tromaktiko: Επηρεάζει η ελληνική κρίση την ΠΓΔΜ

Τετάρτη 22 Ιουνίου 2011

Επηρεάζει η ελληνική κρίση την ΠΓΔΜ



Τοπικοί αναλυτές ανησυχούν για πιθανές επιρροές της οικονομίας της ΠΓΔΜ από την ελληνική κρίση, παρόλο που οι ελληνικές τράπεζές της δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα.
Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της ΠΓΔΜ αναφέρει ότι οι τράπεζες με ελληνικά συμφέροντα στη χώρα είναι...


 ασφαλείς και δεν υπάρχει κίνδυνος για την λειτουργία τους.
Σύμφωνα με αναφορές του Τύπου των Σκοπίων, οικονομικοί αναλυτές και επιχειρηματίες της ΠΓΔΜ ανησυχούν για πιθανές επιπτώσεις κυρίως στον τομέα της κλωστοϋφαντουργίας της ΠΓΔΜ όπου το ποσοστό των επενδύσεων ελληνικών συμφερόντων είναι μεγάλο.

Οι εξαγωγές προϊόντων, κυρίως του μετάλλου της ΠΓΔΜ προς την Ελλάδα, έχουν μειωθεί σημαντικά το τελευταίο διάστημα, όπως σημειώνει το οικονομικό επιμελητήριο της ΠΓΔΜ.

Το πρώτο τρίμηνο του 2011 οι εξαγωγές της ΠΓΔΜ προς την Ελλάδα ανήλθε μόλις στα 48 εκατ. ευρώ, έναντι 245 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Σημαντική μείωση παρουσιάζουν και οι ελληνικές επενδύσεις στην ΠΓΔΜ.

Οικονομικοί αναλυτές στα Σκόπια σχολιάζουν ακόμη ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις στην ΠΓΔΜ ίσως αναγκαστούν να τραβήξουν κάποια κεφάλαιά τους πίσω στην Ελλάδα και να παγώσουν οποιαδήποτε σχέδια για περαιτέρω επενδύσεις τους στην ΠΓΔΜ.

Η Ελλάδα είναι από τις μεγαλύτερες ξένες χώρες σε επενδύσεις στην ΠΓΔΜ και σημαντικός εμπορικός εταίρος της. Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της ΠΓΔΜ, Ντιμίταρ Μπόγκοβ, διέψευσε κάποιες αναφορές ότι σημαντικό πρόβλημα μπορεί να αντιμετωπίσουν και οι ελληνικές τράπεζες στην ΠΓΔΜ και να παγώσουν τη χορήγηση δανείων

protothema.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!