πως αποτελεί ένα ακόμη άσσο στην φαρέτρα των μέτρων της τρόικας, καθώς θεωρούν πως εξαιτίας αυτού του γεγονότος είναι πέρα για πέρα ρεαλιστικές οι προτάσεις τους για περαιτέρω ελαστικοποίηση της αγοράς εργασίας, επέκταση του θεσμού των επιχειρησιακών συμβάσεων, καθώς με τον τρόπο αυτό θα υπάρξει μεγαλύτερη κινητικότητα στην αγορά εργασίας.

Στο επίπεδο των κοινωνικών επιδομάτων αναμένεται να θεσμοθετηθούν εισοδηματικά κριτήρια ξεχωριστά για κάθε επίδομα, τα οποία θα μειώνονται κλιμακωτά για τα εισοδήματα που θα ξεπερνούν τις 40.000 ευρώ. Αυτή η τακτική αναμένεται να περιορίσει το ετήσιο κόστος των επιδομάτων κατά 1,5 δις. ευρώ περίπου.

Τέλος, στο τομέα της υγείας η τρόικα ζητά την επέκταση του συστήματος της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, με στόχο τον περιορισμό των δαπανών κατά 2,5 δις. ευρώ, ενώ ζητείται ο καλύτερος έλεγχος των ποσοτήτων και των τιμών προμηθειών των νοσηλευτικών ιδρυμάτων.




     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!