tromaktiko: Πόσο καλά ξέρουμε τις γλυκαντικές ύλες;

Τετάρτη 8 Ιουνίου 2011

Πόσο καλά ξέρουμε τις γλυκαντικές ύλες;



Στο πλαίσιο του πρόσφατου συνεδρίου της Διεθνούς Ένωσης Γλυκαντικών Υλών (International Sweeteners Association- ISA), στις Βρυξέλλες, ο σύμβουλος σε θέματα διατροφής Ewan Currie επεχείρησε να...
διαλύσει κάποιους από τους κραταιούς μύθους γύρω από την ζάχαρη και τις γλυκαντικές ύλες:

1. Η ζάχαρη είναι η αιτία όλων των νοσημάτων του σύγχρονου πολιτισμού.
Το πρόβλημα της αύξησης του σωματικού βάρους και της παχυσαρκίας έχει άμεση σχέση με το ισοζύγιο μεταξύ της ενέργειας που προσλαμβάνουμε και εκείνης που καταναλώνουμε. «Είμαστε προγραμματισμένοι να τρώμε όταν η τροφή είναι διαθέσιμη, όμως σήμερα η διαθεσιμότητα της τροφής αυξάνει διαρκώς ενώ παράλληλα γίνεται πιο προσιτό οικονομικά». Είναι χαρακτηριστικό ότι, ενώ το 1983 ξοδεύονταν στο Ηνωμένο Βασίλειο 146 εκατομμύρια λίρες σε φαγητό, ποτό και καπνό και το ποσό αυτό αντιστοιχούσε στο 23% της συνολικής δαπάνης, το 2005 το ποσό αυτό ανήλθε στα 748 εκατομμύρια, συνηγορώντας μόλις στο 13% της συνολικής δαπάνης.

2. Η ασπαρτάμη είναι η αιτία όλων των νοσημάτων του σύγχρονου πολιτισμού.
Ο κ. Ewan Currie αναφέρθηκε σε διάφορα e-mail που χαρακτηρίζουν την ασπαρτάμη «πηγή κακού» και υπογράφονται από την Betty Martini, αμφισβητώντας ευθέως την αξιοπιστία της, αλλά και την ίδια τη σχέση της με τον ιατρικό κόσμο.

Ο ίδιος αντέκρουσε και τις φήμες που κάνουν μέσω διαδικτύου το γύρο του κόσμου. Μία από αυτές μάλιστα, που έκανε την εμφάνισή της την περασμένη χρονιά, έλεγε πως η ασπαρτάμη αρχικά αναπτύχθηκε σαν δηλητήριο για τα μυρμήγκια! «Πρέπει να σας απογοητεύσω, η ασπαρτάμη δεν θα σκοτώσει τα μυρμήγκια σας», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Currie.

3. Οι άνθρωποι ανησυχούν για την ασφάλεια των ολιγοθερμιδικών γλυκαντικών υλών.
Τα αποτελέσματα έρευνας που πραγματοποιήθηκε στις ΗΠΑ, στη Μεγάλη Βρετανία, στη Γαλλία και στη Γερμανία έδειξαν ότι οι καταναλωτές θεωρούν πολύ πιο κακό πράγμα για την υγεία τους τη ζάχαρη (43%), το λίπος (32%), το αλάτι (15%) ή τα συντηρητικά (6%), παρά την ασπαρτάμη.

Αλλά και στην Μεγάλη Βρετανία των 60.000.000 κατοίκων, όπου περίπου τα 40 εκατομμύρια καταναλώνουν τακτικά ασπαρτάμη, τα παράπονα και οι καταγγελίες που έχουν γίνει, στην Αρχή για την ασφάλεια των τροφίμων δεν ξεπερνούν τις 7 περιπτώσεις/ έτος.

4. Οι καταναλωτές διστάζουν να αγοράσουν προϊόντα που περιέχουν ολιγοθερμιδικές γλυκαντικές ύλες.
Η αγορά των ολιγοθερμιδικών γλυκαντικών υλών παρουσιάζει αξιοσημείωτη αύξηση τα τελευταία 30 χρόνια, ιδίως στη δυτική Ευρώπη. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο, το 2010, το μερίδιο των αναψυκτικών λίγων θερμίδων (που περιέχουν γλυκαντικές ύλες) στη συνολική αγορά των αναψυκτικών ανήλθε στο 51%, προσπερνώντας τα κλασικά αναψυκτικά με τη ζάχαρη, που περιορίστηκαν στο 49%.

5. Οι ολιγοθερμιδικές γλυκαντικές ύλες σε κάνουν να θέλεις να φας περισσότερο.
Στο σημείο αυτό, ο κ. Ewan Currie τόνισε πως τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά μπορούν, αντίθετα από τον παραπάνω ισχυρισμό, να βοηθήσουν κάπως στη διατήρηση ή την απώλεια βάρους ενός ανθρώπου. Αρκεί ο τελευταίος να μην έχει «προαποφασίσει ότι θα περάσει την υπόλοιπη ζωή του καθισμένος σε ένα καναπέ»!
http://www.mednutrition.gr/content/view/6021/2/
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!