000 γεύματα στη διάρκεια της ζωής του. Ακόμα και αν έχετε καταναλώσει τα μισά απʼ αυτά πρέπει να παραδεχτείτε πως έχετε αφήσει λίγο από το πρωινό, το μεσημεριανό ή το βραδινό σας να πάει χαμένο, σύμφωνα με το CNN.
Και απʼ ότι φαίνεται δεν είστε οι μόνοι, όλοι έχουμε μερίδιο σε αυτή τη συνήθεια: 30% του φαγητού που παράγεται παγκοσμίως, καταλήγει στα σκουπίδια ή χάνεται κάθε χρόνο. Αυτό ισοδυναμεί με περίπου 1.3 δισεκατομμύρια τόνους, σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα από την Ένωση Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ.
Τόσο ζυγίζουν περίπου 8.6 εκατομμύρια μπλε φάλαινες, τα μεγαλύτερα ζωντανά πλάσματα στη Γη. Τόσο ζυγίζουν περισσότερα από 2.3 εκατομμύρια αεροπλάνα τύπου Airbus A380, τα μεγαλύτερα επιβατικά αεροπλάνα που υπάρχουν. Αναλογικά είναι σαν να περισσεύει ένας ολόκληρος τόνος φαγητού για κάθε έναν από τα 1.3 δισεκατομμύρια κατοίκους της Κίνας, της πολυπληθέστερης χώρας του κόσμου.
Αναλύοντας περισσότερο τα νούμερα βρίσκουμε πως οι πιο πλούσιοι άνθρωποι είναι αυτοί που κάνουν τις μεγαλύτερες σπατάλες.
Κατά κεφαλήν, οι Ευρωπαίοι και οι Αμερικανοί (κάτοικοι της Βόρειας Αμερικής), χαραμίζουν από 95 ως 115 κιλά φαγητού. Οι κάτοικοι της υποσαχάριας Αφρικής και της Νοτιοανατολικής Ασίας χαραμίζουν πολύ λιγότερο – μεταξύ 6 και 11 κιλά ανά άτομο. Το συμπέρασμα; Ο αναπτυγμένος κόσμος χαραμίζει 10 φορές περισσότερο φαγητό από τον αναπτυσσόμενο κόσμο.
Κι άλλο ένα στατιστικό στοιχείο: Το φαγητό που χαραμίζεται στις πλουσιότερες χώρες του κόσμου ισοδυναμεί με το σύνολο του φαγητού που παράγουν οι υποσαχάριες Αφρικανικές χώρες. Τα νούμερα: 222 τόνοι και 230 τόνοι αντίστοιχα. Το συμπέρασμα; Τα αποφάγια των πλουσίων μπορούν να ταΐσουν την αφρικανική ήπειρο!
Τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής και τα συγκλονιστικά νούμερα έρχονται σε μια περίοδο όπου οι τιμές των τροφίμων αυξάνονται παγκοσμίως. Στην Κίνα, η αύξηση αυτή αγγίζει το 11.5% ενώ στην Ινδία το 8.5%. Η Νότια Αφρική και οι ΗΠΑ δεν έχουν ανακοινώσει τις τιμές Απριλίου, αλλά οι ετήσιες προβλέψεις μιλάνε για διόγκωση 15% στη Νότια Αφρική και 6% στις ΗΠΑ. Αυτό που χρειάζεται είναι αλλαγή νοοτροπίας, τονίζει το CNN.
Τα Ηνωμένα Έθνη λένε πως μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις είναι να ξεπεράσουν οι άνθρωποι την αντίληψη που έχουν για την τελειότητα του φαγητού τους. Ίσως είναι ενστικτώδες να ψάχνουμε με τις ώρες στον σωρό με τα μήλα στο σούπερ μάρκετ για να βρούμε το τέλειο και αψεγάδιαστο φρούτο. Αλλά η ομορφιά είναι μόνο στην επιφάνεια. Ένα φρέσκο φρούτο που είναι λίγο χτυπημένο είναι ακόμα φαγώσιμο και πιθανότατα έχει ίδια ωραία γεύση.
Τα Ηνωμένα Έθνη προτείνουν επίσης τη συνεργασία φιλανθρωπικών οργανώσεων με τις αγορές για τη συγκέντρωση του απούλητου φαγητού που πρόκειται να λήξει. Μπορεί να αναδιανεμηθεί ή να μαγειρευτεί και να διανεμηθεί σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη.
Και μια τρίτη πρόταση: Απλά μην αγοράζετε περισσότερο φαγητό από αυτό που χρειάζεστε. Πιθανότατα δεν θα το φάτε όλο και θα καταλήξετε να το πετάξετε και μαζί με το φαγητό και τα λεφτά που δώσατε για να το αγοράσετε.
Επίσης, αν τρώτε σε εστιατόριο και δεν τελειώσετε το φαγητό σας, ζητήστε να το πάρετε στο σπίτι. Ρωτήστε έναν σερβιτόρο να σας πει για τις απίστευτες ποσότητες φαγητού που μένουν στα τραπέζια αφού πληρωθεί ο λογαριασμός.
Δεν υπάρχει λόγος να χαραμίζουμε φαγητό. Είναι στο χέρι μας να χρησιμοποιήσουμε τη λογική μας ώστε να τρώμε και να ψωνίζουμε καλύτερα. Θυμηθείτε, μας περισσεύουν 1.3 δισεκατομμύρια τόνοι φαγητού κάθε χρόνο!
http://www.epikaira.gr/epikairo.php?id=19682&categories_id=69