tromaktiko: Τα βλέμματα στο κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου κορυφής - Πάνω από 100εκ η νέα βοήθεια...

Παρασκευή 24 Ιουνίου 2011

Τα βλέμματα στο κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου κορυφής - Πάνω από 100εκ η νέα βοήθεια...



Στο κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής αναμένεται να στραφεί η προσοχή, σε μια προσπάθεια να εξαχθούν συμπεράσματα σχετικά με το τι μέλλει γενέσθαι με το ελληνικό χρέος και τη νέα βοήθεια προς την Ελλάδα.
Συγκεκριμένα, στο κείμενο γίνεται εκτενή αναφορά στο ελληνικό ζήτημα, ενώ καλεί το Eurogroup στις 3-4 Ιουλίου να εγκρίνει την 5η δόση των 12δις ευρώ. Επίσης, αναφορές θα γίνονται και στο νέο πακέτο στήριξης της ελληνικής οικονομίας και κυρίως στον τρόπο συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών.

Συγκεκριμένα, το νέο πακέτο θα ξεπεράσει τα 100εκ ευρώ, θα τεθεί σε εφαρμογή το αργότερο μέχρι το Σεπτέμβριο, ενώ θα προβλέπει τη συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών, μέσω της εθελοντικής αναδιάταξης χρέους. Επίσης, για πρώτη φορά που στα επίσημα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής οι 27 καλούν όλα τα πολιτικά κόμματα στην Ελλάδα να υποστηρίξουν τους κύριους στόχους του προγράμματος, καθώς η εθνική συναίνεση είναι προϋπόθεση για την επιτυχία.
Νωρίτερα, προσερχόμενος στη σύνοδο ο πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου εξέφρασε τη δέσμευση της Ελλάδας να συνεχίσει σε ένα δύσκολο, αλλά σημαντικό πρόγραμμα ριζικών αλλαγών, με σκοπό να κάνει την οικονομία βιώσιμη, όπως δήλωσε. Επίσης, ο κ. Παπανδρέου δεσμεύτηκε ότι μέχρι την άλλη εβδομάδα θα ψηφιστεί το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα και ο εφαρμοστικός νόμος, και ζήτησε την ίδια ισχυρή δέσμευση και από τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να δημιουργηθεί ένα αποτελεσματικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση της κρίσης και τα συστημικά προβλήματα.
Νωρίτερα είχε προηγηθεί γεύμα εργασίας μετά από πρωτοβουλία του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρομπάι. Συγκεκριμένα, στο γεύμα συμμετείχαν η Άγκελα Μέρκελ, ο πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζι, ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Ζαν - Κλωντ Τρισέ, ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και ο πρόεδρος της Kομισιόν, Ζοσέ Μπαρόζο. Μάλιστα, όπως διεύτρευσε από το περιβάλλον του πρωθυπουργού, ο κ. Παπανδρέου καθησύχασε τους συνομιλητές του, τονίζοντας ότι η Ελλάδα θα κάνει ότι πρέπει να κάνει για να εκπληρώσει τις προϋποθέσεις που έχει θέσει η Ευρώπη για την εκταμίευση της 5ης δόσης και την παροχή νέου πακέτου στήριξης, δηλαδή να ψηφίσει μέχρι το τέλος του μήνα όλες τις αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που περιλαμβάνει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα που συμφωνήθηκε με την τρόικα.

http://www.greekfinanceforum.com/
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!