tromaktiko: Μεσοπρόθεσμη "θηλιά" στα νοικοκυριά

Δευτέρα 13 Ιουνίου 2011

Μεσοπρόθεσμη "θηλιά" στα νοικοκυριά



Δεν είναι λίγοι εκείνοι οι ειδικοί που αναλύοντας τα νέα μέτρα που παίρνει το υπουργείο Οικονομικών...
στις τσέπες μας, κάνουν λόγο για "οριζόντιες" περικοπές. Ταυτόχρονα μέλη της κυβέρνησης βγαίνουν κατά περιστάσεις και κάνουν λόγο για στοχευμένη προσπάθεια περιορισμού της φοροδιαφυγής και κυνήγι των χοντρών πορτοφολιών, άρα μιλούν για "κάθετες" περικοπές σε συγκεκριμένους τομείς.

Ο Έλληνας πολίτης όμως, το μόνο που βλέπει είναι, ότι η ζωή του έχει γίνει σταυρόλεξο για πολύ δυνατούς λύτες και πως τα δικά του "οριζοντίως" και καθέτως" που χρήζουν απάντησης καθημερινά αφορούν τη διαβίωση εκείνου και των παιδιών του. Μέχρι που καταλαβαίνει ότι το σταυρόλεξο που του έριξαν ξαφνικά στο τραπέζι δεν είναι δική του δουλειά να το λύσει, αλλά εκείνων που το έφτιαξαν, και τότε το σκίζει και κατεβαίνει στους δρόμους. Κατεβαίνει στις πλατείες.

Για να καταλάβουμε όμως πόσα "οριζοντίως" και "καθέτως" περιλαμβάνει το Μεσοπρόθεσμο, ας τα πάρουμε ένα-ένα για να δούμε τελικά τι θα μείνει στην τσέπη μας για να ζήσουμε. Αν μείνει δηλαδή, αφού οι μειώσεις στο εισόδημα του κάθε νοικοκυριού αναμένεται να είναι άνευ προηγουμένου.

1 - Τα επιδόματα περιορίζονται πλέον μόνο σε όσους ζουν στο όριο της φτώχειας. Αυτό για μία οικογένεια μεταφράζεται σε 6.000-12.000 ευρώ. Στα κριτήρια θα μετρούν και τα τεκμαρτά εισοδήματα (ακίνητα, αυτοκίνητα, οικιακοί βοηθοί κ.λπ.). Έτσι το κράτος υπολογίζει να εισπράξει και κατ' επέκταση να στερήσει από τους μέχρι τώρα δικαιούχους προνοιακά επιδόματα, στεγαστικές ενισχύσεις, παροχές μητρότητος, ανεργίας κ.α. περίπου 1.800 έως 5.000 ευρώ τον χρόνο.

2 - Το πετρέλαιο θέρμανσης αναμένεται να εξισωθεί με το πετρέλαιο κίνησης. Αν και κάτι τέτοιο θα αργήσει να εφαρμοστεί (μάλλον αναβάλλεται για τον Οκτώβριο, οπότε και όλη η Ελλάδα γεμίζει τους καυστήρες) το υπ. Οικονομικών εκτιμάει ότι με αύξηση 0,5 ευρώ/λίτρο (40 λεπτά συν ΦΠΑ) στο πετρέλαιο θέρμανσης θα κερδίσει (και άρα θα μας επιβαρύνει με) 800 ευρώ τον χρόνο για ένα μέσο νοικοκυριό. Αλλά ακόμα και οι μικρότερες καταναλώσεις (διαμερίσματα πολυκατοικιών κ. λπ.) δύσκολα θα χάσουν λιγότερα από 300 ευρώ τον χρόνο.

3 - Χαράτσι στους ιδιοκτήτες αυθαιρέτων. Ένα από τα λίγα μέτρα που μοιάζει δίκαιο αλλά εφαρμόζεται μάλλον πρόχειρα, αφού το τί ακριβώς είναι αυθαίρετο σπίτι και τί όχι διαφέρει από περίπτωση σε περίπτωση. Γενικά, από περίπου 200.000 ιδιοκτήτες αυθαιρέτων που ζήτησαν από το 2004 να συνδεθούν στο δίκτυο της ΔΕΗ η κυβέρνηση αναμένεται αν εισπραχτούν 2.500-5.000 ευρώ για σπίτια 50-100 τ.μ. μέσα στην επόμενη πενταετία.

