Eurogroup, την ολοκλήρωση της έκθεσης από την Τρόικα με σκοπό την εκταμίευση της 5ης δόσης και το πλήθος των αρνητικών επισημάνσεων που υπάρχουν σε αυτήν (οι οποίες θέτουν σε κίνδυνο ακόμη και την εκταμίευση της δόσης).
Την ίδια ώρα σε συνδυασμό με τα παραπάνω αναμένονται και οι ανακοινώσεις από την κυβέρνηση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος για τα έτη 2012 – 2015 καθώς τα νέα μέτρα (ύψους περίπου 25δις ευρώ) και πάνω από όλα το πλάνο των αποκρατικοποιήσεων και της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας. Επίσης, σε εκκρεμότητα είναι και τα μέτρα για το 2011, με σκοπό να κλείσει η μαύρη τρύπα που υπάρχει για φέτος, με την κυβέρνηση να μιλάει για πρόσθετες παρεμβάσεις περίπου 3 με 4 δις ευρώ και την Τρόικα για περίπου 7 με 8 δις ευρώ! Βέβαια όλα τα παραπάνω, ειδικά όσο αφορά το κομμάτι των διαπραγματεύσεων στο εξωτερικό γίνονται στη σκιά της απίστευτης χθεσινής σύλληψης του επικεφαλής του ΔΝΤ, με την κατηγορία του βιασμού!, γεγονός το οποίο όπως είχαμε σημειώσει από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστό το γεγονός (σε χθεσινό σχόλιο) δημιουργεί σημαντικές περιπλοκές στο ελληνικό ζήτημα, αφού τόσο χθες κατά τη συνάντηση που θα γίνονταν μεταξύ Στος Καν και Μέρκελ, όσο και στο σημερινό Eurogroup, ο ρόλος του διοικητή του ΔΝΤ αναμένονταν να είναι καθοριστικός για τα ελληνική ζητήματα.
Ξεκινώντας από την πορεία της ελληνικής οικονομίας είναι ξεκάθαρο, κάτι για το οποίο έχουμε προειδοποιήσει εδώ και αρκετό καιρό, ότι απλά τα νούμερα και οι στόχοι του μνημονίου σε καμία περίπτωση δε μπορούν να βγουν/επιτευχθούν, κάτι το οποίο φάνηκε αφενός από τις προβλέψεις της Κομισιόν την Παρασκευή, τις δηλώσεις των αξιωματούχων (όπως αυτές του Γιούνκερ), αλλά και από τα όσα διαρρέεται ότι υπάρχουν στις επισημάνσεις της έκθεσης της Τρόικας. Πιο συγκεκριμένα και παρά την άνοδο που σημειώθηκε στο ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο του 2011 (αποτέλεσμα και της καθοδικής αναθεώρησης του ΑΕΠ του δ’ τριμήνου του 2010), εξαιρετικά δυσοίωνες είναι οι εαρινές οικονομικές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα, με το έλλειμμα για το 2011 να αναμένεται να διαμορφωθεί στο 9,5% του ΑΕΠ, από 10,5% το 2010. Την ίδια ώρα η Κομισιόν προβλέπει αύξηση στο δημόσιο χρέος, το οποίο –από 142,8% του ΑΕΠ το 2010 αναμένεται να διαμορφωθεί στο 157,7% του ΑΕΠ το 2011, για να φτάσει το 166,1% του ΑΕΠ το 2012. Πέραν των παραπάνω, χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του προέδρου του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος θεωρεί δεδομένο ότι η Ελλάδα δε θα μπορέσει να επιστρέψει το 2012 στις αγορές προκειμένου να αναχρηματοδοτήσει το χρέος της. Συγκεκριμένα, σε συνέντευξή του προς τη γερμανική εφημερίδα Münchner Merkur, ο κ. Γιούνκερ θέτει όρους στην Ελλάδα προκειμένου να της χορηγηθεί η πέμπτη δόσης της βοήθειας. “Η Αθήνα θα πρέπει να καταβάλει περισσότερες προσπάθειες στο πεδίο των ιδιωτικοποιήσεων για να πάρει την επόμενη δόση των 110 δις. ευρώ”, τόνισε ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου.
