tromaktiko: Πράσινοι ταξιδιώτες

Τετάρτη 1 Ιουνίου 2011

Πράσινοι ταξιδιώτες



της Χρύσας Γιαννοπούλου
Τα ταξίδια µας µπορούν να έχουν οικολογική συνείδηση, αρκεί να κάνουµε πράξη κάποιες µικρές, απλές συµβουλές.


Ξοδέψτε λιγότερο χαρτί
• Όποτε µπορείτε προτιµήστε να βγάζετε ηλεκτρονικά και όχι χάρτινα εισιτήρια.
• Αποφύγετε να φορτώνεστε µε µπροσούρες, χάρτες κ.λπ. από ξενοδοχεία ή τουριστικά γραφεία. Πάρτε µόνο αυτά που πραγµατικά χρειάζεστε και φροντίστε να τα ανακυκλώνετε µετά. Το ίδιο κάντε και µε τα εισιτήρια από µουσεία κ.λπ. ή τις ταξιδιωτικές πληροφορίες που µπορεί να εκτυπώσατε για το ταξίδι σας.
• Προτιµήστε ψηφιακή φωτογραφική µηχανή αντί για φιλµ ή, αν είστε φαν της αναλογικής εικόνας, χρησιµοποιήστε το µε φειδώ.

Μαζέψτε τα σκουπίδια σας
Αν αποφασίσατε να κάνετε µια µονοήµερη εκδροµή, δεν είναι ανάγκη να αφήσετε πίσω σας… σουβενίρ. Γι’ αυτό έχετε µαζί σας µια σακούλα και µαζέψτε τα απορρίµµατά σας πριν φύγετε.

Λιγότερες αποσκευές
Αν µειώσετε το βάρος των αποσκευών σας, θα συµβάλετε στην αυξηµένη αποδοτικότητα των καυσίµων του µέσου µε το οποίο ταξιδεύετε και ταυτόχρονα στη µείωση των εκποµπών CO2.

Σεβαστείτε την περιοχή που επισκέπτεστε
• ∆οκιµάστε τοπικές γεύσεις µε υλικά που παράγονται στην περιοχή αντί για φαγητό µε εισαγόµενες ύλες ώστε να συµβάλετε και στη µείωση των ρύπων που προκύπτουν κατά τη µεταφορά αλλά και στην ενίσχυση του τόπου.
• Σεβαστείτε το φυσικό περιβάλλον της περιοχής. Αν π.χ. επισκεφθείτε ένα µέρος µε σπάνια είδη ψαριών, δεν είναι ανάγκη να κάνετε ψαροντούφεκο.

Σβήστε τα φώτα
Όπως και στο σπίτι µας έτσι και στο ξενοδοχείο ή το δωµάτιο που µένουµε πρέπει να κλείνουµε τα φώτα που δεν χρειαζόµαστε, την τηλεόραση, τον υπολογιστή κ.λπ. καθώς και τις βρύσες.

Επιλέξτε το σωστό µέσο
Πριν αποφασίσετε µε τι µέσο θα ταξιδέψετε έχετε υπόψη τα εξής: σύµφωνα µε στοιχεία του Ευρωπαϊκού Οργανισµού Ενέργειας (ΕΕΑ) για το 2009 για κάθε επιβάτη, το αεροπλάνο εκπέµπει125 g/km διοξείδιο του άνθρακα (CO2), το αυτοκίνητο120 g/km, το τρένο 50g/km και το πλοίο 40g/km . Έτσι, αν ταξιδεύετε µε αυτοκίνητο, φροντίστε να είστε όσο το δυνατόν περισσότεροι επιβάτες και να έχετε ελέγξει τα λάστιχα και τα λάδια του. Γενικά τα µέσα µαζικής µεταφοράς όπως το λεωφορείο και ειδικά το τρένο (που είναι και πιο άνετο) θεωρείται ότι µπορούν να εξασφαλίσουν έως και 90% λιγότερες εκποµπές CO2. Καλό είναι λοιπόν να είναι η πρώτη µας επιλογή και να προτιµάµε το αεροπλάνο µόνο για µεγάλες αποστάσεις (άνω των 700 χιλιοµέτρων).

Αν θέλετε να φέρετε ενθύµια από το ταξίδι σας, φροντίστε να είναι οικολογικά και κατά προτίµηση φτιαγµένα από ντόπια υλικά.






















http://www.myworld.gr/site/content.php?artid=780855&preview=true
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!