tromaktiko: Για τις 26 Ιουλίου ορίστηκε η συνέχεια της δίκης για την υπόθεση «Ήλιος»

Δευτέρα 27 Ιουνίου 2011

Για τις 26 Ιουλίου ορίστηκε η συνέχεια της δίκης για την υπόθεση «Ήλιος»



Με την αντεξέταση του Ηρακλή Πιτσιλλή, Λοχία του ΤΑΕ και μέλος της ανακριτικής ομάδας για την υπόθεση «Ήλιος», συνεχίστηκε σήμερα ενώπιον του Κακουργιοδικείου Λευκωσίας, η εκδίκαση της υπόθεσης της μοιραίας πτώσης του Μπόιγκ της «Ήλιος» στο Γραμματικό στις 14 Αυγούστου 2005.
Ο συνήγορος υπεράσπισης Γιώργος Παπαϊωάννου, υπέβαλε στον μάρτυρα ότι «ουδείς κατηγορήθηκε γραπτώς» και ερώτησε «αν υπάρχει κάποιος λόγος που δεν δόθηκε στους κατηγορούμενους η δυνατότητα να απαντήσουν και να δώσουν τη δική τους θέση».

Ο Λοχίας Πιτσιλλής ανέφερε ότι «και σε άλλα παρόμοια αδικήματα για κάποιους λόγους οι κατηγορίες απαγγέλλονται απευθείας από το δικαστήριο».

Όπως ανέφερε ο μάρτυρας, αρχικά η διερεύνηση της υπόθεσης «Ήλιος» γινόταν από όλα τα μέλη του ΤΑΕ. Μετέπειτα συστήθηκε ειδική ομάδα από τέσσερα άτομα, στην οποία ήταν μέλος. Η ομάδα ενισχύθηκε ύστερα από ακόμη ένα πρόσωπο.

Ερωτηθείς ο κ. Πιτσιλλής, είπε ότι στις καταθέσεις που έλαβε η ομάδα του, τεχνικοί όροι που δίνονταν δεν ήταν κατανοητοί από τους ανακριτές γιατί χρειάζεται εξειδίκευση.

Ο κ. Παπαϊωάννου ζήτησε την κατάθεση των μαρτυριών του διευθυντή Τμήματος Αεροσυνοδών της εταιρείας Γιώργου Μιχαηλίδη, του μέλους της διευθυντικής Ομάδας Ποιότητας Χριστάκη Τσαπαρίλα και του διευθυντικού στελέχους Αγγέλας Εργατούδη, όπως κατατεθούν στο δικαστήριο.

Υπήρξε διευκρίνιση ότι η κατάθεση που έδωσε το μέλος της διευθυντικής Ομάδας Ποιότητας Χριστάκης Τσαπαρίλας στην Αστυνομία δεν υπογράφηκε από τον ίδιο κατόπιν υπόδειξης του δικηγόρου του.

Σε ερώτηση αν υπήρξε ανάκριση της εταιρείας Boeing, ο μάρτυρας ανέφερε ότι δύο μέλη της Αστυνομίας μετέβηκαν στην Αμερική γι αυτό τον σκοπό, αλλά πως δεν γνωρίζει το περιεχόμενο της κατάθεσης που λήφθηκε.

Ο συνήγορος υπεράσπισης Παπαϊωάννου εισηγήθηκε, τέλος, στο δικαστήριο, πως «η υπόθεση της Κατηγορούσας Αρχής δεν αποδείχθηκε εκ πρώτης όψεως».

Η Κατηγορούσα Αρχή από την πλευρά της ζήτησε χρόνο από το δικαστήριο για να μελετήσει αυτό το ενδεχόμενο.

Η συνέχιση εκδίκασης της υπόθεσης ορίστηκε για τις 26 Ιουλίου 2011, η ώρα 8:30 το πρωί.

Οι πέντε κατηγορούμενοι στην υπόθεση είναι ο εκτελεστικός πρόεδρος της «Ήλιος» Ανδρέας Δράκος, η εταιρεία «Ήλιος» ως νομικό πρόσωπο, ο διευθύνων σύμβουλος της «Ήλιος» Δημήτρης Πανταζής, ο διευθυντής πτητικών Γιώργος Κικκίδης και ο Βούλγαρος αρχιπιλότος της εταιρείας Γιάνκο Στοϊμένοφ, οι οποίοι παραμένουν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους.

     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!