tromaktiko: Ο καταρρέων δικομματισμός

Σάββατο 4 Ιουνίου 2011

Ο καταρρέων δικομματισμός



thumbΕπεξεργασία - παρουσίαση: Νικήτας - Αθανάσιος Σούμπλης*
Την Κυριακή 22.5.11 δημοσι­εύτηκαν δύο δημοσκοπήσεις, της MRB και της Rass, και στις 29.5.11 άλλες δύο, της Pulse και της Alco, που είναι οι πρώτες μετά το «Ζάπ­πειο 2» και στη νέα προβληματική...
κα­τάσταση που έχει εισέλθει η ελληνική οικονομία, με προτάσεις για νέο μνημόνιο, δραματικές περικοπές και αποκρατικοποιήσεις, και εν μέσω αμφιβολιών για τη χορήγηση της 5ης δόσης του δα­νείου στο τέλος Ιουνίου.
Οι τέσσερις νέες δημοσκοπήσεις εμ­φανίζονται στον Πίνακα Ι όπως δημοσιεύτηκαν και με τις αναγωγές επί των εγκύρων και τον μέσο όρο των δύο, ενώ στον Πίνακα ΙΙ εμφανίζονται οι μετα­κινήσεις των δύο μεγάλων κομμάτων. Σημειώνεται ότι εντός παρενθέσεων καταγράφονται τα ποσοστά σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις των τεσσάρων εταιρειών στις αρχές Απριλί­ου 2011.
Ευρήματα - Συμπεράσματα
Καταρχήν φαίνεται ότι η διαφορά ΠΑΣΟΚ - Ν.Δ. έχει σχεδόν εκμηδενιστεί (0% - 0,9%). Αυτό έγινε με περαιτέρω πτώση του ΠΑΣΟΚ σε τελικό ανηγμένο ποσοστό κατά 1,5% μικρότερο, ενώ αντίστοιχα για τη Ν.Δ. σημειώνεται μι­κρή άνοδος κατά 1,4%.
Συνολικά ο δικομματισμός κυμαίνε­ται σταθερά μεταξύ 58% - 63%, σύμ­φωνα με το άθροισμα των τελικών ανα­γωγών (43% - 48% χωρίς τις αναγω­γές). Η αδιευκρίνιστη ψήφος μαζί με τα άκυρα - λευκά και την αποχή παρα­μένει σταθερή περίπου μεταξύ 24,6% - 26,1%. Σύμφωνα με παλαιότερες μετρή­σεις, 3% πάει για άκυρο - λευκό, 9% είναι οι αναποφάσιστοι και 13% οδεύ­ει προς την αποχή. Με νέα αποχή 13%, τα έγκυρα ψηφοδέλτια, αν τώρα είχα­με βουλευτικές εκλογές, θα ανέρχο­νταν σε 6.000.000 έναντι 6.858.000 των Βουλευτικών του 2009, όπως είχα επισημάνει με τις αναλύσεις μου μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2010. Έτσι στον Πίνακα Ι εμφανίζονται και οι αντίστοιχες ψήφοι με τα ανηγμένα πο­σοστά. Αναλυτικότερα:
1.Το ΠΑΣΟΚ, συνεχίζοντας την πτω­τική του πορεία, κυμαίνεται πλέον σε τελικό ποσοστό 29% - 32,5%. Στην πτώση αυτή οδηγεί η γενική πεποίθη­ση ότι το μνημόνιο απέτυχε. Στο εσωτε­ρικό του έχει πλέον διαφανεί η άποψη που επιδιώκει την πιστή εφαρμογή των εντολών της τρόικας με επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων, με απολύσεις τουλάχιστον 40.000 υπαλλήλων του ευρύτερου δημόσιου τομέα, νέα μείω­ση μισθών στον δημόσιο και περαιτέρω ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέ­σεων στον ιδιωτικό, αύξηση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης, νέες περι­κοπές στις συντάξεις και ειδικότερα στις επικουρικές, νέα μείωση των κοινωνικών δαπανών υγείας και παιδείας. Οι αντιδρώντες συνδικαλιστές του στις ΔΕΚΟ διέπονται από αμυντική λο­γική, προσπαθώντας να σώσουν κάποια προνόμιά τους.
