tromaktiko: Σχετεικά με: Γράμμα Φινλανδού μαθητή

Τρίτη 17 Μαΐου 2011

Σχετεικά με: Γράμμα Φινλανδού μαθητή



Το πόσο θύμωσα, ντράπηκα, αηδίασα με το που διάβασα τις ειρωνικές σου αράδες δεν περιγράφεται.... http://tro-ma-ktiko.blogspot.com/2011/05/blog-post_4170.html Αντι να λες μακαρι να ηταν ετσι τα σχολεια μας κι εδω καθεσαι και κοροιδευεις και το παιζεις ανωτερος. Ανωτερος σε τι?
Παραθετω και το αρχικο αρθρο του Φινλανδου μαθητη http://tro-ma-ktiko.blogspot.com/2011/05/blog-post_8842.html το οποιο με εκανε ειλικρινα να ντραπω και να σκεφτω ποσο θα ηθελα να πηγαινα σε ενα τετοιο σχολειο..

Ειναι καλυτερο λοιπον κατα τη γνωμη σου το εκπαιδευτικο μας συστημα? Που απο το πρωι ως το μεσημερι οι μαθητες τα ξυνουν στην κυριολεξια μεσα στις ταξεις γιατι ειτε το βλεπουν σαν αγγαρεια, ειτε βαριουνται τον καθε διορισμενο δημοσιο υπαλληλο/καθηγητη που μπαινει στην ταξη και κοιταει απλως να βγαλει τα 45 λεπτα μαθηματος και να παει παλι στο γραφειο του (οι εξαιρεσεις υπαρχουν αλλα δυστυχως ειναι ελαχιστες), ειτε δεν ενδιαφερονται για το μαθημα ετσι οπως γινεται λογω περιβαλλοντος (σχολεια σα φυλακες-μπουντρουμια) ειτε γιατι απο την πολλη ανεμελια του ελληνικου καλοκαιριου πηραν τα μυαλα τους αερα...!!

Το απογευμα τους? Που αντι να πανε μια βολτα με τους φιλους τους, να μαθουνε μια γλωσσα, ενα μουσικο οργανο, να διαβασουν ενα βιβλιο πρεπει να τρεχουνε στα φροντιστηρια 3-4 ωρες καθε μερα γιατι ο καθηγητης στο σχολειο ειναι ανεπαρκης, οι διδακτικες ωρες λιγες, τα μαθηματα εχουν πολλη υλη ωστε να καλυφθει εγκαιρως κλπ.
Στην Ελλαδα οι μαθητες ειναι σπιτι-σχολειο-φροντιστηριο-
σπιτι για να περασουνε σωνει και καλα σε μια σχολη λες κι αυτο θα τους εξασφαλισει.. Και λες τον Φινλανδο ρομποτ?? Δεν παμε καλα μου φαινεται... Στην τελικη, αυτος εχει χρονο να κανει αυτα που του αρεσουν.
Τον ειρωνευεσαι για το οτι παρακινουν τους αδυναμους. Εισαι σοβαρος? Που στην Ελλαδα αμα εισαι αδυναμος στα μαθηματα αυτοματα εισαι και αχρηστος για την κοινωνια!!! Ποσους συμμαθητες ειχα που δεν ανοιγανε το στομα τους να πουνε μια κουβεντα υπο το φοβο της καζουρας..
Για τα λεγομενα σου περι ενδοσχολικης βιας τι να πρωτοσχολιασω.. Θεωρεις δηλαδη οτι "η διψα για ζωη και παιχνιδι" μεταφραζεται σε ξυλο, σεξουαλικη παρενοχληση, λεκτικη βια, ρατσιστικες προσβολες και λοιπα?? Γιατι αυτα ειναι παραδειγματα ενδοσχολικης βιας.. Κοιτα να δεις!!! Εγω νομιζα πως η διψα για ζωη και παιχνιδι ειναι να μιλας με τους γυρω σου, να κανεις παρεες, να παιζεις στο προαυλιο, να μαθαινεις καινουρια πραγματα..

