tromaktiko: Οι εφημερίδες της Κύπρου σήμερα...

Κυριακή 12 Ιουνίου 2011

Οι εφημερίδες της Κύπρου σήμερα...



Συνεντεύξεις του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου στις οποίες αναφέρεται στο ΔΗΚΟ, τις προεδρικές, το Κυπριακό και άλλα θέματα, η προσεχής συνάντηση των δύο ηγετών με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ στη...
Γενεύη, η ανάκαμψη της τουριστικής βιομηχανίας, η παράνομη μετατροπή υπογείων, όπως και η πιθανή αναθεώρηση της συμφωνίας ΧΑΚ – ΧΑ, είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν οι κυριακάτικες εφημερίδες στα πρωτοσέλιδα τους.

Ο «Φιλελεύθερος» υπό τον τίτλο «Προς εξαντλητικό πάρε-δώσε» γράφει στο κύριο του θέμα ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ και οι συνεργάτες του έχουν ετοιμάσει σχέδιο δράσης, το οποίο θα κληθούν οι Χριστόφιας και Ερογλου να εφαρμόσουν αμέσως μετά την τριμερή συνάντηση της Γενεύης και ότι στόχος είναι η σύγκληση διεθνούς διάσκεψης μέχρι τέλος του χρόνου. Αλλού η εφημερίδα γράφει για υπόγεια – βόμβες σε γειτονιές και αναφέρει ότι η παράνομη μετατροπή χώρων στάθμευσης και υποστατικών, σε αποθηκευτικούς χώρους, εγκυμονεί ανυπολόγιστους κινδύνους, επικαλούμενη ως παράδειγμα νυχτερινό κλαμπ στη Λευκωσία στη οροφή του οποίου τοποθετήθηκαν τέσσερις τόνοι πετρελαίου.

Η «Αλήθεια» υπό τον τίτλο «Δεν είμαι πια ΔΗΚΟϊκός» δημοσιεύει συνέντευξη του Αρχιεπισκόπου Χρυσόστομου, ο οποίος αναφέρεται στο ΔΗΚΟ, στις προεδρικές εκλογές, το «Mega» και τον Ζαχαρία Κουλία. «Αν το αλληλοφάγωμα συνεχιστεί» φέρεται να δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος για το ΔΗΚΟ «δεν νομίζω να χρειάζεται παπάς να τους πει τι θα γίνει στο τέλος…», ενώ για το Κυπριακό δηλώνει ότι δεν θα είναι υποψήφιος αλλά θα πάρει θέση με κριτήριο το Κυπριακό. Αλλού προβάλλει τον νικητή στην Κύπρο του διαγωνισμού της ΕΕ «juvenes translatores» μαθητή Χαράλαμπο Δαμιανού αναφέροντας ότι μέχρι τώρα κέρδισε πολλά βραβεία σε ευρωπαϊκούς και κυπριακούς διαγωνισμούς.

Η «Σημερινή» υπό τον τίτλο «Κατακλυσμός από χρήμα και τουρίστες» γράφει στο κύριο της θέμα ότι «η τουριστική βιομηχανία έρχεται να δώσει ανάσα ζωής, καθώς δείχνει να εισέρχεται σε τροχιά ανάκαμψης». Παράλληλα, αναφέρει ότι τα έσοδα από τον τουρισμό το 2011 εκτιμάται πως θα ξεπεράσουν το 1,6 δις ευρώ, ενώ προβάλλει στοιχεία των πρώτων τεσσάρων μηνών του χρόνου σύμφωνα με τα οποία σημειώνεται αύξηση 17,6% στις αφίξεις και 23,7% στα έσοδα από τον τουρισμό, με τη συνεισφορά της τουριστικής βιομηχανίας στο ΑΕΠ να προσεγγίζει το 10%. Αλλού προβάλλει τους εορτασμούς του κατακλυσμού.

Η «Χαραυγή» στο κύριο της θέμα υπό τον τίτλο «Αναθεωρείται η συμφωνία ΧΑΚ – ΧΑ» γράφει για την πρόθεση του ΧΑΚ να προχωρήσει σε αναθεώρηση της συμφωνίας για την κοινή πλατφόρμα με το ΧΑ, όπως αναφέρει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα ο Γενικός Διευθυντής του ΧΑΚ Νώντας Μεταξάς, οποίος αναφέρεται και στην ανάγκη εξεύρεσης στρατηγικών συμμάχων. Αλλού αναφέρεται σε χθεσινές δηλώσεις του Προέδρου Χριστόφια, ο οποίος απάντησε – γράφει η «Χ» - σε όσους άσκησαν αυστηρή κριτική και λοιδορίες για το άνοιγμα του οδοφράγματος, ότι κριτής της αλήθειας είναι η πράξη.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Καθημερινή της Κυριακής» υπό τον τίτλο «Αρχιεπίσκοπος κατά πάντων» δημοσιεύει συνέντευξη του Αρχιεπισκόπου Χρυσόστομου στην εφημερίδα, σύμφωνα με την οποία ο Αρχιεπίσκοπος αποκαλεί τον Πρόεδρο Χριστόφια «Πρόεδρο διάλυσης και όχι λύσης» και εξαπολύει δριμύτατη επίθεση εναντίον του Δ. Χριστόφια, επικρίνει τον Μάριο Καρογιάν για την παραμονή του ΔΗΚΟ στη συγκυβέρνηση και αναφέρεται στη μεσολάβηση που ανέλαβε για να αποτρέψει τις διαγραφές Κουλία και Κολοκασίδη. Αλλού γράφει ότι διέξοδο αναζητεί ο Γιώργος Παπανδρέου και αναφέρει ότι ο Ελληνας Πρωθυπουργός φέρεται να προκρίνει τη λύση του ανασχηματισμού προκειμένου να αντιμετωπίσει την αμφισβήτηση των επιλογών του από μεγάλη μερίδα βουλευτών του κόμματός του.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Η Μάχη» υπό τον τίτλο «Το άΔΗΚΟ ουκ ευλογείται…» γράφει ότι «η λεγόμενη «απορριπτική πτέρυγα» σε πλήρη συνέργεια με τα δύο διαγραφέντα ιστορικά στελέχη, Ζαχαρία Κουλία και Γιώργο Κολοκασίδη, ανασυντάσσεται και ετοιμάζεται για μαζική αντεπίθεση με στόχο την ανατροπή της ηγεσίας του ΔΗΚΟ μέσα από εκλογικό συνέδριο. Αλλού γράφει για τη σεξουαλική παρενόχληση ανηλίκων, αποκαλώντας την έγκλημα χωρίς τιμωρία και δημοσιεύει προσωπική μαρτυρία.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα “Sunday Mail” υπό τον τίτλο «Χρωστούν εκατομμύρια σε φόρους στη «απένταρη» Πέγεια», επικαλείται δηλώσεις της Δημοτικής Συμβούλου Λίντα Λεμπλάνκ, σύμφωνα με την οποία πάνω από 1000 άτομα και εταιρείες χρωστούν περίπου 2 εκ. ευρώ στο Δήμο της Πέγειας την ίδια ώρα που τα ταμεία του Δήμου έχουν σχεδόν αδειάσει και υπάρχει κίνδυνος να μην υπάρχουν αρκετά χρήματα για τους μισθούς του προσωπικού. Αλλού γράφει για τις σημερινές εκλογές που διεξάγονται στην Τουρκία και τη σημασία τους για την Κύπρο.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!