tromaktiko: Για το κίνημα ποδηλατών του freeday

Κυριακή 22 Μαΐου 2011

Για το κίνημα ποδηλατών του freeday



Θα ήθελα να απαντήσω στο προηγούμενο άρθρο σας που αναφερόταν στο freeday...
http://tro-ma-ktiko.blogspot.com/2011/05/freeday.html?spref=fb

Καταρχάς να ξεκινήσω με το ότι το Freeday δεν είναι κίνημα αλλά μια απλή ποδηλατοβόλτα (η μεγαλύτερη της Ευρώπης) που γίνεται από ποδηλάτες που μαζεύονται κάθε Παρασκευή στις 9.30 στο Θησείο! Δεύτερον, ποτέ δεν κλίνουμε το αντίθετο ρεύμα. οπότε θα μπορούσατε στην συγκεκριμένη διασταύρωση, να στρίψετε δεξιά προς το Σύνταγμα και να πάτε από διαφορετική διαδρομή. Αν με το ζόρι προσπαθήσατε να περάσετε ανάμεσα από την πορεία τότε καλώς και σας κόψανε γιατί υπάρχει κίνδυνος ατυχήματος! Συμφωνώ μαζί σας στο θέμα ότι αρκετοί μπορεί να μίλησαν άσχημα (γιατί απλά παντού, δεν γίνεται να είναι όλοι καλοί) αλλά δεν σας είπαν αυτά που αναφέρατε. Επίσης η "πορεία" του Freeday έχει συνοδεία αστυνομίας μπροστά και πίσω οι οποίοι μας δίνουν το δικαίωμα να κλείνουμε τον δρόμο για όσοι ώρα περνάμε. Πάντα φιλικά σταματάμε τους οδηγούς (ένας από τους κανόνες μας) και τους ζητάμε να περιμένουν υπομονετικά. Πάντα περιμένουμε να γίνει πράσινο και μετά ξεκινάμε μέχρι να περάσουν ΌΛΟΙ οι ποδηλάτες από το φανάρι. Φυσικά πάντα όταν υπάρχει κάποιο έκτακτο περιστατικό πάντα ανοίγει ο δρόμος για να περασει το όχημα που έχει πρόβλημα.
Για αυτό που λέτε ότι ανακοινώνετε μόνο ο προορισμός. Δεν γίνεται να ανακοινωθεί η διαδρομή, για τον απλό λόγο ότι αποφασίζετε από τους διοργανωτές την τελευταία στιγμή ανάλογα με το πόσοι ποδηλάτες έχουν μαζευτεί, και μπορεί να αλλάζει ανάλογα με το τυχαίνει στον δρόμο. Για αυτά που λέτε περί ποδηλάτων σε πεζοδρόμια και ανάποδα στους δρόμους, ναι ισχύει! Σε πολύ μικρό ποσοστό όμως. και όταν δεν υπάρχει προσοχή και σεβασμός από τους οδηγούς, απαγόρευση των ποδηλάτων στις λεωφορειολορίδες αλλά και απαγόρευση στα ΜΜΜ, (πλέον επιτρέπεται σ! το τραμ στο τελευταίο βαγόνι (αν και εκεί φωνάζουν οι επιβάτες) και συγκεκριμένες μέρες και ώρες στο μετρό) τότε μερικοί αναγκάζονται να ανεβαίνουν πεζοδρόμιο. Τέλος σαν απλός ποδηλάτης που είμαι και εγώ, θα σας έλεγα να ρθετε και σεις μια μέρα στο Freeday για να το ζήσετε από κοντά και να δείτε ότι δεν είναι αυτό που είδατε περιμένοντας στο φανάρι!

