tromaktiko: Η Θεσσαλονίκη σχολιάζει τον ανασχηματισμό

Τρίτη 21 Ιουνίου 2011

Η Θεσσαλονίκη σχολιάζει τον ανασχηματισμό



των Λευτέρη Ζαβλιάρη, Βαγγέλη Στολάκη και Δημήτρη Συρμάτση
Το SPNews έδωσε το βήμα σε ανθρώπους της πόλης να σχολιάσουν το νέο κυβερνητικό σχήμα, λίγες ώρες πριν την παροχή ή όχι ψήφου εμπιστοσύνης από το ελληνικό κοινοβούλιο.

Άνθρωποι από την πολιτική, την αυτοδιοίκηση, την δημοσιογραφία, πολιτευτές ή μη, δίνουν την πρώτη τους εντύπωση από τη νέα σύνθεση της κυβέρνησης.

Παναγιώτης Ψωμιάδης – Εν αργία Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας
Δυστυχώς, η νέα κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου είναι αποτέλεσμα πολιτικών εκβιασμών και αυτό είναι κάτι που μπορεί να βάλει τον ελληνικό λαό σε νέες περιπέτειες. Η μεθόδευση που οδήγησε στον ανασχηματισμό, ξεκινώντας από κυβέρνηση σωτηρίας και καταλήγοντας σε ένα σχήμα εσωκομματικών ισορροπιών, απαξίωσε την πολιτική κίνηση στα μάτια του ελληνικού λαού.

Σε κάθε περίπτωση, εκείνο που χρειάζεται η κοινωνία είναι ανασχηματισμός οικονομικής πολιτικής. Έχω εμπιστοσύνη στον Β. Βενιζέλο παρά το γεγονός ότι κάθεται σε ηλεκτρική καρέκλα. Πιστεύω στον Χ. Καστανίδη ότι από τη νέα του θέση στο υπουργείο Εσωτερικών θα συμβάλλει στην υλοποίηση του Καλλικράτη.
Εύχομαι να πετύχουν για το καλό της κοινωνίας, για το καλό της Ελλάδας μας, για το μέλλον των παιδιών μας.

Γιάννης Μπουτάρης – Δήμαρχος Θεσσαλονίκης
Ο ανασχηματισμός έχει ένα τέτοιο μίγμα ανθρώπων, και βέβαια δεν μπορώ να μην υπογραμμίσω την παρουσία του Ευάγγελου Βενιζέλου, που αυτό που εισπράττω από τον κόσμο γύρω, είναι ότι είδε κάπου ελπίδα, είδε φως.
Η ελπίδα είναι το κυριότερο από όλα. Άρχισε να ανεβαίνει η ψυχολογία του κόσμου.

Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης – Πρόεδρος Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης (ΕΚΘ)
Μετά τον ανασχηματισμό και τη νέα κυβέρνηση δεν μπορούμε να δηλώσουμε ούτε αισιόδοξοι αλλά ούτε απαισιόδοξοι.
Ζούμε σε μια εποχή που πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί αφού η χώρα πραγματικά αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα.
Αν κάτι, για μένα, μπορεί να κριθεί ως θετικό σημείο είναι το γεγονός ότι στον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης κυριάρχησε η λογική της συμμετοχής των πολιτικών στελεχών έναντι των τεχνοκρατών - των οποίων ο ρόλος είναι να συμβουλεύουν και όχι να κυβερνούν.
Όπως είναι φανερό στη νέα κυβέρνηση συμμετέχουν πρωτοκλασάτα στελέχη που με την εμπειρία τους ίσως μπορέσουν να δώσουν στη χώρα μια τελευταία ευκαιρία, να αποδείξουν ότι μπορούν να τη βγάλουν από την ύφεση και την κρίση.

Ο νέος υπουργός Οικονομικών, ο κ. Βενιζέλος, με τις μέχρι τώρα δηλώσεις του, προσπάθησε να δώσει ένα διαφορετικό προσανατολισμό. Περιμένουμε τις εξελίξεις και φυσικά συνεχίζουμε τους αγώνες για την αλλαγή πολιτικής προς όφελος των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων.

Νικόλαος Πέντζος – Πρόεδρος Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ)
Η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να προβεί σε δύσκολες αποφάσεις για την αποτελεσματική εφαρμογή των διαρθρωτικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων που απαιτούνται στην παρούσα κρίσιμη οικονομική συγκυρία και για το λόγο αυτό ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος υποστηρίζει ότι δεν θα πρέπει να υπάρξει ούτε μια στιγμή ολιγωρίας και κανένας υπολογισμός με βάση το πολιτικό κόστος στη διαδικασία λήψης των αποφάσεων.

