tromaktiko: «Οι ωκεανοί απαραίτητοι για την επιβίωση»

Πέμπτη 9 Ιουνίου 2011

«Οι ωκεανοί απαραίτητοι για την επιβίωση»



«Οι ωκεανοί είναι απαραίτητοι για την επιβίωση κάθε μορφής ζωής στον πλανήτη μας καθώς ρυθμίζουν το κλίμα και τον κύκλο του νερού...
παράγουν οξυγόνο, ενώ δεσμεύουν και αποθηκεύουν διοξείδιο του άνθρακα. Καλύπτουν περίπου τα τρία τέταρτα της επιφάνειας της Γης και φιλοξενούν το

90% των ζωντανών οργανισμών του πλανήτη, με καινούργια είδη να ανακαλύπτονται συνεχώς κάθε χρόνο. Οι υγιείς ωκεανοί είναι θεμελιώδους σημασίας για τη διατήρηση της οικολογικής ισορροπίας του πλανήτη και κατ’ επέκταση της συνέχισης της ζωής σε αυτόν», επισήμανε ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κρίτων Αρσένης με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ωκεανών.
«Τα βάθη των ωκεανών φιλοξενούν μια μαγευτική βιοποικιλότητα από μικροοργανισμούς, μια ιδιαίτερα απλή μορφή ζωής, έως ορισμένα από τα πιο κοινωνικά και ευφυή ζώα του πλανήτη μας, τα δελφίνια και τις φάλαινες. Οι υγιείς ωκεανοί διαδραματίζουν καίριο ρόλο στην καθημερινή μας ζωή καθώς παρέχουν πολύτιμα αγαθά και υπηρεσίες. Είναι οι βασικοί ρυθμιστές του κλίματος και οι πνεύμονες του πλανήτη μας, καθώς παράγουν το 85% του οξυγόνου και αποτελούν σημαντικές δεξαμενές αποθήκευσης άνθρακα, απορροφώντας πάνω από το μισό όλων των εκπομπών CO2. Οι οικοσυστημικές υπηρεσίες των ωκεανών έχουν αποτιμηθεί σε 20.9 τρισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο.
Οι ωκεανοί είναι ένας ζωτικός οικονομικός πόρος που παρέχει τα προς το ζην σε εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο μέσω της αλιείας, του θαλάσσιου και παράκτιου τουρισμού και γενικά της οικονομικής εκμετάλλευσης των θαλάσσιων πόρων. Εκτιμάται ότι συνεισφέρουν 340 δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο στις ανθρώπινες οικονομικές δραστηριότητες. Επιπλέον, η επισιτιστική ασφάλεια για περισσότερους από 2.6 δισεκατομμύρια ανθρώπους είναι άρρηκτα δεμένη με την ικανότητα των ωκεανών να παρέχουν τροφή.
Ωστόσο, οι κρίσιμοι για την ύπαρξή μας ωκεανοί βρίσκονται σε κίνδυνο. Η χρόνια υπεραλίευση και η υποβάθμιση των ψαρότοπων απειλεί με κατάρρευση τα τρία τέταρτα των ιχθυαποθεμάτων παγκοσμίως. Η ρύπανση απειλεί με “ασφυξία” τους ωκεανούς. Με το 80% των απορριμμάτων να προέρχεται από χερσαίες πηγές και το 20% από τα πλοία, έχουν ήδη καταγραφεί πέντε δίνες πλαστικών απορριμμάτων, με τη μεγαλύτερη να έχει εντοπιστεί στον Eιρηνικό, με έκταση διπλάσια της Γαλλίας. Την ίδια στιγμή, καταστροφικά ατυχήματα όπως η πετρελαιοκηλίδα του Κόλπου του Μεξικού έχουν ολέθριες συνέπειες για τους θαλάσσιους οργανισμούς και τα ενδιαιτήματα τους. Μεταξύ άλλων, η άνοδος της στάθμης της θάλασσας και η οξίνιση των ωκεανών, άμεση απόρροια της κλιματικής αλλαγής, υπονομεύουν την ικανότητα των ωκεανών να συντηρούν θαλάσσια ζωή.
Οι ανεξέλεγκτες ανθρώπινες δραστηριότητες έχουν τεράστιο κόστος για την υγεία των ωκεανών με δραματικές επιπτώσεις στη συνέχιση της αλιείας, του τουρισμού και άλλων σημαντικών δραστηριοτήτων για την “αιμοδότηση” των παράκτιων και νησιωτικών κοινοτήτων αλλά και της παγκόσμιας οικονομίας.
Η υγεία του θαλάσσιου περιβάλλοντος αποτελεί βασική πτυχή της θαλάσσιας πολιτικής της ΕΕ με πυλώνα της την Οδηγία Πλαίσιο για τη Θαλάσσια Στρατηγική που έχει στόχο τη διασφάλιση της καλής περιβαλλοντικής υγείας των ωκεανών το αργότερο έως το 2020. Σημαντική ευκαιρία αποτελεί και η επερχόμενη μεταρρύθμιση της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής για την ενσωμάτωση δράσεων που αφορούν στην προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, την προστασία και αποκατάσταση των ιχθυαποθεμάτων, τη μείωση των απορριπτόμενων αλιευμάτων, την επέκταση του δικτύου Natura 2000 στις θαλάσσιες περιοχές και τη δημιουργία θαλάσσιων καταφυγίων. Οι δράσεις αυτές θα έχουν σημαντικά αποτελέσματα στην ανάκαμψη των ιχθυαποθεμάτων και της βιοποικιλότητας γενικότερα και στη διατήρηση της απασχόλησης της παράκτιας αλιείας.»
econews
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!