tromaktiko: Οδηγεί ο Ομπάμα, ακολουθούν Σαρκοζί, Κάμερον

Πέμπτη 23 Ιουνίου 2011

Οδηγεί ο Ομπάμα, ακολουθούν Σαρκοζί, Κάμερον



Η ανακοίνωση του Μπαράκ Ομπάμα για τη σταδιακή αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν, προκάλεσε την αντίστοιχη απόφαση του... προέδρου της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, για τα γαλλικά στρατεύματα στη χώρα, αλλά και τα "συγχαρητήρια" του Βρετανού πρωθυπουργού, Ντέιβιντ Κάμερον.

Συγκεκριμένα, η γαλλική προεδρία ανακοίνωσε σήμερα ότι η Γαλλία θα προχωρήσει σε "σταδιακή αποχώρηση" των δυνάμεών της στο Αφγανιστάν "σε αναλογία και με παρόμοιο χρονοδιάγραμμα με αυτό της αποχώρησης των αμερικανικών δυνάμεων.

Πριν από την ομιλία του ο Ομπάμα είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Γάλλο ομόλογό του "για να συζητήσουν την κοινή τους δέσμευση στο Αφγανιστάν", διευκρινίζεται στη γαλλική ανακοίνωση. Μάλιστα στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι "η Γαλλία συμφωνεί με τις αναλύσεις και τους στόχους των ΗΠΑ και πως είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένη από την απόφαση του πρόεδρου Ομπάμα".

Την ίδια στιγμή, ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, δήλωσε ότι "συμφωνεί απολύτως" με τον Αμερικανό πρόεδρο όσον αφορά τη διατήρηση μίας "συνεχούς πίεσης" στους Αφγανούς αντάρτες παρά τη μείωση των ξένων στρατευμάτων στη χώρα, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Ντάουνινγκ Στριτ.

Και ο Κάμερον είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Ομπάμα λίγες ώρες πριν το διάγγελμα του τελευταίου για την "αρχή του τέλους του πολέμου".

"Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι είναι απολύτως σύμφωνος με τις εκτιμήσεις του προέδρου σχετικά με τις προόδους που έχουν σημειωθεί στον τομέα της μεταβίβασης της ευθύνης για την ασφάλεια", αναφέρει η ανακοίνωση του γραφείου του Κάμερον.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!