tromaktiko: Σχετικά με την γενιά των 50 - 60 και την Ελλάδα που μας άφησαν

Τετάρτη 1 Ιουνίου 2011

Σχετικά με την γενιά των 50 - 60 και την Ελλάδα που μας άφησαν



Διάβασα μερικές απόψεις ατόμων να κατηγορούν τους μεγαλύτερους για τα χάλια που μας άφησαν στην Ελλάδα και την νοοτροπία με την οποία μεγάλωσαν τα παιδιά τους.
Δεν συμφωνώ απόλυτα με αυτές τις απόψεις όμως, ότι δηλαδή για όλα φταίνε οι 50ρηδες 60ρηδες και γενικά οι μεγαλύτεροι άνθρωποι.

Είμαι 23ων ετών, και οι γονείς μου ούτε λαμογιές μου έμαθαν ούτε τίποτα. Θα συμφωνήσω ότι αρκετοί από τους 50-60ρηδες μεγάλωσαν γενιές επί γενεών με τις κλασσικές ελληναράδικες νοοτροπίες, όμως κοιτάτε τα αίτια που προκάλεσαν όλα αυτά τα προβλήματα μέχρι ενός σημείου και όχι στην πραγματική τους ρίζα.

Οι 50-60ριδες από μόνοι τους απέκτησαν αυτή την νοοτροπία και μεγάλωσαν έτσι τα παιδιά τους ή τους μεγάλωσαν έτσι οι προηγούμενες γενιές ? Πιστεύω οτι την διαφθορά την αδικία την αναξιοκρατία την αγένεια και όλα τα επακόλουθα που μας διακατέχουν σαν Έλληνες τα έχουμε πάρει από την εποχή της Οθωμανικής αυτοκρατορίας. Έτσι και αλλιώς έχουμε δεί ποιήματα εποχών 1900 αλλά και ιστορικούς να μας λένε οτι η Ελλάδα ήτανε με διαφθορά από την εποχή του Κολοκοτρώνη. Να μιλήσω για τους εμφύλιους που γίνονταν συνεχώς στην Ελλάδα ? Εξου και η νοοτροπία να θέλουμε ο μισθός του δημόσιου υπάλληλου να μειωθεί όσο του ιδιωτικού αντί του ιδιωτικού να αυξηθεί όπως του δημοσίου υπάλληλου, εξού και οι διαμάχες κατά καιρούς μεταξύ ιδιωτικών δημόσιων υπαλλήλων και αυτοαπασχολούμενων ή επιχειρηματιών να τα ρίχνει ο ένας στον άλλον.

Οι αρχαίοι Έλληνες είχανε γράμματα παιδεία επιστήμες τέχνες ήθος και έναν μεγαλιώδη πολιτισμό με πραγματική δημοκρατία ο οποίος μετεγξελήχθηκε στον Βυζαντινό πολιτισμό και μετά΄ηρθαν τα 400 χρόνια σκλαβιάς από τους Οθωμανούς. Είναι ευτύχημα οτι με νύχια και με δόντια καταφέραμε να διαφυλάξουμε ένα κομμάτι του αρχαίου πολιτισμού μας μέσα από αυτά τα 400 χρόνια, όπως την γλώσσα την θρησκεία και μερικά άλλα, δυστυχώς όμως δεν κρατήσαμε την παιδεία μας το ήθος και την δημοκρατια μας αφού στα 400 χρόνια μόνο δημοκρατία δεν υπήρχε, ζήσαμε ένα καθεστώς βίας τρόμου βασανισμού και εξισλαμισμού του πλήθους, ζήσαμε την διαφθορά σε όλο της το μεγαλείο με κοτζαμπάσηδες με λαμόγια προδότες και ένα σορό που πολύ λίγα μας έχουν πεί στο σχολείο και όλα αυτά επί 400 χρόνια.

Καταφέραμε και κάναμε την επανάσταση και τους διώξαμε τελικά τους κατακτητές. Όμως δεν είχαμε την κατάλληλη παιδεία σαν λαός ώστε να προχωρήσουμε ακόμη ποιο μπροστά, αυτή λοιπόν την παιδεία και νοοτροπία που είχαμε από τότε έδιναν οι πρόγονοί μας από γενιά σε γενιά αν και τα πράγματα είναι σαφέστατα ποιο βελτιωμένα από οτι πρίν 200 χρόνια. Μπορεί να μην υπήρχε το τεράστιο δημόσιο τότε αλλά σίγουρα υπήρχε πάντα η διαφθορά και η΄ελλειψη δημοκρατίας. Όταν κάποιος μεγαλώνει και ζει υπό τέτοιες συνθήκες λοιπόν με διαφθορά και αναξιοκρατία το πρώτο που θα κοιτάξει είναι το βόλεμα του εαυτού του και εν συνεχεία της οικογένειάς του. Αυτό το βόλεμα είχαν και τις δεκαετίες των παχέων αγελάδων 80 και 90.

Πιστεύω οτι με αυτή την νοοτροπία έχει μεγαλώσει και η δική μου γενιά αν και κάθε γενιά σιγά σιγά καταλαβαίνει τι γίνετε και αλλάζει άποψη και νοοτροπία παρά ταύτα υπάρχουν άτομα και θα υπάρχουν και στο μέλλον ακόμη λιγότερα με τέτοια νοοτροπία. Ο θείος μου 40 ετών τώρα με οικογένεια και 3 παιδιά συνεχίζει να λέει για τον λαϊκιστή Ανδρέα Παπανδρέου και τον λαϊκισμό που απέκτησε ο γιός του ο Γιώργος, σαν κλασσικός ψηφοφόρος της ΝΔ φυσικά, και όταν εγώ του λέω, και τι έκανε η ΝΔ από το 2004 εως 2009 άλλαξε τίποτα ? Μου απαντάει όχι διότι οι νοοτροπίες επί 20ετούς διακυβέρνησης ΠΑΣΟΚ δεν κατάφεραν να ξεριζωθούν.. θέλω να πώ οτι υπάρχουν άτομα τα οποία είναι κολλημένα με την εποχή τους, και έχω και παράδειγμα συμμαθητή που επειδή παράγοντας της ΝΔ προώθησε τους γονείς του να βρουν εργασία ακόμη και σε ιδιωτική εταιρία και να μπουν δημόσιο μια ζωή θα υποστηρίζει την ΝΔ, ήταν ο χειρότερος μαθητής της τάξης "βαθμολογικά" ο οποίος τώρα πέρασε στην τράπεζα της Ελλάδος ως μόνιμος χωρίς αγγλικά με ένα απλό απολυτήριο λυκείου του 10 και χαρτί από ΙΕΚ τεχνικού δικτύων......

Εν κατακλείδι πιστεύω οτι το μόνο όπλο για την καταπολέμηση αυτής της νοσηρής νοοτροπίας που κάποιοι βρίσκουν και κατηγορούν τους παλαιότερους, είναι ο χρόνος. Όταν κάθε φορά όλο και περισσότεροι καταλαβαίνουν τι είναι αυτό που μας έφερε σε αυτή την κατάσταση θα αλλάζουν νοοτροπία και μπορώ να πώ με ασφάλεια οτι στο μακρινό μέλλον κάποια στιγμή θα εκλείψουν τελείως νοοτροπίες του παρελθόντος.


ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!