2. Η Ν.Δ. του Α. Σαμαρά παρουσιάζε­ται σχετικά λίγο πιο συσπειρωμέ­νη, ελαχιστοποιώντας τις διαρροές της προς τον ΛΑΟΣ και απομονώνοντας τη Δημοκρατική Συμμαχία της Ντ. Μπακογιάννη. Παρουσιάζει με το νέο της πρόγραμμα, που κινείται στην ίδια βα­σική λογική, μερικά διαφορετικά στοι­χεία σε σχέση με την πολιτική της κυ­βέρνησης.
Έτσι πλειοδοτεί στις αποκρατικοποι­ήσεις και στη μείωση της φορολογίας των μεγάλων επιχειρήσεων, ενώ στον αντίποδα προτείνει τη μετατόπιση δημοσίων υπαλλήλων στην εφεδρεία με 70% του μισθού αντί των απολύσεων. Προσωρινά πάντως φαίνεται να απο­κρούει τις εσωτερικές πιέσεις που κύρια εκφράζονται από τον ΛΑΟΣ και την Ντ. Μπακογιάννη, με τους οποίους επιδιώκει να τη διεμβολίσει η δεξιά πτέρυγα του ΠΑΣΟΚ.
3. Το ΚΚΕ κερδί­ζει και κυμαί­νεται από 10,5%- 13%, αλλά σύμφωνα και με άλλες δημοσκοπήσεις φαίνεται ότι μπορεί να ξεπεράσει και το 12%.
4. Ο ΛΑΟΣ φαίνεται να έφτασε την οροφή του και ήδη βρίσκεται σε μικρή καθοδική πορεία με τον περιορι­σμό των εισροών του από τη Ν.Δ. και με εκροές προς τη Χρυσή Αυγή. Πά­ντως περιόρισε στο ελάχιστο τις τυχόν διαρροές του προς την Ντ. Μπακογιάννη. Έτσι τώρα κυμαίνεται γύρω στο 7%-8% αντί του 9% και πλέον, που η δυναμική του έδειχνε παλαιότερα.
5. Ο ΣΥΡΙΖΑ κινείται στα παλαιότερα ποσοστά του μεταξύ 4% - 5%, χω­ρίς κάποια άξια λόγου μεταβολή.
6. Οι Οικολόγοι Πράσινοι φαίνεται να σταθεροποιούνται γύρω στο 4% και σε αυτό σίγουρα τους βοήθη­σαν κάποιες καταγγελίες τους στην πο­λιτική του μνημονίου.
7. Η Δημοκρατική Αριστερά κυμαί­νεται μεταξύ 2,5% - 3%. Μπορεί όμως να ελπίζει στην είσοδό της στη Βουλή λόγω των εισροών της από το ΠΑΣΟΚ.
8. Η Δημοκρατική Συμμαχία της Ντ. Μπακογιάννη δεν απέκτησε ση­μαντική επιρροή και θα δυσκολευτεί να ξεπεράσει το 3%. Κυμαίνεται στο 2,5% - 2,7%.
9. Το Άρμα Πολιτών του Γ. Δημαρά δεν κατάφερε να προσελκύσει προσωπικότητες από το ΠΑΣΟΚ και να δημιουργήσει ευρύτερη συσπείρωση του αντιμνημονιακού ΠΑΣΟΚ και το πο­σοστό του κυμαίνεται γύρω στο 2%.
10. Τα Λοιπά κόμματα εμφανίζο­νται να συγκεντρώνουν συνο­λικό ποσοστό γύρω στο 4,5% και αυτό αναμένεται να το οικειοποιηθούν κυρί­ως η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και η Χρ. Αυγή.

*Αριστερός Ριζοσπάστης – μετα-αναλυτής δημοσκοπήσεων
topontiki.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!