Με φόντο όλα τα παραπάνω και στη σκιά της απίστευτης ιστορίας της σύλληψης Στρος Καν αναμένεται σήμερα η πολύ κρίσιμη συνεδρίαση των υπουργών οικονομικών της Ε.Ε. (Eurogroup), όπου στο επίκεντρο των συζητήσεων θα βρίσκεται ο τρόπος με τον οποίο θα στηριχθεί η ελληνική οικονομία, κυρίως κατά τα έτη του 2012 – 2013, με την Ελλάδα να υπολογίζεται ότι θα χρειαστεί περίπου 50 με 60δις ευρώ για την κάλυψη της λήξης των ομολόγων. Μάλιστα, οι διαπραγματεύσεις κατά το σημερινό Eurogroup αναμένεται να είναι εξαιρετικά δύσκολες, λόγω της διαφορετικής στάσης που υπάρχει μεταξύ της γερμανικής πλευράς και του γαλλικού άξονα, Γαλλία – ΕΚΤ, αλλά και του ΔΝΤ. Συγκεκριμένα, είναι πλέον ξεκάθαρο ότι η Γερμανική πλευρά ζητάει τη χρονική επιμήκυνση του συνόλου του χρέους (τη συμμετοχή δηλαδή των ιδιωτών) ή στη χειρότερη περίπτωση μια χρονική επιμήκυνση των ομολόγων που λήγουν το 2012 – 2013, κάτι το οποίο κρίνεται ότι θα είναι μια προετοιμασία της συνολικής επιμήκυνσης του χρέους, ενώ την ίδια ώρα η γερμανική πλευρά εμφανίζεται σχεδόν αντίθετη στην πρόταση του γαλλικού άξονα για παροχή νέου δανείου ύψους περίπου 60δις ευρώ. Μάλιστα, το παρασκήνιο της τελευταίας “μυστικής συνάντησης των υπουργών οικονομικών” την προηγούμενη Παρασκευή αναφέρει ότι με το άκουσμα της πρόταση της γερμανικής πλευράς ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Ζ.Κ. Τρισέ αποχώρησε από τη συνάντηση, εκφράζοντας με αυτό τον τρόπο την αντίθεση του. Πάντως εμείς, σε συνάρτηση με τα σχόλια μας εδώ και περίπου ένα χρόνο, παραδόξως, είναι η πρώτη φορά που θα ταχθούμε υπέρ της γερμανικής πλευράς, αφού θεωρούμε την αναδιάρθρωση του συνολικού χρέους, αν και δύσκολη/περίπλοκη και με πιθανές παγίδες, ως ένα από τα “κλειδιά” για τη σταδιακή έξοδο της χώρας από την κρίση. Ειδικά αν αυτή συνδυαστεί με μια τολμηρή πολιτική της Ε.Ε και την έκδοση για παράδειγμα ενός ευρωομολόγου, τότε θεωρούμε ότι η Ευρώπη και οι επιμέρους χώρας θα αρχίσουν σταδιακά να εξέρχονται της κρίσης χρέους.
Ανεξαρτήτου της στάσης των ξένων αξιωματούχων, καθοριστικός θα είναι και ο ρόλος του έλληνα υπουργού οικονομικών, ο οποίος εν μέσω διαπραγματεύσεων και δυσπιστίας για την ελληνική πλευρά, θα πρέπει να παρουσιάσει στο Eurogroup μια σειρά νέων μέτρων, παρεμβάσεων και πάνω από όλα να πείσει για την πρόθεση της Ελλάδας να προχωρήσει σε ένα φιλόδοξο – τολμηρό πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, το οποίο είναι ξεκάθαρο ότι θεωρείται από τους ξένους εταίρους ως το κλειδί για την επιστροφή της χώρας σε αναπτυξιακή τροχιά.
Πέραν όλων των παραπάνω σημαντικών θεμάτων που θα μας απασχολήσουν καθ’ όλη την εβδομάδα προκαλώντας αυξημένη νευρικότητα στο ελληνικό χρηματιστήριο, πολύ σημαντικό ζήτημα είναι και αυτό των πολιτικών προεκτάσεων που υπάρχουν. Επαναλαμβάνουμε και σήμερα ότι το κλίμα διαφωνιών που σημειώνεται στην κυβέρνηση τις τελευταίες εβδομάδες μας προβληματίζει σε μεγάλο βαθμό, με το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών να γίνεται πολύ πιθανό, ειδικά αν λάβει κανείς υπόψη και την ανάγκη να ψηφιστούν νέα σκληρά μέτρα και να γίνουν νέες παρεμβάσεις, όπως για παράδειγμα το ενδεχόμενο να υπάρξουν απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων (που φέρεται να ζητάει η Τρόικα), αποφάσεις που θεωρούμε ότι με το υπάρχον πολιτικό κλίμα πολύ δύσκολα θα ψηφίσει η κυβέρνηση. Επίσης, δε θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η πλευρά της Τρόικας πιέζει και για πολιτική συναίνεση μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων, ουσιαστικά θέλοντας να αποτρέψει πιθανότητα μελλοντικής αμφισβήτησης (λόγω και των νομικών ελλείψεων που υπάρχουν στη σύμβαση του δανείου των 110δις ευρώ) σε μια πιθανή αλλαγή της κυβέρνησης, ή και σε μια κυβέρνηση συνασπισμού.
Στα αμιγώς τεχνικά, η εβδομάδα ξεκινάει με τις γνωστές αρνητικές τεχνικές ενδείξεις που υπάρχουν, με τον κίνδυνο για μια περαιτέρω σημαντική πτώση, όσο μια πολύ θετική είδηση “ΣΟΚ” και μια ισχυρή αντίδραση δεν έρχεται, να είναι εξαιρετικά αυξημένος. Έτσι λοιπόν θα τονίσουμε ότι είναι κάτι παραπάνω από επιβεβλημένο να επιστρέψει ο ΓΔ και ο FTSE/ASE 20, τουλάχιστον, υψηλότερα των 1.390 – 1.400 μονάδων και των 620 – 630 μονάδων αντίστοιχα, για να αρχίσει μια σταδιακή βελτίωση για την αγορά.
http://www.greekfinanceforum.com/