tromaktiko: Ζητάνε ειδικό Φορέα ειδικού σκοπού για τις αποκρατικοποιήσεις (ΕΕ και ΔΝΤ) - Τα Σχέδια της Κυβέρνησης για δύο εταιρείες Holding

Δευτέρα 16 Μαΐου 2011

Ζητάνε ειδικό Φορέα ειδικού σκοπού για τις αποκρατικοποιήσεις (ΕΕ και ΔΝΤ) - Τα Σχέδια της Κυβέρνησης για δύο εταιρείες Holding



Σύμφωνα με πληροφορίες, στην ίδρυση ειδικού σκοπού που θα διαχειρίζεται τις  αποκρατικοποιήσεις στρέφονται στα στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ.


Συγκεκριμένα, η Τρόικα εμφανίζεται δυσαρεστημένη με τις καθυστερήσεις που σημειώνονται στην καταγραφή των κρατικών περιουσιακών στοιχείων, συμπεριλαμβανομένων των συμμετοχών σε εισηγμένες ή μη εισηγμένες επιχειρήσεις, και των εμπορικά αξιοποιήσιμων ακινήτων.

Μάλιστα όπως είχαμε αναφέρει προ ημερών, η Τρόικα έχει πλέον ξεκαθαρίσει ότι μέσα στις επόμενες ημέρες και ουσιαστικά μέχρι τα μέσα του Μαΐου, όπου και θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση για την εκταμίευση της 5ης δόσης, θα πρέπει να έχει ανακοινωθεί ένα ξεκάθαρο γενναίο σχέδιο αποκρατικοποιήσεων, το οποίο μάλιστα σε καμία περίπτωση δε θα πρέπει να θυμίζει σε τίποτα τις πρόσφατες “άτολμες” ανακοινώσεις της κυβέρνησης. Μάλιστα το σχέδιο της κυβέρνησης θα πρέπει να περιέχει συγκεκριμένες ημερομηνίες και λεπτομέρειες, όπως για παράδειγμα τα ακριβή ποσοστά των εταιρειών που θα πουληθούν και κυρίως το πότε θα γίνει αυτό (σε πολύ πιο σύντομο χρονικό διάστημα, σε σχέση με τις μέχρι τώρα ανακοινώσεις της κυβέρνησης).

Θυμίζουμε ότι σύμφωνα με σχόλιο της στήλης Κυνηγός προ ημερών, το ελληνικό δημόσιο, σε συνεννόηση με ξένους επενδυτές σχεδιάζει τη δημιουργία δύο εταιρειών συμμετοχών, ενώ οι νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι τα σχέδια, αν και με κάποιες μικρές αλλαγές προχωράνε κανονικά.

Όπως λοιπόν είχε τονιστεί, στην πρώτη περίπτωση αναμένεται, αρχικά, να δημιουργηθεί μια εταιρεία συμμετοχών, στην οποία και θα μεταφερθούν όλες ή σχεδόν όλες οι συμμετοχές του ελληνικού δημοσίου σε εισηγμένες (ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, ΕΥΑΠΣ, ΕΥΔΑΠ, ΟΛΘ, ΟΛΠ, ΤΤ, ΑΤΕ) και η οποία, το συντομότερο δυνατόν, προβλέπεται να εισαχθεί στο Χ.Α., είτε μέσω δημόσιας εγγραφής, είτε μέσω της πώλησης ποσοστού αυτής σε ενδιαφερόμενους επενδυτές του εξωτερικού.
Έτσι λοιπόν, με αυτόν τον τρόπο το ελληνικό δημόσιο θα έχει τη δυνατότητα να αποκομίσει, άμεσα, σημαντικά έσοδα (όχι βέβαια της τάξης των 50δις ευρώ), κάνοντας, έμμεσα, ταυτόχρονα και την πολυπόθητη ιδιωτικοποίηση συγκεκριμένων εταιρειών.

Όσον αφορά τη δεύτερη εταιρεία την οποία, όπως αναφέραμε, σχεδιάζει να δημιουργήσει το ελληνικό δημόσιο, αναμένεται να είναι στα παραπάνω πρότυπα, περιλαμβάνοντας αυτή τη φορά ένα μεγάλο μέρος των συνολικών ακινήτων του ελληνικού δημοσίου, ενώ και σε αυτήν την περίπτωση προβλέπεται η είσοδος της εταιρείας στο Χ.Α. Να τονίσουμε, βέβαια, ότι η δεύτερη αυτή περίπτωση είναι ακόμη πιο πολύπλοκη σε σχέση με την πρώτη, κυρίως λόγω των ιδιαιτεροτήτων και των προβλημάτων που παρουσιάζουν τα ακίνητα που έχει στην κατοχή του το δημόσιο (τίτλοι ιδιοκτησίας κτλ).

Τέλος και όπως είχαμε σημειώσει και στον προηγούμενο μας σχόλιο, θεωρούμε ότι το εν λόγω σχέδιο, ειδικά όσον αφορά την πρώτη περίπτωση, είναι ιδιαίτερα έξυπνο και ελπιδοφόρο, ενώ πιστεύουμε ότι θα συνέβαλε και τα μέγιστα στην ανάκαμψη της πολύπαθης ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!