tromaktiko: Στις κάλπες οι Τούρκοι για τη νέα βουλή

Κυριακή 12 Ιουνίου 2011

Στις κάλπες οι Τούρκοι για τη νέα βουλή



Στις κάλπες προσέρχονται από το πρωί οι Τούρκοι, προκειμένου να αναδείξουν τη νέα βουλή και την κυβέρνηση της χώρας.
Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) αναμένεται να...
 εξασφαλίσει μία άνετη νίκη, κάτι που επιδιώκει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την τρίτη κυβερνητική του θητεία, ώστε να έχει τον έλεγχο στην συνταγματική μεταρρύθμιση.

Το μόνο ερώτημα στις σημερινές εκλογές είναι πόσο μεγάλη θα είναι η διαφορά. Στον Ερντογάν δεν αρκεί μία απλή πλειοψηφία για να προωθήσει το σχέδιο του για την κατάρτιση νέου Συντάγματος, αντικαθιστώντας εκείνο του 1982, που είχε ψηφιστεί δύο χρόνια μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα του Σεπτεμβρίου του 1980.

Στην απερχόμενη βουλή το AKΡ είχε τις 331 από τις 550 έδρες και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι θα τις διατηρήσει αν δεν τις αυξήσει. Το AKΡ χρειάζεται τουλάχιστον 330 έδρες για να αποκτήσει τη δυνατότητα να προκηρύξει δημοψήφισμα για την κατάρτιση νέου Συντάγματος.

Τα εκλογικά τμήματα άνοιξαν στις 7:00 τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδος) στην ανατολική Τουρκία, ενώ στις 8:00 τοπική ώρα άνοιξαν τα εκλογικά τμήματα στις δυτικές περιοχές, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται η πρωτεύουσα Άγκυρα και η Κωνσταντινούπολη.

Οι κάλπες θα κλείσουν στις 6 το απόγευμα.

Στην απερχόμενη βουλή το κυβερνών κόμμα είχε 331 από τις 550 έδρες και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι θα τις διατηρήσει αν δεν τις αυξήσει.

Ωστόσο, χρειάζεται τουλάχιστον 330 έδρες για να έχει την δυνατότητα να προκηρύξει δημοψήφισμα για την κατάρτιση νέου Συντάγματος. Στην περίπτωση που αποσπάσει πλειοψηφία δύο τρίτων θα είναι σε θέση να τροποποιήσει το Σύνταγμα χωρίς να χρειάζεται καν δημοψήφισμα.

Κι ενώ το ΑΚP επιδιώκει να συγκεντρώσει επαρκή αριθμό εδρών, το αντιπολιτευόμενο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα επιθυμεί να διατηρήσει τις δυνάμεις του.

Μεγαλύτερη η πρόκληση για το εθνικιστικό MHP έπειτα από τα πλήγματα που προκάλεσαν στις ηγετικές του τάξεις τα σκάνδαλα.

Όλα τα αντιπολιτευόμενα κόμματα όμως, από τα MHP μέχρι και τα κουρδικά, συμφωνούν σε ένα πράγμα: Το ΑΚΡ δεν πρέπει να συγκεντρώσει τα δύο τρίτα των εδρών του Κοινοβουλίου -ήτοι 367 βουλευτές- ώστε να μπορεί να ξαναγράψει όπως θέλει το Σύνταγμα.

Η τρίτη θητεία Ερντογάν δεν είναι άσχετη με την ανάπτυξη της τουρκικής οικονομίας: Έπειτα από την άβυσσο του 2001, η οικονομία αυξάνεται πλέον με ρυθμούς που έφτασαν το 9% το 2010, ξεπερνώντας γρήγορα την παγκόσμια οικονομική κρίση και αποφεύγοντας την αναιμική ανάκαμψη που ακολούθησε στη Δύση

madata.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!