tromaktiko: Google και Amazon παραδώσαν στην Apple τα κλειδιά για το Βασίλειο της Μουσικής Cloud

Παρασκευή 20 Μαΐου 2011

Google και Amazon παραδώσαν στην Apple τα κλειδιά για το Βασίλειο της Μουσικής Cloud



Η Apple είναι πλέον σχεδόν έτοιμη για να προσφέρει μουσική υπηρεσία cloud πιο γρήγορα από ό, τι αναμέναμε.


Και γι’ αυτό μάλλον θα πρέπει να ευχαριστήσει τους δύο μεγαλύτερους εχθρούς της: το Google και την Amazon.
Έγινε γνωστό ότι η Apple υπέγραψε συμφωνία με τη δισκογραφική EMI για να προσφέρει τη μουσική αυτής μέσω της επερχόμενης νέας μουσικής cloud υπηρεσίας της. Αυτό σημαίνει ότι η Apple έχει τώρα συμφωνίες με δύο από τις τέσσερις μεγάλες δισκογραφικές (η Warner υπόγραψε τον περασμένο μήνα). Και οι υπόλοιπες δύο, η Sony και η Universal, πιθανολογείται να υπογράψουν μέσα στην επόμενη εβδομάδα.

Με αυτές τις συμφωνίες η Apple είναι έτοιμη να ξεκινήσει την υπηρεσία οποτεδήποτε επιθυμεί. Και ενώ είχαμε ακούσει πως το αρχικό σχέδιο ήταν να το πράξει κατά την ετήσια μουσική εκδήλωση της στις αρχές του φθινοπώρου, η Apple θα μπορούσε να κινηθεί νωρίτερα και να παρουσιάσει στο WWDC στις αρχές Ιουνίου (μόλις λίγες εβδομάδες από σήμερα).

Βλέπετε, η Apple είχε την υποδομή για μήνες τώρα και απλά περίμενε να εξασφαλίσει τα δικαιώματα από τις δισκογραφικές. Ξαφνικά η Amazon αποφάσισε να μπει στο παιχνίδι δυναμικά. Ξεκίνησε τη δική της μουσική υπηρεσία τον Μάρτιο χωρίς δικαιώματα από τις δισκογραφικές, εκπλήσσοντας τους πάντες. Από νομική άποψη, η Amazon δήλωσε ότι είχε το δικαίωμα να το κάνει αυτό δεδομένου ότι οι πελάτες της αποθηκεύουν μουσική στο σύννεφο (cloud) με τον ίδιο τρόπο που αποθηκεύουν μουσική σε ένα MP3 player. Οι δισκογραφικές διαφώνησαν.
Αμέσως μετά την Amazon, η Google, η οποία επίσης βρισκόταν σε διαπραγματεύσεις με τις δισκογραφικές εταιρείες για τουλάχιστον ένα έτος, αποφάσισε ότι έπρεπε να μπει και αυτή στο παιχνίδι άμεσα. Την περασμένη εβδομάδα στο συνέριο Google I/O, είδαμε την ανακοίνωση του Google Music Beta. Και πάλι, oι δισκογραφικές διαφώνησαν και πλέον νευρίασαν. Και μαντέψτε σε ποιον έτρεξαν;

Η ελπίδα για την μουσική βιομηχανία είναι ότι η μουσική υπηρεσία της Apple θα κάνει ανταγωνιστικές προσφορές ωθώντας Amazon και Google να πληρώσουν για δικαιώματα. Έτσι, ενώ οι δισκογραφικές, οι οποίες για το χρόνια τώρα έψαχναν για κάποιον να ανταγωνιστεί της Apple, επιστρέφουν πίσω σε αυτήν. Και η Apple θα είναι προφανώς πανέτοιμη να τις υποδεχτεί με ανοιχτές αγκάλες και να βρεθεί μπροστά στον αγώνα της cloud μουσικής παρά το γεγονός ότι ξεκίνησε τελευταία.

Είναι πολύ σημαντικό να αναλογιστούμε ότι η Apple μέσω του iTunes μπορεί να προσφέρει συγχρονισμό χωρίς μεταφόρτωση. Με άλλα λόγια, σαρώνετε το σκληρό σας δίσκο για τα τραγούδια και σας επιτρέπεται στη συνέχεια να τα ακούσετε μέσα από τους διακομιστές χωρίς να χρειάζεται να τα ανεβάσετε οι ίδιοι. Αυτό είναι και το κλου της υπόθεσης. Αυτή τη στιγμή, η Amazon σας αναγκάζει να ανεβάσετε οι ίδιο κάθε τραγούδι της συλλογής σας που δεν έχετε αγοράσει από αυτούς (τα αγορασμένα προστίθενται αυτόματα). Το Google δεν έχει καν δικαιώματα και πρέπει να φορτώσει σε ολόκληρη την μουσική συλλογή σας κάτι που σημαίνει πολλές ώρες, και ίσως μέρες ανεβάσματος.

Τόσο η Amazon όσο και το Google παραπονιούνται ότι οι όροι που θέτουν οι δισκογραφικές είναι απαράδεκτοι. Ωστόσο, φαίνεται ότι η Apple ήταν σε θέση να τους επεξεργαστεί και να τους δεχτεί. Και αυτό μπορεί να έγινε χάρη στους δυο αντιπάλους, την Amazon και το Google.


http://www.gugoo.gr/
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!