tromaktiko: «Κατανόηση της διαφορετικότητας»: προγράμματα επιμόρφωσης του προσωπικού των φυλακών

Τετάρτη 18 Μαΐου 2011

«Κατανόηση της διαφορετικότητας»: προγράμματα επιμόρφωσης του προσωπικού των φυλακών



Με 40 εκπαιδευτικά σεμινάρια, 80 ωρών, στα σωφρονιστικά ιδρύματα σε 18 περιοχές σε όλη την Ελλάδα, το προσωπικό των φυλακών θα έχει...
τη δυνατότητα να αποκτήσει τα κατάλληλα γνωστικά εργαλεία για τη διαχείριση όλων των προβλημάτων που σχετίζονται με τους αλλοδαπούς κρατούμενους.

Το έργο «Προγράμματα Διαπολιτιστικής Επιμόρφωσης του Προσωπικού που Υπηρετεί στα Καταστήματα Κράτησης της Χώρας, στις Υπηρεσίες Επιμελητών Ανηλίκων και Επιμελητών Κοινωνικής Αρωγής» παρουσιάστηκε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου στα γραφεία της ΕΣΗΕΑ από τον επιστημονικό υπεύθυνο καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γ. Κουζέλη, τη συντονίστρια, Μαργαρίτα Δεφίγγου, την υπεύθυνη εκπρόσωπο του υπουργείου Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Α. Ιωάννου, και την Ντίνα Αθανασοπούλου, μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής.

Η πρωτοβουλία ανήκει στο υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο, όπως εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Ιωάννου, ενσωμάτωσε στο ετήσιο πρόγραμμα 2009 του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ένταξης Υπηκόων Τρίτων Χωρών, με εθνικούς και κοινοτικούς πόρους, τη δράση αυτή ύστερα από σχετικό αίτημα του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Το σχεδιασμό και την υλοποίηση των προγραμμάτων έχουν αναλάβει τα Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης ΕΡΓΟΝ και INTEGRATION και η Εταιρεία Μελέτης των Επιστημών του Ανθρώπου.

Με σύνθημα «κατανοήστε τη διαφορετικότητα, για καλύτερη επικοινωνία και ομαλή συνύπαρξη», οι αρμόδιοι φορείς καλούν τους εργαζόμενους στον τομέα της σωφρονιστικής πολιτικής να συμμετάσχουν στα σεμινάρια επιμόρφωσης.

Σεμινάρια, που όπως εξήγησε ο κ. Κουζέλης αποτελούνται από πέντε (4 συν 1) ενότητες. Συζήτηση επί των αρχών διαπολιτιστικότητας Ελλάδας και ΕΕ, νομικό καθεστώς και καθεστώς Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, διαχείριση συγκρούσεων εντός φυλακής, ενίσχυση ικανοτήτων συμβουλευτικής και, τέλος, αξιολόγηση και κατανόηση των προϋποθέσεων εφαρμογής με ψυχοτέστ, ειδικά για το επιστημονικό προσωπικό, είναι οι βασικοί πυλώνες των σεμιναρίων που θα δώσουν τα απαραίτητα γνωστικά εργαλεία στο προσωπικό των φυλακών να διαχειριστεί τις δύσκολες καταστάσεις που αντιμετωπίζει καθημερινά.

Καταστάσεις, που μπορεί ακόμη και να αναπαραχθούν λόγω έλλειψης ειδικών γνώσεων, οι οποίες απορρέουν, όπως εξήγησε ο ίδιος, από εθνοτικές, θρησκευτικές και πολιτισμικές διαφορές των κρατουμένων προκαλώντας συγκρούσεις στο εσωτερικό των σωφρονιστικών ιδρυμάτων.

Στόχος μας είναι, επισήμανε ο κ. Κουζέλης, να παρέχουμε το αναγκαίο υλικό, γνώση και εργαλεία, για τη διαχείριση των κρίσεων που θα βοηθήσει τόσο τους εργαζόμενους στις φυλακές, όσο και τους αλλοδαπούς κρατούμενους που σε πολλές περιπτώσεις είναι η συντριπτική πλειονότητα των τροφίμων.

Στο όλο εγχείρημα εμπλέκονται επιστήμονες από τα πανεπιστήμια των Αθηνών, της Θράκης και της Κρήτης, ενώ ήδη βρίσκονται εν δράσει σε όλη την Ελλάδα 150 επιστήμονες-εκπαιδευτές, πλαισιωμένοι από μία επιστημονική και μία συγγραφική ομάδα.

Τα σεμινάρια έχουν ήδη ξεκινήσει από τον Απρίλιο του 2011 (θα διαρκέσουν μέχρι τον Ιούνιο 2011) με τεράστια ανταπόκριση που ξεπέρασε τις προσδοκίες των αρμοδίων, όπως είπε η κ. Δεφίγγου, τονίζοντας ότι η αποδοχή του πολιτιστικού πλουραλισμού είναι ο μόνος δρόμος για την εξισορρόπηση των διακρίσεων και των εντάσεων στη μεταβαλλόμενη πολιτισμική πραγματικότητα της χώρας μας, όπως είναι ο μόνος δρόμος και για τη διαφύλαξη της κοινωνικής συνοχής.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!