Ο ιδρυτής του Wikileaks, Τζούλιαν Ασανζ, εξέφρασε τη λύπη του για το ότι "η μεγαλύτερη μάχη" που χρειάστηκε να δώσει για την ελευθερία της έκφρασης έλαβε χώρα στις Ηνωμένες Πολιτείες, στη...
χώρα όπου η ελευθερία της έκφρασης εγγράφεται στην πρώτη τροπολογία του Συντάγματος της.
χώρα όπου η ελευθερία της έκφρασης εγγράφεται στην πρώτη τροπολογία του Συντάγματος της.
"Πριν από περίπου τεσσερισήμισι χρόνια, αποφασίσαμε να εισάγουμε την Πρώτη τροπολογία στον κόσμο", υπενθύμισε ο ιδρυτής της ιστοσελίδας. "Στην διάρκεια των πρώτων μηνών του 2007, μας έθεσαν υπό απαγόρευση στην Κίνα, και πριν από το τέλος του έτους μας είχαν απαγορεύσει στο Ιράν", τόνισε.
"Αλλά συνειδητοποιήσαμε ότι η μεγαλύτερη μάχη μας δόθηκε το 2010 όταν προσπαθήσαμε να φέρουμε την Πρώτη τροπολογία στις ΗΠΑ", πρόσθεσε.
Εκτιμά ωστόσο ότι η αποκάλυψη το 2010 δεκάδων χιλιάδων απόρρητων εγγράφων για τους πολέμους στο Ιράκ και το Αφγανιστάν και χιλιάδων διπλωματικών τηλεγραφημάτων είχε προκαλέσει "ένα δημοσιογραφικό θαύμα".
Αλλά η μάχη "δίνεται επίσης πίσω από τα κάγκελα", όπου ο στρατιώτης Μάνινγκ είναι κλεισμένος εδώ και σχεδόν 10 μήνες, κατηγορούμενος για "συνωμοσία με τον εχθρό", είπε.
Ο κ. Ασάνζ επικρίνει το γεγονός ότι η δικαιοσύνη των ΗΠΑ συνεχίζει να βασίζεται στο νόμο για την Κατασκοπεία, νόμο που χρονολογείται από το 1917, "όταν ήμασταν σε πόλεμο", "για να ασκήσει διώξεις εναντίον εκείνων που δίνουν πληροφορίες στους δημοσιογράφους".
Αυτό θα μπορούσε να "ποινικοποιήσει την ερευνητική δημοσιογραφία", προειδοποίησε, προσθέτοντας: "Πρέπει όλοι να το πολεμήσουμε αυτό, διότι, στις Ηνωμένες Πολιτείες, η εθνική ασφάλεια υπήρξε πάντα ο τομέας που πρέπει να παρακολουθείται περισσότερο".