4 - Το πολυσυζητημένο αφορολόγητο στην ακίνητη περιουσία είναι ένα μεγάλος κουμπαράς για την κυβέρνηση, αφού είναι γνωστό ότι οι Έλληνες έχουν την τάση, αντίθετα με πολλές χώρες στην υπόλοιπη Ευρώπη, να προσπαθούν να αγοράζουν την κατοικία τους και όχι να τη νοικιάζουν. Τα στεγαστικά δάνεια τα προηγούμενα χρόνια "έδιναν κι έπαιρναν" και τώρα ήρθε το πλήρωμα. Το αφορολόγητο όριο πάνω από το οποίο θα επιβάλλεται Φόρος Ακίνητης Περιουσίας στα σπίτια, πέφτει στο μισό, από 400.000 ευρώ στις 200.000 ευρώ. Στην "απόχη" του υπουργείου πέφτουν έτσι και τα περισσότερα διαμερίσματα 75-80τ.μ. Αν συνυπολογίσουμε και την έκτακτη εισφορά 0,1%-0,2% για προσωπική ακίνητη περιουσία 200.000 ευρώ και άνω, οι τσέπες μας αδειάζουν τουλάχιστον κατά 100-300 ευρώ τον χρόνο.

5 - Φτάσαμε στο "πέντε οριζοντίως": Επαγγελματικά κριτήρια. Έρχονται να προστεθούν στα ήδη υπάρχοντα τεκμήρια διαβίωσης, τα οποία μάλιστα διπλασιάζονται, και αποσκοπούν στο να χτυπήσουν τη φοροδιαφυγή. Δεν είναι άλλωστε μακριά η ιστορία με τους γιατρούς του Κολωνακίου που δήλωναν λιγότερα και από ψιλικατζίδικο. Τώρα, γιατρός και δικηγόρους στο Κολωνάκι με 25 χρόνια δραστηριότητα θα φορολογείται για εισόδημα πάνω από 15.000 ευρώ τον χρόνο, ασχέτως τι δηλώνει στην Εφορία. Αυτό πλήττει όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες, αφού εκτιμάται ότι το 40% θα πληρώνει τουλάχιστον 100- 1.000 ευρώ τον χρόνο.

6 - Αλλάζει ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο φυσικό αέριο. Με το Μεσοπρόθεσμο θα "φουσκώσουν" οι λογαριασμοί κατά 5-8 ευρώ τον μήνα ή 60-100 ευρώ τον χρόνο.

7 - "Κεφαλικός φόρος". Επανέρχεται ο διαχωρισμός και προστίθεται στα επαγγελματικά κριτήρια. Το αφορολόγητο μένει στις 12.000 (προσωρινά τουλάχιστον), αλλά στο εξής τριπλασιάζονται οι αποδείξεις που πρέπει να προσκομίσει κανείς στην Εφορία και φτάνουν τα 1.800 ευρώ από 600 ευρώ που ήταν μέχρι σήμερα. Ίσως η "Φοροκάρτα" αν και όταν έρθει να λύσει αυτό το πρόβλημα, αφού θα μπορεί ο πολίτης να μαζεύει πρακτικά όλες τις αποδείξεις και όχι όσες έχει στο συρτάρι. Όποιος δεν μαζεύει τις απαιτούμενες αποδείξεις θα έχει πρόστιμο 10% (180 ευρώ για εισόδημα 12.000).

8 - Οι μισθού του Δημοσίου γίνονται εκ νέου στόχος της κυβέρνησης. Το Μεσοπρόθεσμο προβλέπει Προβλέπεται μείωση του κινήτρου απόδοσης στο μισό. Έτσι, οι υπάλληλοι Υποχρεωτικής και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης χάνουν 30 ευρώ τον μήνα, ενώ οι τεχνολογικής και πανεπιστημιακής εκπαίδευσης 45 ευρώ το μήνα. Οι δε Υπάλληλοι Αορίστου Χρόνου θα αμείβονται με 50% των αποδοχών τους και θα μένουν σπίτι μέχρι να τους καλέσει η υπηρεσία.

9 - Θα υπάρχει αύξηση του ελάχιστου κόστους διαβίωσης (για είδη διατροφής, λογαριασμούς ρεύματος, ύδρευσης κ.λπ.) κατά 200 έως 800 ευρώ τον χρόνο, μέσω της αύξησης στον ΦΠΑ και τον ΕΦΚ.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!