Αν αυτοι εχουνε ακομα δρομο στην εκπαιδευση εμεις δεν εχουμε καν αρχισει να προχωραμε..

Και οσον αφορα την προσευχη, ναι ειναι πολυ προσωπικο να σε βριζει ο καθε καθηγητακος μπροστα σε 500+ ατομα επειδη για χιλιους δυο λογους δικους σου, δεν ηθελες να πεις προσευχη.. Και προτιμω την καλημερα μου να την λεω επειδη το θελω οχι επειδη ετσι λεει το καθημερινο προγραμμα!
Αν κρινεις απο την καταντια της χωρας μας και τους ανθρωπους που την απαρτιζουν χαρα στη μορφωση που πηραμε.. Μαλλον εμεις πηγαιναμε για επισκεπψη στα σχολεια και οχι οι Φινλανδοι..

Οταν εχεις τον εξοπλισμο στο γυμνασιο και στο λυκειο να βλεπεις ζωντανους οργανισμους παρα να ακους απλως για πρωτοζωα και μυκητες, το ποσο ενδιαφερο γινεται το μαθημα δεν περιγραφεται! Και φιλε μου, ΦΥΣΙΚΑ και εχουνε φαντασια.. Αν διαβαζουνε εξωσχολικα βιβλια φυσικα και θα εχουν φαντασια. Σε αντιθεση με τα παιδια εδω που απο τα 7 τους χρονια ειναι στο PC και παιζουνε πολεμικα παιχνιδια, η στο FB και καλλιεργουνε μια ιντερνετικη φαρμα η και εγω δεν ξερω τι αλλο αχρηστο για την παιδικη τους ηλικια. Αληθεια εσυ το παιδι σου του πηρες κανενα βιβλιο τελευταια?

Αντι να πεις μπραβο στα παιδια που το να αντιγραψουνε ουτε που τους περναει απο το μυαλο καθεσαι και λες αρλουμπες περι κτηριων. Ειδαμε την προκοπη των Ελληνοπουλων που γυμνασιο-λυκειο-πανεπιστημιο την κομπινα και το σκονακι τα εχουνε αναγει σε τεχνη!!! Και αντι να ντρεπεσαι γι' αυτο ειρωνευεσαι αυτους που δεν το κανουν.. Και ειδαμε και τα φοβερα νεοελληνικα μας κτηρια, ολο τσιμεντο και βρωμια. Αφου εμεις τους προγονους μας τους εχουμε γραμμενους και τους αναφερουμε μονο οταν θελουμε να βγαλουμε κομπλεξ απεναντι σε αλλους, παλι καλα που υπαρχουν και καποιοι που ασχολουνται και τους αντιγραφουν..

Μ αρεσε αυτο που ειπες οτι στις βορειοευρωπαικες χωρες τελειωνουν τη δουλεια και μετα πινουνε.. Ξερεις ποια ειναι η διαφορα με την Ελλαδα εδω? Οτι εκει τουλαχιστον η δουλεια τελειωνει!! Ενω εδω την τελειωνουμε εμεις οποτε μας καπνισει!!

Λες για το κινητο τηλεφωνο. Ευτυχως που δεν εχει κινητο απο τα 10 οπως εχει το καθε ελληνοπουλο και μαλιστα κανει και επιδειξη στους φτωχοτερους/ατυχεστερους που δεν εχουν. Τι να το κανει το παιδακι ενα κινητο? Εχει καμια συνεδριαση να προλαβει, η θα πεσουν οι μετοχες του και δεν θα το βρουν να του το πουν?? Γιατι να μην εχει φιλους? Αφου ολο του το απογευμα ειναι ελευθερο να το κανει οτι θελει, δεν τον υποχρεωνει κανενα φροντιστηριο να μεινει μεσα να διαβαζει! Οσο για το παλιο και το καινουριο τζιπ, δεν θα μιλησω για την ματαιοδοξια του Ελληναρα που μπορει να μην εχει λεφτα να φαει η να περασει αξιοπρεπως, το δανειο ομως για την αμαξαρα θα το παρει για να το παιζει μοστρα. Ασε μας λεω γω..

