tromaktiko: Στις ΗΠΑ διέφυγε ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας του Αφγανιστάν

Τρίτη 28 Ιουνίου 2011

Στις ΗΠΑ διέφυγε ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας του Αφγανιστάν



Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας του Αφγανιστάν, Αμπντούλ Καντίρ Φιτράτ, διέφυγε στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της αφγανικής προεδρίας ο οποίος έτσι επιβεβαίωσε σχετικά δημοσιεύματα.
"Πρόκειται για φυγή όχι για...


 παραίτηση...Δεν ακολουθήθηκαν οι επίσημες διαδικασίες. Δεν είναι πλέον διοικητής, αλλά ένας φυγάς διοικητής", τόνισε ο Ουαχίντ Ομέρ. "Ποτέ δεν είπε σε κάποιον στην κυβέρνηση ότι κινδυνεύει η ζωή του", πρόσθεσε.

Ότι ο Φιτράτ βρίσκεται στην Ουάσινγκτον είχε επιβεβαιώσει λίγες ώρες νωρίτερα το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών. Πάντως, σύμφωνα με την εφημερίδα New York Times, ο τραπεζίτης μιλώντας από την Ουάσινγκτον ανακοίνωσε χθες την παραίτησή του σε πολλά αφγανικά ΜΜΕ.

Ως αιτία ο Φιτράτ προέβαλε τους φόβους για τη ζωή του, αναφερόμενος σε μια υπόθεση διαφθοράς που οδήγησε σε βαθειά κρίση τη μεγαλύτερη ιδιωτική τράπεζα της χώρας, την Kabul Bank. Τον Απρίλιο, ο Φιτράτ είχε κατονομάσει στη Βουλή αφγανικές προσωπικότητες, τις οποίες θεωρούσε ως εμπλεκόμενες στο σκάνδαλο αυτό. Η ιδιωτική αυτή τράπεζα τέθηκε υπό τον έλεγχο της Κεντρικής Τράπεζας του Αφγανιστάν στα τέλη του 2010, καθώς η υπεξαίρεση κεφαλαίων από ανώτατα στελέχη της την οδήγησαν στα πρόθυρα της πτώχευσης.

Οι υπεξαιρέσεις υπολογίζονται στα 900 εκατομμύρια δολάρια (630 εκατομμύρια ευρώ)

enet.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!