Την Κυριακή 22.5.11 δημοσιεύτηκαν δύο δημοσκοπήσεις, της MRB και της Rass, και στις 29.5.11 άλλες δύο, της Pulse και της Alco, που είναι οι πρώτες μετά το «Ζάππειο 2» και στη νέα προβληματική...
κατάσταση που έχει εισέλθει η ελληνική οικονομία, με προτάσεις για νέο μνημόνιο, δραματικές περικοπές και αποκρατικοποιήσεις, και εν μέσω αμφιβολιών για τη χορήγηση της 5ης δόσης του δανείου στο τέλος Ιουνίου. Οι τέσσερις νέες δημοσκοπήσεις εμφανίζονται στον Πίνακα Ι όπως δημοσιεύτηκαν και με τις αναγωγές επί των εγκύρων και τον μέσο όρο των δύο, ενώ στον Πίνακα ΙΙ εμφανίζονται οι μετακινήσεις των δύο μεγάλων κομμάτων. Σημειώνεται ότι εντός παρενθέσεων καταγράφονται τα ποσοστά σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις των τεσσάρων εταιρειών στις αρχές Απριλίου 2011.
Ευρήματα - Συμπεράσματα Καταρχήν φαίνεται ότι η διαφορά ΠΑΣΟΚ - Ν.Δ. έχει σχεδόν εκμηδενιστεί (0% - 0,9%). Αυτό έγινε με περαιτέρω πτώση του ΠΑΣΟΚ σε τελικό ανηγμένο ποσοστό κατά 1,5% μικρότερο, ενώ αντίστοιχα για τη Ν.Δ. σημειώνεται μικρή άνοδος κατά 1,4%.
Συνολικά ο δικομματισμός κυμαίνεται σταθερά μεταξύ 58% - 63%, σύμφωνα με το άθροισμα των τελικών αναγωγών (43% - 48% χωρίς τις αναγωγές). Η αδιευκρίνιστη ψήφος μαζί με τα άκυρα - λευκά και την αποχή παραμένει σταθερή περίπου μεταξύ 24,6% - 26,1%. Σύμφωνα με παλαιότερες μετρήσεις, 3% πάει για άκυρο - λευκό, 9% είναι οι αναποφάσιστοι και 13% οδεύει προς την αποχή. Με νέα αποχή 13%, τα έγκυρα ψηφοδέλτια, αν τώρα είχαμε βουλευτικές εκλογές, θα ανέρχονταν σε 6.000.000 έναντι 6.858.000 των Βουλευτικών του 2009, όπως είχα επισημάνει με τις αναλύσεις μου μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2010. Έτσι στον Πίνακα Ι εμφανίζονται και οι αντίστοιχες ψήφοι με τα ανηγμένα ποσοστά. Αναλυτικότερα:
1.Το ΠΑΣΟΚ, συνεχίζοντας την πτωτική του πορεία, κυμαίνεται πλέον σε τελικό ποσοστό 29% - 32,5%. Στην πτώση αυτή οδηγεί η γενική πεποίθηση ότι το μνημόνιο απέτυχε. Στο εσωτερικό του έχει πλέον διαφανεί η άποψη που επιδιώκει την πιστή εφαρμογή των εντολών της τρόικας με επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων, με απολύσεις τουλάχιστον 40.000 υπαλλήλων του ευρύτερου δημόσιου τομέα, νέα μείωση μισθών στον δημόσιο και περαιτέρω ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων στον ιδιωτικό, αύξηση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης, νέες περικοπές στις συντάξεις και ειδικότερα στις επικουρικές, νέα μείωση των κοινωνικών δαπανών υγείας και παιδείας. Οι αντιδρώντες συνδικαλιστές του στις ΔΕΚΟ διέπονται από αμυντική λογική, προσπαθώντας να σώσουν κάποια προνόμιά τους.
2. Η Ν.Δ. του Α. Σαμαρά παρουσιάζεται σχετικά λίγο πιο συσπειρωμένη, ελαχιστοποιώντας τις διαρροές της προς τον ΛΑΟΣ και απομονώνοντας τη Δημοκρατική Συμμαχία της Ντ. Μπακογιάννη. Παρουσιάζει με το νέο της πρόγραμμα, που κινείται στην ίδια βασική λογική, μερικά διαφορετικά στοιχεία σε σχέση με την πολιτική της κυβέρνησης.
Έτσι πλειοδοτεί στις αποκρατικοποιήσεις και στη μείωση της φορολογίας των μεγάλων επιχειρήσεων, ενώ στον αντίποδα προτείνει τη μετατόπιση δημοσίων υπαλλήλων στην εφεδρεία με 70% του μισθού αντί των απολύσεων. Προσωρινά πάντως φαίνεται να αποκρούει τις εσωτερικές πιέσεις που κύρια εκφράζονται από τον ΛΑΟΣ και την Ντ. Μπακογιάννη, με τους οποίους επιδιώκει να τη διεμβολίσει η δεξιά πτέρυγα του ΠΑΣΟΚ.
3. Το ΚΚΕ κερδίζει και κυμαίνεται από 10,5%- 13%, αλλά σύμφωνα και με άλλες δημοσκοπήσεις φαίνεται ότι μπορεί να ξεπεράσει και το 12%.
4. Ο ΛΑΟΣ φαίνεται να έφτασε την οροφή του και ήδη βρίσκεται σε μικρή καθοδική πορεία με τον περιορισμό των εισροών του από τη Ν.Δ. και με εκροές προς τη Χρυσή Αυγή. Πάντως περιόρισε στο ελάχιστο τις τυχόν διαρροές του προς την Ντ. Μπακογιάννη. Έτσι τώρα κυμαίνεται γύρω στο 7%-8% αντί του 9% και πλέον, που η δυναμική του έδειχνε παλαιότερα.
5. Ο ΣΥΡΙΖΑ κινείται στα παλαιότερα ποσοστά του μεταξύ 4% - 5%, χωρίς κάποια άξια λόγου μεταβολή.
6. Οι Οικολόγοι Πράσινοι φαίνεται να σταθεροποιούνται γύρω στο 4% και σε αυτό σίγουρα τους βοήθησαν κάποιες καταγγελίες τους στην πολιτική του μνημονίου.
7. Η Δημοκρατική Αριστερά κυμαίνεται μεταξύ 2,5% - 3%. Μπορεί όμως να ελπίζει στην είσοδό της στη Βουλή λόγω των εισροών της από το ΠΑΣΟΚ.
8. Η Δημοκρατική Συμμαχία της Ντ. Μπακογιάννη δεν απέκτησε σημαντική επιρροή και θα δυσκολευτεί να ξεπεράσει το 3%. Κυμαίνεται στο 2,5% - 2,7%.
9. Το Άρμα Πολιτών του Γ. Δημαρά δεν κατάφερε να προσελκύσει προσωπικότητες από το ΠΑΣΟΚ και να δημιουργήσει ευρύτερη συσπείρωση του αντιμνημονιακού ΠΑΣΟΚ και το ποσοστό του κυμαίνεται γύρω στο 2%.
10. Τα Λοιπά κόμματα εμφανίζονται να συγκεντρώνουν συνολικό ποσοστό γύρω στο 4,5% και αυτό αναμένεται να το οικειοποιηθούν κυρίως η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και η Χρ. Αυγή.
*Αριστερός Ριζοσπάστης – μετα-αναλυτής δημοσκοπήσεων
topontiki.gr