Τον δουλευεις που δεν ξερει τον Ολυμπιακο και λες οτι ειναι φυσιολογικο γιατι δεν ασχολειται με τον αθλητισμο. Απο ποτε ο φανατισμος με μια ομαδα, οι καφροι, και το ποδοσφαιρο ετσι οπως εχει γινει θεωρειται αθλητισμος??? Αθλητισμος ειναι να πηγαινεις στην αλανα της γειτονιας με την παρεα και να κλοτσας το τοπι μεχρι να ψοφησεις απο την κουραση. Αθλητισμος ειναι να γυμναζεσαι και να ασχολεισαι με ολα τα ειδη των αθληματων, οχι σαν εδω που "ασχολουμαι με σπορ" σημαινει οτι αραζω καθε κυριακη στον καναπε με τα φιλαρακια και βλεπουμε μπαλα!! Και αλλωστε στο αρχικο κειμενο ελεγε οτι τα παιδια εχουνε χρονο και για αυτο. Εδω ουτε καν, αναλογιζομενος το ποσα εχουνε να κανουνε για την υποτιθεμενη εκπαιδευση τους.

Λες για τους τουριστες που μεθοκοπανε. Αν ειχαμε εστω τον τυπικο ελεγχο στα κλαμπακια και στα μπαρακια των νησιων μας, κι αν η αστυνομια εκανε τη δουλεια της, και αν οι καταστηματαρχες δεν ποτιζαν μπομπες τους τουριστες πουλωντας τους τα ποτα σε πανακριβες τιμες ισως και να μην φερονταν ετσι. Εμεις τους δινουμε το ελευθερο να βλεπουν την Ελλαδα σαν χωρο εκτονωσης και οχι σαν προορισμο διακοπων..
Και εκει που πηγες σε γδαρανε γιατι οι δικοι τους μισθοι ειναι τριπλασιοι απο τον δικο σου και η τιμη τους φαινεται φυσιολογικη. Τα παραπονα σου στο κρατος που αντι να αυξησει μισθους αυξανει τιμες και φορους.
Γι αυτο αυτη η χωρα δεν θα παει ποτε μπροστα. Γιατι δεν μαθαμε ποτε να κανουμε τιποτα αλλο απο μακροβουτια στις παραλιες και να ειρωνευομαστε τους αλλους οταν προκοβουν αντι να διορθωνουμε τα κακως κειμενα. Αλλα ετσι ειναι. Οσα δεν φτανει η αλεπου τα κανει κρεμασταρια..

Αντε και καλες βουτιες..

ΥΓ : Καθε μερα που περναει, καθε φορα που διαβαζω τετοιες αποψεις η μαθαινω τι γινεται στην Ελλαδα τελευταια, συνειδητοποιω πως η αποφαση μου να φυγω στο εξωτερικο ηταν η πιο σοφη που εχω παρει ποτε στη ζωη μου. Και φυσικα ουτε λογος να γυρισω πισω στο χαος.. Δεν θελω τα παιδια μου (οταν κανω) να εχουνε ως προτυπο το "ζαμανφουτισμο" και την νεοελληνικη νοοτροπια της παλαι ποτε τιμημενης πατριδος μου.. Αν δεν αλλαξουνε μυαλα μερικοι, προκοπη δεν θα δουμε..

Απογοητευμενη φοιτητρια εξωτερικου (για να προλαβω καποιους καλοθεληταδες που θα με πουν αχρηστη που δεν καταφερα να περασω σε ελληνικο πανεπιστημιο, μια χαρα περασα, σε υψηλοβαθμο ΑΕΙ της συμπρωτευουσας, αλλα επειδη για λιγα μορια (103) δεν περασα εκει που ηθελα, δεν εκατσα να σκασω κι εφυγα εξω! Α ναι, και ουτε παμπλουτη ειμαι. Με δανειο και λιτοτητα περναω κι εγω οπως και πολλοι αλλοι στην ιδια κατασταση με μενα.)

Αναγνώστης
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!