Συγκεκριμένα, όπως δήλωσε η Α. Μέρκελ, η Ελλάδα χρειάζεται ένα νέο πακέτο στήριξης, σημειώνοντας πάντως ότι η Ελλάδα θα πρέπει να πάρει τις ευθύνες της. Επίσης, η γερμανίδα Καγκελάριος τόνισε ότι η Ευρώπη στηρίζει το έργο του έλληνα πρωθυπουργού, ενώ επιβεβαίωσε ότι υπήρξε επικοινωνία την Πέμπτη με τον Γ. Παπανδρέου και ότι ενώ του παρείχε στήριξη.
Αναφερόμενη στο μεγάλο ζήτημα της διαμάχης μεταξύ της γερμανικής πλευράς και της ΕΚΤ, για το θέμα της εθελοντικής αναδιάταξης δήλωσε ότι δεν επιθυμεί να υπάρχουν προστριβές μεταξύ των δύο πλευρών, ενώ επανέλαβε για ακόμη μια φορά ότι τάσσεται υπέρ της εθελοντικής συμμετοχής των ιδιωτών. Μάλιστα σημείωσε ότι η όποια απόφαση θα πρέπει να γίνεται με γνώμονα τη μη πρόκληση credit event (πιστωτικό γεγονός).
Να αναφέρουμε ότι για τη λύση αυτή έθεσε τρεις προϋποθέσεις. Συγκεκριμένα η Αθήνα να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της (και θα ήταν χρήσιμο, εάν βοηθούσε σε αυτό και η αντιπολίτευση, δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος), η τρόϊκα να προχωρήσει στην τεχνική προεργασία και οι πιστωτές να συμμετάσχουν εθελοντικά στην προσπάθεια διάσωσης της Ελλάδας, καθώς, όπως επεσήμανε χαρακτηριστικά η Άνγκελα Μέρκελ, «δεν έχουμε νομική βάση για να τους εξαναγκάσουμε».
Από την άλλη πλευρά, ο Ν. Σαρκοζί τόνισε ότι οι δύο πλευρές (Γαλλία – Γερμανία) έχουν έλθει σε συμφωνία για στήριξη της Ελλάδας, ενώ υπάρχει κοινό μέτωπο για τη στήριξη του ευρώ.
Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Σαρκοζί μετά τη συνάντηση, αυτό που συμφωνήθηκε είναι μία λύση κατά το πρότυπο της «Πρωτοβουλίας της Βιέννης», δηλαδή η εθελοντική συμφωνία μετακύλισης του ελληνικού χρέους.
Θυμίζουμε, ότι ο Γερμανός υφυπουργός Οικονομικών Βέρνερ Χόγερ είχε δηλώσει νωρίτερα ότι οι δύο πλευρές θα κατέληγαν σε συμβιβασμό για τη συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών στη χρηματοδότηση του δεύτερου πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα.