tromaktiko: Νέα φορολογικά βάρη

Τρίτη 24 Μαΐου 2011

Νέα φορολογικά βάρη



Η μείωση ή ακόμη κατάργηση του αφορολογήτου, είναι μεταξύ των σχεδίων που επεξεργάζεται αυτή την περίοδο η κυβέρνηση, προκειμένου να... βρει ένα τρόπο να εισρεύσουν χρήματα στα δημόσια ταμεία. Βεβαίως, το συγκεκριμένο μέτρο αφορά τα εισοδήματα που θα αποκτηθούν φέτος και θα φορολογηθούν του χρόνου, ωστόσο, είναι ενδεικτικό του προβλήματος που υπάρχει στην συγκέντρωσης φορολογικών εσόδων.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες το αφορολόγητο όριο θα μειωθεί στις 6.000 ή 8.000 ευρώ και σε άλλες περιπτώσεις θα καταργηθεί πλήρως, καθώς προσανατολίζεται το επιτελείο του υπουργείου Οικονομικών να θεσπίσει εισοδηματικά κριτήρια για την διατήρηση ή απώλειά του. Έτσι, οι πληροφορίες αναφέρουν πως το αφορολόγητο είτε θα είναι σε συνάντηση με το οικογενειακό εισόδημα, δεν θα πρέπει να ξεπερνά τις 60.000 ευρώ, ενώ παράλληλα, ενδέχεται να εισαχθεί ως βάση υπολογισμού και το οικογενειακό περιουσιολόγιο, δηλαδή η αξία της περιουσίας και των δύο συζύγων, που εκτιμάται πως θα διαμορφωθεί στις 500.000-600.000 ευρώ. Παράλληλα, παρά τις συνεχείς διακηρύξεις πρεί της μη υπαγωγής σε διαφορετικό από το σημερινό καθεστώς ΦΠΑ για κατηγορίες αγαθών και υπηρεσιών που σήμερα βρίσκονται στους χαμηλό και μεσαίο συντελεστή, στο κείμενο του μεσοπρόθεσμου προγράμματος έχει συμπληρωθεί και η προοπτική «μετάταξης» στο 23% αγαθών και υπηρεσιών, όπως το φυσικό αέριο, γεγονός που θα επιβαρύνει σημαντικά τις δαπάνες της κάθε οικογένειας. Επιπλέον, μία ακόμη επιβάρυνση που σε αρκετές περιοχές της χώρας, κατά κύριο λόγο της βόρειας Ελλάδας, θα δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα, αποτελεί και η εξίσωση του φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης με αυτό της κίνησης, κάτι που θα εκτοξεύσει τις δαπάνες θέρμανσης, ενώ παράλληλα θα συντελέσει στον να αυξηθούν και οι τιμές σε άλλες συμβατικές πηγές παροχής θέρμανσης, όπως τα καυσόξυλα, η τιμή των οποίων θα σημειώσει αισθητή άνοδο. Παράλληλα, στο φορολογικό νομοσχέδιο που ετοιμάζεται από το υπουργείο Οικονομικών θα περιληφθούν διατάξεις όπου θα αλλάξει η δομή του φόρου στα καπνικά προϊόντα, θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στα, ενώ μεγάλες αυξήσεις, της τάξεως του 20%, ετοιμάζονται και στα τέλη κυκλοφορίας, ενώ μένει να διευκρινιστεί πως θα φορολογηθούν τα αυθαίρετα.
Τέλος, υπάρχει πρόβλεψη για αύξηση της φορολογίας στα σκάφη αναψυχής, τα πολυτελή οχήματα και τα ακριβά ακίνητα.


http://www.dailynews24.gr/index.php?option=com_k2&view=item&id=3220:%CE%BD%CE%AD%CE%B1-%CF%86%CE%BF%CF%81%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%B9%CE%BA%CE%AC-%CE%B2%CE%AC%CF%81%CE%B7
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!