tromaktiko: Oι τρεις τεχνολογίες που αλλάζουν το μέλλον της αγοράς

Τρίτη 24 Μαΐου 2011

Oι τρεις τεχνολογίες που αλλάζουν το μέλλον της αγοράς



Oι τρεις τεχνολογίες που αλλάζουν το μέλλον της αγοράςΟι φωτοβολταϊκές τεχνολογίες χρονολογούνται από τον 19ο αιώνα, αλλά η εμπορική τους εκμετάλλευση κατέστη οικονομικά βιώσιμη κατά τη δεκαετία του 1950.
Τα τελευταία χρόνια σημαντικά επενδυτικά κεφάλαια διοχετεύονται στην ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών και την εκμετάλλευση της ηλιακής ενέργειας, τη στιγμή που το αίτημα για ανάσχεση της Κλιματικής Αλλαγής φαντάζει επιτακτικότερο από ποτέ.

Οι τρεις πλέον σύγχρονες καινοτομίες στον τομέα των φωτοβολταϊκών για την κατασκευή φθηνότερων, αποδοτικότερων και ευκολότερων στην εγκατάσταση συστημάτων είναι οι παρακάτω:

*Ηλιακές κυψέλες υπό μορφή λεπτής μεμβράνης: οι εν λόγω ηλιακές κυψέλες είναι λεπτές και εύκαμπτες, ενώ η κατασκευή τους προσομοιάζει με την εκτύπωση σε χαρτί. Το κόστος τους είναι το μισό από εκείνο των κλασσικών κρυσταλλικών κυψελών.
*Μικρομετατροπείς: το κόστος της νέας τεχνολογίας μετατροπέων ρεύματος από συνεχές σε εναλλασσόμενο ανέρχεται στο ένα δέκατο των παραδοσιακών. Με αυτό τον τρόπο «άνοιξε» η αγορά των φωτοβολταϊκών σε καταναλωτές που επιθυμούσαν ένα μικρό σύστημα, αλλά δεν μπορούσαν να το «αντέξουν» οικονομικά.
* Νέα συστήματα rack για την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών στις στέγες κατά πολύ οικονομικότερα των «προκατόχων» τους.
Οι παραπάνω τεχνολογίες έχουν συντελέσει σε σημαντική μείωση του κόστους των φωτοβολταϊκών συστημάτων, καθιστώντας τα πιο προσβάσιμα στους καταναλωτές μελλοντικά.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!