tromaktiko: Ιταλία: Τα δημοψηφίσματα θα ξεπεράσουν σε ποσοστό συμμετοχής το 50%

Δευτέρα 13 Ιουνίου 2011

Ιταλία: Τα δημοψηφίσματα θα ξεπεράσουν σε ποσοστό συμμετοχής το 50%



"Σύμφωνα με τις προβλέψεις των ειδικών του υπουργείου Εσωτερικών, τα τέσσερα δημοψηφίσματα θα ξεπεράσουν, σε ποσοστό συμμετοχής, το 50%, χωρίς την ανάγκη να υπολογισθεί η ψήφος των Ιταλών που μένουν μόνιμα στο εξωτερικό", τόνισε σε...

δηλώσεις του ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών, Ρομπέρτο Μαρόνι.

Ο ίδιος ο Μαρόνι μετέβη στο εκλογικό του τμήμα, στο Μιλάνο, όπου και ψήφισε υπέρ των δυο δημοψηφισμάτων, που αντιτίθενται στην ιδιωτικοποίηση των δικτύων ύδρευσης.

Δεν θέλησε, ωστόσο, να εκφρασθεί σχετικά με το τρίτο, που αφορά την απαγόρευση παραγωγής της πυρηνικής ενέργειας και το τέταρτο δημοψήφισμα, το οποίο προτείνει την κατάργηση του νόμου που δίνει την δυνατότητα, στον Σίλβιο Μπερλουσκόνι, να μην παρουσιάζεται στις διάφορες δίκες, λόγω σοβαρών πολιτικών υποχρεώσεων.

Υπενθυμίζεται ότι οι κάλπες θα παραμείνουν ανοικτές μέχρι τις 3 το μεσημέρι ώρα Ιταλίας (4 ώρα Ελλάδος) και ότι μέχρι τις 10 χθες το βράδυ, είχε ψηφίσει το 41% των εχόντων δικαίωμα.

"Σύμφωνα με τις προβλέψεις μας, οδεύουμε προς ποσοστό συμμετοχής του 60%, που μέχρι χθες θα μπορούσε να θεωρηθεί υπεραισιόδοξο", δήλωσε ο Τζανφράνκο Μάσια, από την επιτροπή για το δημοψήφισμα κατά του "εύλογου κωλύματος", του νόμου που επιτρέπει στον Μπερλουσκόνι να αποφεύγει αρκετές δικάσιμους. "Παρά ταύτα, συνεχίζουμε την κινητοποίηση διότι κάθε Ιταλός που ψηφίζει ενισχύει το ξεκάθαρο αυτό μήνυμα αλλαγής", πρόσθεσε.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, αποφάσισε, ως γνωστόν, να μην ψηφίσει. Σχολιάζοντας δε τις πιθανές πολιτικές συνέπειες του τελικού αποτελέσματος, τόνισε ότι " και να ξεπερασθεί το όριο του 50% -που προσφέρει εγκυρότητα στα δημοψηφίσματα- δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα, οι ισορροπίες θα μείνουν αμετάβλητες. Τώρα πρέπει να ασχοληθούμε με την κυβερνητική δράση".

Από την πλευρά της, όμως, η εκπρόσωπος του κεντροαριστερού "Δημοκρατικού Κόμματος" στη Γερουσία, Άννα Φινοκιάρο, έχει διαμηνύσει στον μεγιστάνα-πρωθυπουργό ότι "αν με την ψήφο τους αυτή οι πολίτες εκφρασθούν ανοικτά κατά τριών βασικών σημείων αναφοράς της κυβερνητικής δράσης, οι πολιτικές συνέπειες θα είναι αναπόφευκτες



nooz.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!