Αναγνώστης

--------------------
Ως μέλος αυτής της μεγάλης παρέας και κινήματος θα ήθελα να σταθώ μόνο σε δύο επισημάνσεις σας.
Όσον αφορά την τήρηση του Κ.Ο.Κ. λοιπόν.. Όπως θα είδατε πρόκειται για τεράστιο αριθμό συμμετοχόντων, κάτι που σημαίνει ότι αν τηρηθεί ο Κ.Ο.Κ. τότε αυτή η μεγάλη ομάδα θα διασπαστεί σε πολλές πολλές μικρότερες με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί πολύ μεγαλύτερο κυκλοφοριακό πρόβλημα.Κάτι που σίγουρα κανείς δεν θα το ήθελε φαντάζομαι ..Αν ωστόσο υπήρχε λόγος έκτακτης ανάγκης θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε τα αλάρμ και την κόρνα σας όπως ορίζει ο Κ.Ο.Κ. και να ενημέρωσετε με ήπιο τόνο κάποιο από τα παιδιά που στέκονται στα φανάρια ώστε να περάσ! ετε. Σε μια έκτακτη ανάγκη υπάρχει η στοιχειώδης συννενόηση μεταξύ όλων μας.
Όσο για την συμπεριφορά κάποιων δεν ευθύνεται το κίνημα. Διότι πρόκειται για μια τεράστια ομάδα που τους ενώνει η αγάπη για το ποδήλατο και δεν βρίσκονται υπό τις εντολές κανενός ώστε να τους επιβάλλει τρόπους.
στο δεύτερο που θα ήθελα να σταθώ είναι η ενόχληση που προκαλούν οι ποδηλάτες όταν βρίσκονται στο πεζοδρόμιο ή πάνε αντίθετα στον δρόμο..Δεν έχω ακούσει κανέναν να παραπονιέται για τα μηχανάκια που κάνουν το ίδιο όμως !!!
Και ας αφήσουμε τα μηχανάκια στην άκρη ..Τα παράπονα στους εκάστοτε Δήμους για μια λέξη που λέγεται ''ΠΟΔΗΛΑΤΟΔΡΟΜΟΣ'' και που οι περισσότερες Ευρωπαικές Χώρες έχουν. Αλλά τι ζητάω τώρα ..

Αναγνώστης

--------------

Θα συμφωνήσω απόλυτα. Και στη Θεσσαλονίκη τα ίδια. Πας να περάσεις τα φανάρια ως πεζός και κυριολεκτικά, αφού κοιτούν υποτιμητικά τους οδηγούς, περνούν παραβιάζοντας το πράσινο των πεζών και κυριολεκτικά σου κόβουν τη δίοδο. Κυριολεκτικά όμς κοιτούν με ύφος ανωτερότητας τους οδηγούς με ύφος "δες, εγώ περνάω, εσύ περιμένεις το φανάρι". Και καλά έχουν άχτι τους οδηγούς. Τους πεζούς γιατί δε τους σέβονται; Σα να μην υπάρχουμε οι πεζοί. Γι! α την παραλία με το φωστήρα που τους έκανε τον ποδηλατόδρομο ΜΕΣ ΣΤΟΝ ΠΕΖΟΔΡΟΜΟ δε το συζητάμε. Καταρχήν ο πεζόδρομος είναι μες στη μέση (πριν πήγαιναν στην άκρη και δεν ενοχλούσαν), ΚΑΝΟΥΝ ΡΑΛΙ, ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙΣ ΚΙ ΑΝ ΤΥΧΟΝ ΞΕΧΑΣΤΕΙΣ ΣΤΗ ΛΕΝΕ ΚΙΟΛΑΣ. Εχουμε χάσει τον περίπατό μας εξαιτίας των ποδηλάτων στη Θεσσαλονίκη. Πάνε και έξω από τον ποδηλατόδρομο και κορνάρουν, σε απειλούν να σε πατήσουν... Εύγε στους φωστήρες που ΕΚΑΝΑΝ ΤΟΝ ΠΟΔΗΛΑΤΟΔΡΟΜΟ ΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΠΕΖΟΔΡΟΜΟ. Παρακαλώ δημοσιεύστε το μπας και αλλάξουν θέση στον ποδηλατόδρομο και επιτέλους να προβλέπει συμπεριφορά ο ΚΟΚ και για τη συμπεριφορά τους και τα καθήκοντά τους απέναντι στους πεζούς.

Αναγνώστης
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!