tromaktiko: Προσπάθεια εξεύρεσης λύσης στη Συρία

Δευτέρα 27 Ιουνίου 2011

Προσπάθεια εξεύρεσης λύσης στη Συρία



Πάνω από 100 ανένταχτες προσωπικότητες της συριακής αντιπολίτευσης συναντήθηκαν σε ξενοδοχείο της Δαμασκού για να συζητήσουν τρόπους τερματισμού της αιματοχυσίας που προκάλεσαν τα μέτρα καταστολής των διαδηλώσεων από τις...
 δυνάμεις ασφαλείας.
«Η συμβουλευτική σύνοδος», η πρώτη του είδους, θα συζητήσει για τις μεταρρυθμίσεις που είναι απαραίτητες για την έξοδο από την κρίση.

Οι συμμετέχοντες τραγούδησαν το συριακό εθνικό ύμνο και τήρησαν ενός λεπτού σιγή για «τους πολίτες και τους στρατιώτες» που έχουν χάσει τη ζωή τους από την έναρξη του κινήματος αμφισβήτησης στο καθεστώς του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ-Ασαντ, στις 15 Μαρτίου.

Πολλοί ακτιβιστές τάχθηκαν κατά της συνόδου τονίζοντας ότι δε θα δεχθούν να έχουν συνομιλίες με την κυβέρνηση του Άσαντ.

Εν τω μεταξύ, περισσότεροι από 300 φοιτητές, που είχαν συλληφθεί στο Χαλέπι, την δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Συρίας, προσήχθησαν ενώπιον της δικαιοσύνης κατηγορούμενοι για «ενέργειες δολιοφθοράς» και για «προσβολές εναντίον του προέδρου», δήλωσε υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Τετρακόσιοι φοιτητές προσήχθησαν χθες Κυριακή ενώπιον της δικαιοσύνης. Είχαν συλληφθεί την περασμένη εβδομάδα στην πανεπιστημιούπολη στο Χαλέπι από πράκτορες των δυνάμεων ασφαλείας», διευκρίνισε ο Ραντίφ Μουστάφα, πρόεδρος της κουρδικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Κατηγορούνται ότι παραβίασαν το νόμο οργανώνοντας «διαδηλώσεις που προκάλεσαν αναταραχή και προχώρησαν σε προσβολές εναντίον του προέδρου, επίσης είχαν πανό με συνθήματα που είχαν στόχο να αμαυρώσουν την εθνική ασφάλεια», δήλωσε ο ίδιος.

Ο ακτιβιστής έκανε έκκληση για «άμεση απελευθέρωσή των φοιτητών, οι οποίοι δεν μπόρεσαν να παρουσιαστούν στις εξετάσεις τους και συνελήφθησαν αυθαίρετα την ώρα που ασκούσαν το αυτονόητο δικαίωμά τους να διαδηλώνουν».

Από την έναρξη του κινήματος κατά του καθεστώτος Ασαντ, στις 15 Μαρτίου, περισσότεροι από 1.500 πολίτες έχουν χάσει τη ζωή τους και 10.000 έχουν συλληφθεί από τις συριακές δυνάμεις ασφαλείας

news.pathfinder.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!