tromaktiko: Επέτειος 22 χρόνων για την Τιέν Αν Μεν

Σάββατο 4 Ιουνίου 2011

Επέτειος 22 χρόνων για την Τιέν Αν Μεν



Εικοσιδύο χρόνια πέρασαν από την ημέρα της αιματηρής καταστολής του φοιτητικού φιλο-δημοκρατικού κινήματος το 1989 στην πλατεία Τιέν Αν Μεν. Εκδηλώσεις πραγματοποιούνται στο Πεκίνο, ενώ έντονη είναι και η αστυνομική παρουσία.
Σύμφωνα με...


 ειδησεογραφικά πρακτορεία, εκατοντάδες χιλιάδες παραστρατιωτικοί, αστυνομικοί ένστολοι και με πολιτικά, φρουροί και εθελοντές έχουν κινητοποιηθεί εξαιτίας της επετείου.

Έξω από το σπίτι του Ζάο Ζιγιάνγκ, του γενικού γραμματέα του κομμουνιστικού κόμματος της Κίνας που απομακρύνθηκε το 1989 κατηγορούμενος για ελαστική στάση απέναντι στους φοιτητές της πλατείας Τιενανμέν, βρίσκονται δεκάδες αστυνομικοί με πολιτικά και εθελοντές.

Η πρόσβαση των τουριστών στην πλατεία Τιενανμέν επιτρέπεται, αν και η αστυνομία έχει στήσει πρόχειρα σημεία ελέγχου κοντά στην πλατεία Τιενανμέν και το κυβερνητικό κτιριακό συγκρότημα Ζονγκναχάι.

Τελετή θα πραγματοποιηθεί σήμερα και στην Ουάσινγκτον των ΗΠΑ, όπου αναμένεται να αναγνωστεί επιστολή της Ντινγκ Ζιλίν, συνιδρύτριας των Μητέρων της Τιενανμέν, της οργάνωσης που εκπροσωπεί τις οικογένειες των θυμάτων της καταστολής του 1989.

Σύμφωνα με την οργάνωση, 203 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο Πεκίνο τη νύχτα της 3ης προς 4η Ιουνίου 1989, ενώ υποστηρίζει ότι ο αριθμός των νεκρών είναι πολύ μεγαλύτερος. Τα τελευταία 16 χρόνια η οργάνωση ζητεί να διενεργηθεί επίσημη έρευνα για τη στρατιωτική επέμβαση στην πλατεία Τιενανμέν και να ανακοινωθεί δημοσίως ο αριθμός των νεκρών, καθώς και τα ονόματά τους.

H πλατεία

Την άνοιξη του 1989, χιλιάδες διαδηλωτές, κυρίως φοιτητές, είχαν στρατοπεδεύσει -από τις 15 Απρίλη- στην πλατεία-σύμβολο του μαοϊκού καθεστώτος και ζητούσαν πολιτικές ελευθερίες. Τα συνθήματα ήταν κυρίως υπέρ του μεταρρυθμιστή πρώην γραμματέα του Κ.Κ. Κίνας, Ζάο Ζι Γιάνγκ, που είχε εκφράσει τη συμπαράστασή του στα φοιτητικά αιτήματα.

Η καταστολή δεν άργησε να έρθει. Τα ξημερώματα της 4ης Ιουνίου, τάνκς εμφανίστηκαν στην πλατεία, προκειμένου να κατασείλουν τις κινητοποιήσεις. Μέχρι σήμερα ο αριθμός των νεκρών δεν έχει διευκρινιστεί, αν και υπολογίζεται το λιγότερο σε κεατοντάδες. Χιλιάδες ήταν οι τραυματίες, αλλά και οι συλληφθέντες

enet.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!