tromaktiko: Η έρευνα στη Κρήτη πάει ...παραλία!

Τετάρτη 1 Ιουνίου 2011

Η έρευνα στη Κρήτη πάει ...παραλία!



Οι παραλίες της Κρήτης γίνονται πλέον γνωστές σε όλο το κόσμο, μετά από 3 χρόνια καταγραφής τους.
Η Κρήτη αποτελεί έναν από τους πιο ιδιαίτερους τόπους της Ελλάδας, βολικά τοποθετημένος στα σταυροδρόμια της Μεσογείου. Όποιος προσπαθήσει να την ανακαλύψει, σίγουρα θα εκπλαγεί από τις αντίθετες εικόνες που θα συναντήσει. Άγρια βουνά, ήρεμες πεδιάδες, αιώνιοι ελαιώνες, δροσερές πηγές, άνυδρα βοσκοτόπια, καταπράσινοι αμπελώνες, απόκρημνα φαράγγια συνθέτουν ένα ιδιαίτερο σκηνικό.
Από αυτό το μαγικό σκηνικό δεν απουσιάζουν οι παραλίες του νησιού, πολύ καλά κρυμμένες στις βραχώδεις και αφιλόξενες ακτές του. Ακόμη κι εδώ οι αντιθέσεις είναι τεράστιες, εξαντλώντας όλες τις αποχρώσεις του γαλάζιου. Αυτή ακριβώς η ιδαιτερότητα προκάλεσε το ενδιαφέρον ενός νέου επιστήμονα από το ΙΤΕ, ο οποίος αποφάσισε να αρχίσει την συστηματική καταγραφή των παραλιών της Κρήτης.
Υποκινούμενος από την ομορφιά του νησιού, αλλά κι από την αγάπη του για την ιδιαίτερη πατρίδα του, ο Αλέξανδρος Ρονιώτης, ξεκίνησε το 2008 μια έρευνα για τις παραλίες του νησιού. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο ίδιος, «Πάντα είχα μια ιδιαίτερη αγάπη για τις Κρητικές παραλίες και πάντα προσπαθούσα να ανακαλύψω κάποιες που δεν αναφέρονταν πουθενά. Μετά από 3 χρόνια συστηματικής μελέτης και ατελείωτου κουραστικού περπατήματος, είμαι σε θέση να μπορώ να παρουσιάσω στον κόσμο τις ομορφιές του νησιού, συνεχίζοντας παράλληλα την καταγραφή κάποιων που μου ξέφυγαν!».

Βέβαια η κάθε παραλία χαρακτηρίζεται κυρίως από το τοπίο που εντάσσεται. Έτσι, «όλες οι παραλίες του νησιού έχουν κάτι ιδιαίτερο να επιδείξουν, καθώς είναι συνδεδεμένες με την ιστορία της περιοχής τους και την ιδιομορφία του εδάφους. Ωστόσο εγώ τις χωρίζω σε δύο μεγάλες κατηγορίες: της Βόρειας και της Νότιας Κρήτης. Από αυτές, η νότια Κρήτη έχει τις πιο απόμερες και άγνωστες παραλίες. Από τις αμμοθίνες του Ελαφονησίου και του Ξερόκαμπου, τα τροπικά νερά του Κεδρόδασους και της Χρυσής, τις κρυμμένες παραλίες στα άγρια φαράγγια των Σφακίων και των Αστερουσίων, τις σμαραγδένιες αμμουδιές της Τριόπετρας και του Πλακιά ως τα φοινικόδαση της Πρέβελης και στο Βάι και τα πευκόφυτα ακρογιάλια της Ιεράπετρας, ο νότος σίγουρα αποτελεί τον παράδεισο του φυσιολάτρη. Ωστόσο, κι ο βορράς προσφέρει την ασφάλεια των οργανωμένων παραλιών, κυρίως μεγάλων αμμουδιών, χωρίς να λείπουν όμως κι οι απόμερες παραλίες.
Στην ερώτηση μας, ποια παραλία είναι η αγαπημένη, η απάντηση που λάβαμε είναι η εξής: «Κάθε μια παραλία έχει το δικό της χαρακτήρα και δυναμισμό. Έτσι, άλλες παραλίες προτιμώ για κατασκήνωση, άλλες για ασφαλές κολύμπι με παιδιά, άλλες για συνδυασμό με περπάτημα ή οδήγηση σε χώμα, άλλες για σκάφος, κλπ. Έτσι, λατρεύω την ενέργεια που δίνουν οι παραλίες και το άγριο τοπίο των Αστερουσίων, τα χρώματα των παραλιών της Χρυσής και της Σαμαριάς, την ασφάλεια που παρέχει στα παιδιά η παραλία του Μακρύγιαλου, ο συνδυασμός βουνού – παραλίας που βρίσκει κάποιος στη Θρυπτή, αλλά και ένα ποτό στα beach bar του Πλατανιά ή της Αγίας Φωτιάς...»


www.cretanbeaches.com
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!