tromaktiko: Λαοθάλασσες «Αγανακτισμένων» σε όλη τη χώρα χθες (5/6) – Οι μεγαλύτερες αυθόρμητες συγκεντρώσεις από τη Μεταπολίτευση!

Δευτέρα 6 Ιουνίου 2011

Λαοθάλασσες «Αγανακτισμένων» σε όλη τη χώρα χθες (5/6) – Οι μεγαλύτερες αυθόρμητες συγκεντρώσεις από τη Μεταπολίτευση!



Με ποτάμι που απειλεί να παρασύρει τα πάντα στο διάβα του έμοιαζαν χθες (5/6) οι συγκεντρώσεις των «Αγανακτισμένων» σε όλη τη χώρα, που έδωσαν ραντεβού από νωρίς το απόγευμα στις πλατείες για 12η συνεχόμενη μέρα! Ιδιαίτερα στην...
 Αθήνα, το κέντρο της πόλης κατακλύστηκε από εκατοντάδες χιλιάδες πολιτών κάθε ηλικίας, που διατράνωσαν την αντίθεσή τους στο Μνημόνιο και στην κυβερνητική πολιτική –ενόψει και του σημερινού κρίσιμου υπουργικού συμβουλίου, που πρόκειται να συζητήσει νέα σκληρά και αντιλαϊκά μέτρα.
Οι εκτιμήσεις για τη μεγάλη συγκέντρωση της Αθήνας ποικίλουν, ανεβάζοντας τον αριθμό των «Αγανακτισμένων» που συνέρρευσαν στην Πλατεία Συντάγματος και τους γύρω κεντρικούς δρόμους από 300-500.000 άτομα! Αριθμοί που καθιστούν τη χθεσινή συγκέντρωση ίσως τη μεγαλύτερη αυθόρμητη (μη οργανωμένη από κόμματα) από την εποχή της Μεταπολίτευσης (1974)!.. Το πολύβουο πλήθος, με ελληνικές, ισπανικές, πορτογαλικές και ιρλανδικές σημαίες, έκανε με τις φωνές του τα …παράθυρα της Βουλής να τρίζουν και σκόρπισε πανικό στα κομματικά στρατόπεδα, αφού βλέπουν να εξελίσσεται μπροστά στα μάτια τους μια ειρηνική επανάσταση που δεν μπορούν να ελέγξουν.
Αντίστοιχα μεγάλες συγκεντρώσεις έγιναν χθες –δεύτερη συνεχόμενη Κυριακή πανευρωπαϊκής διαμαρτυρίας- και στη Θεσσαλονίκη, όπως και σε δεκάδες ακόμα πόλεις της χώρας (Πάτρα, Ηράκλειο, Βόλο κ.α.).

Σε Καβάλα και Δράμα
Μεγαλύτερες από ποτέ ήταν και οι συγκεντρώσεις των «Αγανακτισμένων», που πραγματοποιήθηκαν χθες σε Καβάλα και Δράμα. Εκατοντάδες Καβαλιώτες έδωσαν το παρών στην πλατεία Καπνεργάτη –συνοδεία και μουσικών σχημάτων της πόλης- ενώ στη Δράμα οι διαδηλωτές πραγματοποίησαν και πορεία χθες βράδυ.

Υπέρ οι Αρχιεπίσκοποι
Στο πλευρό των «Αγανακτισμένων» τάχθηκαν με δηλώσεις τους οι Αρχιεπίσκοποι Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος και Κρήτης Ειρηναίος, προτρέποντας όλους τους Έλληνες να εξεγερθούν για να διαφυλάξουν το μέλλον της χώρας!
Ο κ. Ιερώνυμος, με άρθρο του στην εφημερίδα «Καθημερινή της Κυριακής», ζήτησε να κινητοποιηθεί μεγαλύτερο τμήμα της κοινωνίας και κατέθεσε τους προβληματισμούς του για το τι επιφυλάσσει το αύριο στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στη νεολαία της. «Θα αποτελεί μοιραίο λάθος να παρακολουθούμε παθητικά τη διεργασία σχηματισμού του νέου τοπίου… Έχουμε τη δυνατότητα και το καθήκον να συμβάλουμε στη διαμόρφωση της υγιέστερης κοινωνίας που όλοι επιθυμούμε…» επισημαίνει μεταξύ άλλων ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, ενώ σε άλλο σημείο του άρθρου του αναφέρει πως «αν δεν γίνουμε μέρος της αλλαγής –εφόσον λιγότερο ή περισσότερο υπήρξαμε όλοι μέρος της κρίσης- ελλοχεύει ο κίνδυνος αλληλοεξόντωσης»!

Ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης προσήλθε προχθές (Σάββατο 4/6) στην Πλατεία Ελευθερίας του Ηρακλείου και συνομίλησε με τους συγκεντρωμένους «Αγανακτισμένους», εκφράζοντας τη συμπαράστασή του «στον ιδιαίτερο αγώνα τους».

Τα κόμματα
Το ένα μετά το άλλο, τα κόμματα αρχίζουν να εκδηλώνονται όσον αφορά το πρωτόγνωρο κίνημα των «Αγανακτισμένων».
Κατά το τελευταίο τριήμερο, ο ΛΑ.Ο.Σ. ζήτησε από την κυβέρνηση να συνομιλήσει με εκπροσώπους των «Αγανακτισμένων», ενώ ο Συνασπισμός –σε ανακοίνωσή του- αναφέρει πως «τη στιγμή που η κυβερνητική πλειοψηφία ψάχνει τρόπους για να μην καταρρεύσει, στις πλατείες όλης της χώρας γράφεται ιστορία. Η απάντηση της κοινωνίας γίνεται κάθε μέρα πιο δυνατή, με τις συγκεντρώσεις σ’ όλη την Ελλάδα, με τους χιλιάδες διαδηλωτές που ενώνουν τις φωνές τους με τους ευρωπαίους συμπολίτες τους και απαιτούν πραγματική δημοκρατία και ανατροπή αυτής της βάρβαρης πολιτικής…».
Τους «Αγανακτισμένους» στηρίζει και η Δημοκρατική Αριστερά, καθώς ο πρόεδρός της Φώτης Κουβέλης δήλωσε πως «το πολιτικό σύστημα στο σύνολό του οφείλει να αφουγκραστεί την κριτική των διαδηλωτών για τον τρόπο λειτουργίας του… Το ισχυρό μήνυμα που στέλνουν οι χιλιάδες συμπολίτες μας δεν πρέπει να παρερμηνευτεί από ακραίες φωνές και επιλογές κάποιων, που επιδιώκουν να καπελώσουν τον αυθορμητισμό και την αγωνία των διαδηλωτών, αλλά και ούτε να αξιοποιηθεί για πολιτικές και κομματικές σκοπιμότητες…».
Εν τω μεταξύ, χθες στην Πλατεία Συντάγματος απειλήθηκε μικροεπεισόδιο, όταν ομάδες «Αγανακτισμένων» απομάκρυναν μέλη του ΠΑΜΕ (της συνδικαλιστικής οργάνωσης του ΚΚΕ), που επιχείρησαν να διανείμουν φυλλάδια στους συγκεντρωμένους.

Ο Μιχ. Τιμοσίδης
Στόχος των «Αγανακτισμένων» έγινε χθες (5/6) και ο Καβαλιώτης υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Μιχάλης Τιμοσίδης, στη διάρκεια ομιλίας του στη Βέροια που διοργανώθηκε από τη Νομαρχιακή Επιτροπή ΠΑΣΟΚ Ημαθίας.
Λίγες δεκάδες «Αγανακτισμένων» πολιτών μπήκαν στην αίθουσα της εκδήλωσης, με πανό διαμαρτυρίας, και διέκοψαν για λίγο την ομιλία του κ. Τιμοσίδη –που, πάντως, αντιμετώπισε με ψυχραιμία και φιλική διάθεση τους διαδηλωτές.
«Επιτρέπουμε ν’ ακούγονται όλες οι απόψεις , αλλά στο τέλος είμαστε ικανοί να συνθέσουμε όλες τις απόψεις και να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό για τη χώρα… Εγώ σας καλώ να πάρετε μέρος στο διάλογο…» είπε ο κ. Τιμοσίδης, απευθυνόμενος στους «Αγανακτισμένους» που αποχώρησαν ύστερα από λίγο ήρεμα και χωρίς άλλα παρατράγουδα.

kavalanet.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!