Ο κίνδυνος της οικονομικής κατάρρευσης της χώρας λόγω χρεοκοπίας δεν έχει εκλείψει και η κρισιμότητα της οικονομικής κατάστασης είναι παρούσα. Γι΄ αυτό επιμένουμε στην ουσιαστική συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων με τους κοινωνικούς εταίρους, έτσι ώστε να ειπωθεί, επιτέλους, η αλήθεια στον ελληνικό λαό, και να βρεθεί ένας κοινός τόπος αναπτυξιακών μέτρων για την έξοδο της χώρας από την κρίση και την επαναφορά της σε τροχιά ανάκαμψης, παράλληλα βέβαια με τον επαναπροσδιορισμό των εισπρακτικών μηχανισμών του κράτους ώστε τα έσοδα εφεξής να έρχονται από την πάταξη της φοροδιαφυγής, παραοικονομίας και όχι από το υστέρημα των Ελλήνων πολιτών.

Δημήτρης Λακασάς – Πρόεδρος Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ)
Οι εξαγωγές προβάλλουν ως το μικρό θαύμα της ελληνικής οικονομίας σήμερα. Καθημερινά καταγράφεται σημαντική υποχώρηση των περισσότερων μακροοικονομικών μεγεθών της οικονομίας, εξέλιξη η οποία αποτελεί και την αιτία για την τρέχουσα οικονομική ύφεση. Το μοναδικό μέγεθος, που διαγράφει σταθερά θετική τροχιά τους τελευταίους μήνες και στηρίζει την ελληνική οικονομία σε αυτό το δύσκολο σταυροδρόμι είναι οι ελληνικές εξαγωγές. Το νέο οικονομικό μοντέλο με την άνοδο των εξαγωγών βασίζεται στην λογική ότι η πραγματικά υγιής οικονομική ανάπτυξη συμβαίνει όταν η αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης συμβαδίζει με την μείωση του εμπορικού ελλείμματος, με βραχυπρόθεσμο στόχο τον ισοσκελισμό και μεσοπρόθεσμο το εμπορικό πλεόνασμα (χωρίς τα πετρελαιοειδή).

Για να συνεχιστεί αυτή η ανοδική πορεία των ελληνικών εξαγωγών απαιτείται πολιτική, κοινωνική και οικονομική σταθερότητα. Η νέα Κυβέρνηση θα πρέπει να μεριμνήσει για κάποια ζητήματα που είναι καθοριστικά για την ενίσχυση της ελληνικής ανταγωνιστικότητας στις διεθνείς αγορές. Για να γίνει επανεκκίνηση της οικονομίας και να δημιουργηθεί πρωτογενές πλεόνασμα -το οποίο θα δώσει διαπραγματευτική δύναμη στη χώρα μας - απαιτείται ο περιορισμός της διαφθοράς και της σπατάλης αρχής γενομένης από τις δραστηριότητες του ίδιου του κράτους και των φορέων του στενού δημόσιου τομέα, το κόστος της οποίας βαρύνει έμμεσα τους Έλληνες πολίτες και τις επιχειρήσεις μέσω της φορολογίας. Οι Έλληνες εξαγωγείς ζητούμε γενναίες αποφάσεις για την μείωση του κράτους και την περιστολή των δαπανών του δημοσίου. Ζητούμε επίσης την άμεση ενίσχυση της ρευστότητας των ελληνικών εξαγωγικών επιχειρήσεων, την περιστολή της φοροδιαφυγής, την εξάλειψη της γραφειοκρατίας και την ορθολογικοποίηση της φορολογίας.

Μιχάλης Ζορπίδης – Πρόεδρος Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΕΘ)
«Χιλιάδες επαγγελματίες της Θεσσαλονίκης στενάζουν από τα δυσβάστακτα οικονομικά μέτρα και οι επιχειρήσεις βάζουν λουκέτο, η μία μετά την άλλη. Είναι περισσότερο αναγκαία από ποτέ η λήψη άμεσων μέτρων που θα συμβάλλουν στην αναστροφή του αρνητικού κλίματος και στην δημιουργία προϋποθέσεων ανάπτυξης. Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια για καθυστέρηση. Παρά το γεγονός ότι οι βασικοί άξονες του Μεσοπρόθεσμου προγράμματος δεν αλλάζουν, ας ελπίσουμε ότι ο ανασχηματισμός θα λειτουργήσει σε αυτή την κατεύθυνση. Επιπλέον, η επιλογή του κ. Βενιζέλου, ως επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου, πιστεύω να λειτουργήσει θετικά για την έξοδο από την κρίση».......
http://www.spnews.gr/index.php/interviews/39-synenteyxeis/9748-anasximatismos
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!