tromaktiko: Σύλλογος ποντίων Chicago "Ξενιτέας"

Τετάρτη 18 Μαΐου 2011

Σύλλογος ποντίων Chicago "Ξενιτέας"



Ο Μάιος είναι ο μήνας τιμής και μνήμης για τα θύματα της Γενοκτονίας από εμάς τους απογόνους προσφύγων και από όλο τον... Ελληνισμό. Τιμή στην μνήμη των θυμάτων είναι ο αγώνας του Σύλλογου Ελλήνων Ποντίων Σικάγου για την ενημέρωση και την αναγνώριση της γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας και του Πόντου. Ο αγώνας που θα πρέπει να είναι χρέος κάθε Έλληνα πολίτη και ειδικά για μας που ζήσαμε τον πόνο, την θλίψη και νοσταλγία των γονέων μας που ξεριζώθηκαν από της αλησμόνητες πατρίδες των.

Οι εκδηλώσεις αυτές είναι αφιερωμένες στα ιστορικά γεγονότα της Μεγάλης Καταστροφής και της Γενοκτονίας του Ελληνισμού της Μικράς Ασίας και του Πόντου:

Το Σάββατο 21 Μαΐου 2011 στις 3:00 μ.μ. θα δοθεί διάλεξη με ομιλητή τον Δρα Dan Georgakas. Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί στο auditorium Duke Realty, 6133 River Rd. Rosemont, IL. Ο τίτλος της διάλεξης είναι: «Ο Θάνατος στη Σμύρνη το 1922».

Επίσης την Κυριακή, 22 Μαΐου 2011, ο Σύλλογός μας θα τελέσει μνημόσυνο στη μνήμη των προγόνων μας που χάθηκαν κατά τα τραγικά γεγονότα των αρχών του 20ου αιώνα. Η τελετή θα λάβει χώρα στον Ιερό Ναό του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή, στο Des Plaines, IL.

Στις 19 Μαΐου 1919, ο Μουσταφά Κεμάλ, μετέπειτα επονομαζόμενος Ατατούρκ, «Πατέρας των Τούρκων», ο ιδρυτής της σύγχρονης Τουρκίας, έφθασε στην Σαμψούντα για να αρχίσει τις εκτοπίσεις σημαντικού μέρους του ανδρικού πληθυσμού ενώ στη συνέχεια ακολούθησαν οι σφαγές και οι εκτοπίσεις των ηλικιωμένων, των γυναικών και των παιδιών.

Στο τέλος της ιστορικής εκκένωσης της Σμύρνης (Σεπτέμβριος 1922), 50.000 χριστιανοί άνδρες η πλειονότητα των οποίων Έλληνες αλλά και Αρμένιοι εκτοπίστηκαν στο εσωτερικό της Ανατολίας όπου «εξαφανίστηκαν». Διοικητής των τουρκικών δυνάμεων κατά την διάρκεια και αυτής της αγριότητας ήταν και πάλι ο Μουσταφά Κεμάλ.

Οργανώνοντας τέτοιες εκδηλώσεις, ο σύλλογός μας αγωνίζεται να ενημερώσει τις νεότερες γενιές των Ελληνοαμερικανών πολιτών για τις τρομερές συνέπειες της Γενοκτονίας και για την μοιρασμένη ευθύνη όλων, έτσι ώστε να αποφευχθεί να συμβεί το ίδιο και στο μέλλον.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!