τα οποία είναι και τεκμηριωμένη γνώμη της επιστήμης.
Όλοι σίγουρα έχουμε ακούσει διάφορους τόσα χρόνια να μας πληροφορούνε ότι χρησιμοποιούμε μόνο το 10% του εγκεφάλου μας και ότι δήθεν αν εκμεταλευόμασταν μεγαλύτερο ποσοστό θα είμασταν ικανοί να κάνουμε αφάνταστα πράγματα...
αφορά http://tro-ma-ktiko.blogspot.com/2011/06/10_701.html
Όντως χρησιμοποιούμε μόνο το 15% περίπου του εγκεφάλου μας για να σκεφτούμε, μας κρύβουν όμως μια πολύ σημαντική παράμετρο!
Το μυαλό μας ταυτόχρονα εκτελεί διάφορες λειτουργίες, τις οποίες εμείς ούτε καν αντιλαμβανόμαστε.
Για παράδειγμα μετά από κάθε γεύμα ο ανθρώπινος εγκέφαλος δίνει εντολές στο στομάχι ώστε να κάνει συγκεκριμένες κινήσεις για να διευκολύνει την πέψη.
Ο εγκέφαλος επίσης αναλαμβάνει να δίνει "ετνολές" για την αναπνοή, την καθημερινή κίνηση των μυών μας, την ακοή,την όσφρηση και γενικά όλες τις αισθήσεις, τους χτύπους της καρδιάς, το πότε το σώμα μας θα ιδρώσει, την ρύθμιση της πίεσης του αίματος και ένα σωρό άλλες λειτουργίες που χωρίς αυτές δεν θα μπορούσαμε να ζήσουμε.
Την εκτέλεση όλων αυτών των λειτουργιών αναλαμβάνουν συγκεκριμένα τμήματα του εγκεφάλου, τα οποία είναι υπεύθυνα για την ομαλή λειτουργία τους.
Το τμήμα του εγκεφάλου μας που αναλαμβάνει τις "πνευματικές λειτουργίες", με λίγα λόγια την σκέψη, είναι περίπου το 15% του συνολικού όγκου του.
Άρα σαφώς και εκμεταλλευόμαστε το 10-15% του εγκεφάλου μας για να σκεφτούμε, με την διαφορά όμως ότι μόνο αυτό το ποσοστό είναι υπεύθυνο για τη "λειτουργία" της σκέψης μας.
Το υπόλοιπο 85% είναι υπεύθυνο για τις λειτουργίες που αναφέρθηκαν πιο πάνω...
Για να γίνουμε περισσότερο σαφείς θα σας επισημάνουμε ότι το ίδιο ισχύει περίπου και για το σώμα μας αφού μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ταυτόχρονα μόνο το 20% των μυών μας!!
Αυτό συμβαίνει διότι πολύ απλά ενεργοποιώντας μία ομάδα μυών, οδηγούμε σε αδράνεια κάποια άλλη.
Για παράδειγμα όταν γυμνάζουμε τους κοιλιακούς, είναι αδύνατον την ίδια στιγμή να γυμνάζουμε και τους ραχιαίους.
Π.χ. για να περπατήσουμε, θα χρησιμοποιήσουμε τους μύες των ποδιών, για να πιάσουμε ένα αντικείμενο τους μύες των χεριών και ούτω καθεξής.
Δεν έχει νόημα λοιπόν να προσπαθήσουμε να χρησιμοποιήσουμε το 100% των μυών του σώματός μας αφού ο κάθε μυς έχει μια συγκεκριμένη λειτουργία.
Έτσι αναλόγως δεν έχει και νόημα να προσπαθήσουμε να χρησιμοποιήσουμε το 100% του εγκεφάλου, αφού κάθε τμήμα του έχει μία συγκεκριμένη λειτουργία και μόνο το 15% του μυαλού μας έχει σαν λειτουργία την σκέψη.
Άρα το τμήμα του εγκεφάλου μας που χρησιμεύει για την νοημοσύνη, το χρησιμοποιούμε 100% !!
Απλά το συγκεκριμένο τμήμα "πιάνει" μόλις το 15% του συνολικού χώρου του εγκεφάλου...
Αναγνώστης