tromaktiko: Η νέα βοήθεια στην Ελλάδα μπορεί να ξεπεράσει τα €100 δισ.

Κυριακή 5 Ιουνίου 2011

Η νέα βοήθεια στην Ελλάδα μπορεί να ξεπεράσει τα €100 δισ.



Η Ελλάδα μπορεί να ζητήσει ένα νέο πακέτο βοήθειας το ύψος του οποίου θα ξεπερνά τα 100 δισ. ευρώ σύμφωνα με δημοσίευμα του...
Der Spiegel. Τα στελέχη του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας

και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου πιστεύουν πως ένα πακέτο τέτοιου ποσού είναι πιθανό εάν η Ελλάδα παραμείνει εξαρτημένη από την εξωτερική οικονομική βοήθεια το 2013 και 2014, αναφέρει το Der Spiegel σε άρθρο που θα δημοσιευτεί τη Δευτέρα.
Σημειώνεται πως τα δημοσιεύματα έως τώρα έκαναν λόγο για ένα πακέτο ύψους 60-70 δισ. ευρώ.
Επιπλέον, σύμφωνα με το Der Spiegel, σε συνάντηση που πραγματοποίησαν στελέχη της Ευρωζώνης την περασμένη Τετάρτη, ο Γερμανός αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Joerg Asmussen, αρνήθηκε να στηρίξει μία νέα βοήθεια που δεν θα περιλαμβάνει τη συμμετοχή ιδιωτών.
Η Γερμανία έχει έτοιμο σχέδιο για τους πιστωτές της Ελλάδας
Ένα σχέδιο για το νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, που θα περιλαμβάνει την εθελοντική συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών, έχει ετοιμάσει το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Welt am Sonntag, το σχέδιο θα ζητά από ιδιώτες πιστωτές, οι οποίοι έχουν στην κατοχή τους ελληνικά ομόλογα που λήγουν μέσα στο διάστημα 2012-2014, να τα ανταλλάξουν εθελοντικά με άλλα που θα έχουν διάρκεια λήξης επτά ετών.
Το δημοσίευμα, επικαλούμενο ανεπίσημο έγγραφο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, αναφέρει πως είναι δυνατό να δημιουργηθεί ένα τέτοιο σχέδιο ανταλλαγής χρέους.
Σύμφωνα με αυτό οι πιστωτές θα έχουν κίνητρα να συμμετάσχουν σε μια εθελοντική ανταλλαγή, με τη βοήθεια της λεγόμενης «ρήτρας συλλογικής δράσης», η οποία θα εφαρμοστεί στα ήδη υπάρχοντα ομολογιακά συμβόλαια, στην περίπτωση που δεν συμμετάσχουν αρκετοί.
Οι φόβοι για μια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους διατηρούνται και ενώ ένα τέτοιο ενδεχόμενο έχει αποκλειστεί προς το παρόν, η Γερμανία, η Φινλανδία και η Ολλανδία επιμένουν σε μία έστω συμβολική συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα.
capital.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!