tromaktiko: Αποκαθίσταται σταδιακά το PlayStation Network της Sony

Κυριακή 15 Μαΐου 2011

Αποκαθίσταται σταδιακά το PlayStation Network της Sony



Ξεκίνησε σήμερα η σταδιακή και μερική αποκατάσταση του δικτύου PlayStation Network της Sony...
το οποίο παρέμενε εκτός λειτουργίας επί σχεδόν ένα μήνα μετά από επίθεση χάκερ, η οποία οδήγησε στην διαρροή προσωπικών δεδομένων τουλάχιστον 100 εκατ. χρηστών, μεταξύ αυτών και 210.000 Ελλήνων.
Οι λειτουργίες του δικτύου που αποκαθίστανται περιορίζονται κυρίως στη δυνατότητα των χρηστών να παίζουν παιχνίδια online, να συνομιλούν με άλλους χρήστες (chat) και να χρησιμοποιούν υπηρεσίες αναπαραγωγής μουσικής.
Επί του παρόντος δεν είναι δυνατή η πραγματοποίηση onlineαγορών βιντεοπαιχνιδιών ή άλλου περιεχομένου με τη χρήση πιστωτικών καρτών.
Η σταδιακή επαναφορά του δικτύου ξεκίνησε στις ΗΠΑ, την Ευρώπη, την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία και τη Μέση Ανατολή. Η Sony ανακοίνωσε ότι η αποκατάσταση του PlayStation Network και της υπηρεσίας Qriocity θα γίνει ξεχωριστά, από χώρα σε χώρα, και αναμένεται να ολοκληρωθεί πλήρως μέχρι τις 31 Μαΐου.

Παράλληλα, ξεκίνησε η αποκατάσταση του δικτύου Sony Online Entertainment (SOE), το οποίο επίσης είχε τεθεί εκτός λειτουργίας.

Οι επιθέσεις
Το PlayStation Network παρέμενε ανενεργό από τις 20 Απριλίου. Μία ημέρα πριν, η Sony ανακάλυψε ότι άγνωστοι χάκερ είχαν εισβάλει στη βάση δεδομένων του δικτύου, μεταξύ 17 και 19 Απριλίου, αποκτώντας πρόσβαση στις προσωπικές πληροφορίες των 77 εκατ. χρηστών του.

Επιπλέον, στις 2 Μαΐου είχε διακοπεί η λειτουργία του δικτύου Sony Online Entertainment (SOE), μιας άλλης διαδικτυακής υπηρεσίας παιχνιδιών της Sony, καθώς διαπιστώθηκε ότι μεταξύ 16 και 17 Απριλίου είχε δεχθεί επίθεση, με αποτέλεσμα να διαρρεύσουν τα δεδομένα άλλων 24,6 εκατ. χρηστών.
Μεταξύ των στοιχείων που ενδέχεται να περιήλθαν στην κατοχή των χάκερ συγκαταλέγονται ονόµατα, διευθύνσεις, ηµεροµηνίες γέννησης, αριθµοί τηλεφώνων, email, κωδικοί πρόσβασης και -σε ορισμένες περιπτώσεις- στοιχεία πιστωτικών καρτών και τραπεζικών λογαριασμών.
Η Sony ανακοίνωσε ότι έχει θέσει σε εφαρμογή «νέα και πρόσθετα μέτρα ασφαλείας», τα οποία θα παρέχουν στους χρήστες καλύτερη προστασία. Τα νέα μέτρα περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, αυξημένα επίπεδα κρυπτογράφησης και επιπλέον «τείχη προστασίας» (firewalls).
«Θα ήθελα να ζητήσω ειλικρινά συγγνώμη για την ταλαιπωρία που σας προκάλεσε αυτό το περιστατικό. Θα ήθελα, επίσης, να σας ευχαριστήσω για την υπομονή σας όσο εμείς δουλεύαμε για την αποκατάσταση», δήλωσε σήμερα ο Κάζουο Χιράι, αναπληρωτής πρόεδρος της Sony, σε ένα μαγνητοσκοπημένο μήνυμα που αναρτήθηκε στο ιστολόγιο του PlayStation Network.

Νομικές ενέργειες
Πολλοί χρήστες της υπηρεσίας, αλλά και παράγοντες της αγοράς διαδικτυακών παιχνιδιών, επέκριναν δριμύτατα τη Sony για το χειρισμό της υπόθεσης, κυρίως για το γεγονός ότι κράτησε κρυφή την διαρροή των προσωπικών δεδομένων επί μία εβδομάδα.
Το μεγαλύτερο σκάνδαλο υποκλοπής δεδομένων στην ιστορία του Ίντερνετ απασχολεί τη δικαιοσύνη αλλά και κρατικές υπηρεσίες σε όλο τον κόσμο.
Τουλάχιστον 25 αγωγές έχουν κατατεθεί εναντίον της Sony σε ομοσπονδιακά δικαστήρια των ΗΠΑ από πελάτες της εταιρείας, σύμφωνα με το διεθνές πρακτορείο ειδήσεων Reuters.
Επιπλέον, η υπόθεση έχει προκαλέσει την παρέμβαση του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης, το οποίο ανακοίνωσε την έναρξη έρευνας για την υπόθεση.
Παράλληλα, το αµερικανικό Κογκρέσο ζήτησε από την εταιρεία εξηγήσεις, ενώ οι γενικοί εισαγγελείς 22 πολιτειών των ΗΠΑ, αλλά και κρατικές υπηρεσίες αρκετών χωρών στην Ευρώπη και στην Ασία, έχουν αρχίσει να διερευνούν την υποκλοπή.
tanea.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!