Αυστραλοί και αμερικανοί επιστήμονες χρησιμοποίησαν μια απεικονιστική τεχνική η οποία, όπως υποστηρίζουν, μπορεί να προβλέψει την εμφάνιση της νευροεκφυλιστικής νόσου ακόμη και 10 χρόνια πριν από την εκδήλωση των συμπτωμάτων. Παράλληλα βρετανοί ερευνητές ανακάλυψαν κατά τύχη δύο αντισώματα τα οποία δίνουν ελπίδα αποτελεσματικής θεραπείας για τη συχνότερη μορφή άνοιας.
PΕΤ scan για πρόληψη
Στο πεδίο της πρόληψης, διαφορετικές ερευνητικές ομάδες εργάζονται αυτή τη στιγμή επάνω στη χρήση της τομογραφίας εκπομπής ποζιτρονίων (PET scan) για την πρώιμη διάγνωση της Αλτσχάιμερ. Τώρα δύο νέες μελέτες που διεξήχθησαν από ειδικούς του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης στην Αυστραλία και από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Τέξας αντιστοίχως δείχνουν ότι η τεχνική αυτή έχει τελειοποιηθεί.
Οι ειδικοί χρησιμοποίησαν τον συγκεκριμένο τύπο τομογραφίας προκειμένου να αποτυπώσουν τη συσσώρευση στον εγκέφαλο πλακών της πρωτεΐνης β-αμυλοειδούς η οποία έχει συνδεθεί με την εμφάνιση άνοιας.
Στο πλαίσιο των πειραμάτων τους. τα οποία παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Εταιρείας Πυρηνικής Ιατρικής στο Σαν Αντόνιο του Τέξας, οι ερευνητές μελέτησαν εκατοντάδες εθελοντές. Ορισμένοι εξ αυτών ήταν υγιείς ενώ οι υπόλοιποι εμφάνιζαν ήπια γνωστική διαταραχή. Οι επιστήμονες υπέβαλαν σε τακτά χρονικά διαστήματα τους συμμετέχοντες σε ψυχολογικά και νευρολογικά τεστ καθώς και σε PET scan και τους παρακολούθησαν επί αρκετά έτη.
Οπως προέκυψε, τα άτομα που εμφάνιζαν στον εγκέφαλο συσσώρευση β-αμυλοειδούς νωρίτερα στη ζωή τους αντιμετώπιζαν και τις περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν προβλήματα μνήμης και νόσο Αλτσχάιμερ.
Ζεύγος αντισωμάτων για θεραπεία
Η σημαντική αυτή εξέλιξη στον τομέα της πρόγνωσης της Αλτσχάιμερ αποκτά ακόμη μεγαλύτερη βαρύτητα μέσω των αποτελεσμάτων μιας άλλης μελέτης η οποία πιθανότατα να δώσει και αποτελεσματική θεραπευτική λύση για τη νόσο.
Ερευνητές από το University College του Λονδίνου οι οποίοι ανέπτυσσαν θεραπείες για την σποραδική μορφή της νόσου των «τρελών αγελάδων» που «πλήττει» τον άνθρωπο (Κρόιτσφελτ-Γιάκομπ - CJD), ανακάλυψαν κατά τύχη ότι δύο αντισώματα μπορούν να μπλοκάρουν την εκδήλωση της Αλτσχάιμερ.
Οι επιστήμονες δήλωσαν «ενθουσιασμένοι» από την τυχαία ανακάλυψή τους η οποία αφορά τα αντισώματα ICSM 18 και 35 που μελετώνται εδώ και καιρό για την αντιμετώπιση της Κρόιτσφελτ-Γιάκομπ. Το νέο εύρημα, το οποίο δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Nature Communications», χαρακτηρίστηκε ως ένα σημαντικό βήμα στον αγώνα για την ανάπτυξη φαρμάκων ενάντια στη νόσο Αλτσχάιμερ.
Η σύνδεση μεταξύ της Αλτσχάιμερ και της Κρόιτσφελτ – Γιάκομπ παρουσιάστηκε για πρώτη φορά μέσω μελέτης ειδικών του Πανεπιστημίου Γέιλ που δημοσιεύθηκε το 2009. Η μελέτη αυτή είχε δείξει ότι οι πρωτεΐνες prion που θεωρούνται «ένοχες» για την εμφάνιση της Κρόιτσφελτ-Γιάκομπ παίζουν ρόλο και στην εμφάνιση της Αλτσχάιμερ.
Με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια
Το εύρημα αυτό οδήγησε σε έναν αγώνα δρόμου των επιστημόνων οι οποίοι θέλησαν να δουν εάν αντισώματα που αναπτύσσονται ως θεραπείες για την Κρόιτσφελτ-Γιάκομπ θα μπορούσαν να είναι αποτελεσματικά και ενάντια στην Αλτσχάιμερ. Τώρα η νέα μελέτη των ειδικών από το Λονδίνο που διεξήχθη σε ποντίκια έδειξε ότι τα αντισώματα ICSM 18 και 35 μπλοκάρουν την καταστρεπτική επίδραση που έχει η εναπόθεση του β-αμυλοειδούς στον εγκέφαλο.
Όπως ανέφερε ο καθηγητής Τζον Κόλιντζ που ηγήθηκε της μελέτης «υπάρχει άμεση ανάγκη για νέα φάρμακα τα οποία θα προλαμβάνουν την απώλεια μνήμης που αποτελεί κύριο σύμπτωμα της Αλτσχάιμερ. Είμαστε ενθουσιασμένοι που, όπως φάνηκε από τα πειράματα στα ποντίκια, τα δύο αντισώματα τα οποία αναπτύσσουμε ενάντια στην Κρόιτσφελτ – Γιάκομπ μπορεί να έχουν θεραπευτικό ρόλο και για την Αλτσχάιμερ».
Σύμφωνα με τους ειδικούς είναι άκρως σημαντικό το γεγονός ότι τα συγκεκριμένα αντισώματα έχουν περάσει ήδη από ενδελεχείς προ-κλινικούς ελέγχους για την αντιμετώπιση της Κρόιτσφελτ – Γιάκομπ. Ετσι είναι πιθανό να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για χρήση τους και ενάντια στην Αλτσχάιμερ. Συγκεκριμένα οι επιστήμονες εκτιμούν ότι θα ξεκινήσουν κλινικές δοκιμές των αντισωμάτων σε ανθρώπους το ερχόμενο έτος για αντιμετώπιση της Κρόιτσφελτ – Γιάκομπ. Εάν αυτές στεφθούν με επιτυχία τότε θα διεξαχθούν νέες δοκιμές σε ασθενείς με Αλτσχάιμερ.
tovima.gr