Ευθύνες στις τράπεζες από τη μήνυση της οικογένειας.
Πρωτοφανής, τουλάχιστον για τα τοπικά δεδομένα, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η μήνυση που κατατέθηκε χθες στην Εισαγγελία Ηρακλείου.
Η οικογένεια του 58χρονου λαχανέμπορου Βαγγέλη Πετράκη, ο οποίος αυτοκτόνησε τον περασμένο Ιούλιο, προσφεύγει στη Δικαιοσύνη, ζητώντας την τιμωρία συγκεκριμένων προσώπων για «έμμεση αυτουργία σε ανθρωποκτονία από πρόθεση (!)» σε βάρος του άτυχου άνδρα.
Στη μήνυση μάλιστα αναφέρεται ότι ο 58χρονος δεν αυτοκτόνησε αλλά ότι «αυτοφονεύθηκε». Η χήρα και τα δύο μεγαλύτερα παιδιά του άτυχου εμπόρου στρέφονται κατά τριών φυσικών προσώπων ενώ ζητούν να παραπεμφθούν στην Δικαιοσύνη και συγκεκριμένα τραπεζικά καταστήματα, υποστηρίζοντας ότι με τις ενέργειες τους, τις απειλές και τις πιέσεις που ασκούσαν στον 58χρονο, τον οδήγησαν στην αυτοκτονία.
«Τα πρόσωπα αυτά με την επιμονή τους και με γεγονότα, δηλαδή εκβιασμούς, απειλές, επεισόδια, αλλά και οι τράπεζες με παράνομες και υπέρογκες οφειλές για τις οποίες εξέδιδαν σε βάρος του Πετράκη αλλεπάλληλες διαταγές πληρωμής για αστρονομικά και ανυπόστατα ποσά, δημιούργησαν τέτοια ψυχολογική καταπίεση και καταβαράθρωση, ώστε η ιδέα της αυτοκτονίας του υποβλήθηκε σαν λύτρωση.
Τα πρόσωπα αυτά ουσιαστικά «όπλισαν και έσυραν την σκανδάλη του όπλου», σκοτώνοντας εμμέσως τον Ευάγγελο Πετράκη» αναφέρεται χαρακτηριστικά στη μήνυση που υποβλήθηκε χθες.
Ο δικηγόρος της οικογένειας, Άγγελος Ζερβός, μιλώντας στην «Π» για την εξέλιξη, υπογράμμισε: «Θεωρώ ότι οι τράπεζες έχουν τη μεγαλύτερη ευθύνη σε αυτήν την τραγωδία. Και αυτή η κατάσταση έχει επιδεινωθεί λόγω της έλλειψης ρευστότητας στην αγορά. Ο μακαρίτης ήταν πολύ ευαίσθητος άνθρωπος.
Δεχόταν ασφυκτικές πιέσεις από τράπεζες και ιδιώτες, οι οποίοι έφθασαν στο σημείο να τον εξευτελίσουν και να τον διαπομπεύσουν δημόσια. Ήταν σαν να τον κρατούσαν αιχμάλωτο και να τον βασάνιζαν καθημερινά. Στο τέλος τον παράτησαν σε ένα κελί μαζί με ένα όπλο.
Με αυτό το παράδειγμα θέλω να καταδείξω το καθεστώς βασανισμού υπό το οποίο ζούσε ο Πετράκης, ο οποίος λίγες ημέρες πριν αυτοπυροβοληθεί, είχε κάνει απόπειρα αυτοκτονίας και είχε νοσηλευτεί. Και αυτό ήταν γνωστό σε όλους. Ο άνθρωπος ήταν εξαιρετικά ευάλωτος και κάποιοι φρόντισαν με το δημόσιο διασυρμό του μέσα στο χώρο της λαχαναγοράς να του δώσουν την «χαριστική βολή».
Άρση τραπεζικού απορρήτου
Η οικογένεια Πετράκη στη μήνυση ζητά να ασκηθούν ποινικές διώξεις σε βάρος όλων όσοι ευθύνονται για το θάνατο του 58χρονου, είτε πρόκειται για φυσικά πρόσωπα είτε για τράπεζες, ενώ υποβάλλει αίτημα για άρση του απορρήτου των τραπεζικών λογαριασμών των εμπλεκομένων.
Ειδικότερα, ζητούν να διερευνηθεί ο ρόλος συγκεκριμένων τραπεζών με τις οποίες είχε συναλλαγές ο αυτόχειρας.
«Η λειτουργία των τραπεζών αλλά και η συμπεριφορά των ανθρώπων που εργάζονταν σε αυτές ήταν εκβιαστική και άσκησαν στον Ευάγγελο Πετράκη τεράστια ψυχολογική πίεση, μια και δεν του άφησαν κανένα περιθώριο ρύθμισης της οφειλής του ή αποπληρωμής σε δόσεις. Οι απειλές για πλειστηριασμό της περιουσίας του κατά τρόπο παράνομο. Ο υπέρογκος εκτοκισμός κάθε οφειλής, τον οδήγησαν στην απονενοημένη πράξη».
Όσον αφορά στους καταγγελλόμενους ιδιώτες, αναφέρεται ότι κάποιοι είχαν αποσπάσει από τον 58χρονο επιταγές ευκολίας και στην συνέχεια τον εκβίαζαν να τις πληρώσει, ενώ άλλοι πάλι τον είχαν «φορτώσει» με ακάλυπτες επιταγές με αποτέλεσμα να τον σύρουν σε «κυκεώνα» χρεών. Η χήρα και τα παιδιά εστιάζουν πολύ στο έντονο φραστικό επεισόδιο που σημειώθηκε στη λαχαναγορά στις 12 Ιουλίου, λίγες ώρες πριν αυτοκτονήσει ο άνθρωπος τους. Όπως υποστηρίζουν η συναισθηματική του φόρτιση ήταν τέτοια που δεν άντεξε τις προσβολές και εξαφανίστηκε για να βρεθεί στην πορεία νεκρός.
Να σημειωθεί ότι πριν από λίγες ημέρες με αφορμή την αυτοκτονία του 40χρονου Γιάννη Μεστροπιάν, ο οποίος επίσης δραστηριοποιούνταν στη λαχαναγορά, η οικογένεια Πετράκη είχε απευθύνει μέσω της «Π» έκκληση στον Εισαγγελέα Ηρακλείου για τη διερεύνηση της υπόθεσης σε βάθος.
http://heraklion1.blogspot.com/2011/05/blog-post_847.html