Μεγάλες απώλειες γνώρισαν στις συναλλαγές
της Δευτέρας οι ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές εν μέσω εντεινόμενων
ανησυχιών για την κρίση χρέους στην Ευρωζώνη μετά την υποβάθμιση της
αξιολόγησης της πιστοληπτικής...
Στο ταμπλό ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 υποχώρησε 1,74% για να ολοκληρώσει τις συναλλαγές στις 274,78 μονάδες, ενώ πτώση 1,62% σημείωσε ο Stoxx 50. Ο εκτιμητής της πορείας των χρηματιστηριακών αγορών των χωρών-μελών της Ευρωζώνης, ο Euro Stoxx 50 υποχώρησε 2,09%.
Ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε 1,89% στις 5.835,89 μονάδες, ο γερμανικός DAX έχασε 2,0%, ενώ ο γαλλικός CAC-40 σημείωσε βουτιά 2,10% στις 3.906,98 μονάδες.
Ο ιταλικός FTSE MIB γνώρισε μεγάλες απώλειες 3,32% κλείνοντας στις 20.532,64 μονάδες μετά την ανακοίνωση της Standard & Poor΄s για την υποβάθμιση του outlook σε αρνητικό από θετικό προηγουμένως, επικαλούμενη τους κινδύνους στο πρόγραμμα περιορισμού του δημοσιονομικού ελλείμματος.
Απώλειες 1,41% σημείωσε ο ισπανικός IBEX με το κυβερνών σοσιαλιστικό κόμμα να υφίσταται τη χειρότερη εκλογική ήττα σε διάστημα 30 ετών. Ο ελβετικός SMI σημείωσε πτώση 1,42%, ενώ στην Πορτογαλία ο PSI υποχώρησε 1,12%.
Αρνητικά πρόσημα και για τους δείκτες στη Ρωσία, με τον RTS στο -3,30% και τον Micex στο -1,92%. Στην Τουρκία ο δείκτης ISE έχασε 0,14%.
Αρνητικός πρωταγωνιστής οι μετοχές του τραπεζικού κλάδου, ενώ και ο αεροπορικός κλάδος πλήττεται από τις εξελίξεις στην Ισλανδία και τη νέα έκρηξη ηφαιστείου.
Η μετοχή της Commerzbank σημείωσε βουτιά άνω του 5% στη Φρανκφούρτη, στον απόηχο της ανακοίνωσης της τιμολόγησης των νέων μετοχών από την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.
Στις αεροπορικές, η Air France-KLM υποχώρησε 4,5%, η Deutsche Lufthansa έχασε 3,5%, ενώ η Ryanair Holdings σημείωσε βουτιά 5,3%.
Στις υπόλοιπες εξελίξεις στο μέτωπο της οικονομίας, ο Christian Noyer, μέλος του δ.σ. της ΕΚΤ, δήλωσε πως η δημοσιονομική κρίση στην Ελλάδα δεν θα οδηγήσει σε ντόμινο επιδράσεις, καθώς η φύση των προβλημάτων των άλλων χωρών, όπως η Πορτογαλία, είναι διαφορετική.
Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Nikkei, ο Noyer υποστήριξε πως η αναδιάρθρωση δεν είναι η κατάλληλη απάντηση στην ελληνική κρίση, σύμφωνα με το Reuters.
Η αναδιάρθρωση του χρέους θα έπληττε τον ιδιωτικό τομέα, καθώς το μεγαλύτερο μέρος του χρέους βρίσκεται στην κατοχή των ελληνικών τραπεζών και των ασφαλιστικών εταιρειών.
capital.gr