tromaktiko: Στο πράσινο επί… ποδός!

Τετάρτη 15 Ιουνίου 2011

Στο πράσινο επί… ποδός!



Αν θέλετε να μειώσετε τους ρύπους στην ατμόσφαιρα, να ασκηθείτε και να αποσυμπιεστείτε από την ένταση της καθηµερινότητας, αφήστε αυτό το Σαββατοκύριακο το αυτοκίνητο σας και οργανώστε μία εξόρμηση με τα πόδια!
Το περπάτηµα στη...
 φύση (trekking) εκτός του ότι βελτιώνει την αντοχή και το καρδιαναπνευστικό σύστηµα, τονώνει τους µυς και τα οστά, γυµνάζει αρµονικά τα πόδια και την κοιλιά λειτουργεί και ως αντικαταθλιπτικό, αφού η επαφή µε τη φύση, ο καθαρός αέρας και ο ανοιχτός ορίζοντας συμβάλλουν στην έκκριση των ενδορφινών, των ορμονών της καλής διάθεσης. Αποτελεί επίσης έναν εναλλακτικό, οικονοµικό και υγιεινό τρόπο άσκησης και ψυχαγωγίας που μας φέρνει πιο κοντά στη φύση.

Θα χρειαστείτε

Ορειβατικά µποτάκια: Είναι προτιµότερα από τα αθλητικά επειδή κρατούν τον αστράγαλο σταθερό, ειδικά αν σκοπεύετε να περπατήσετε σε ορεινό µονοπάτι ή σε δάσος.

Βερμούδα και τρουακάρ βαμβακερές κάλτσες: Το κοντό παντελόνι βοηθά στο καλύτερο βάδισμα ενώ οι κάλτσες σας προστατεύουν από διάφορα φυτά (π.χ. τσουκνίδες κ.λπ.).

Αντηλιακό, καπέλο, γυαλιά ηλίου: Για αποτελεσματική προστασία από τον ήλιο.

Διάφορα: Ένα παγούρι µε νερό, σταφίδες, μαύρη σοκολάτα και ξηρούς καρπούς για να αποκτήσετε ενέργεια στη στιγμή.

Σακίδιο πλάτης.

Προτεινόμενες οικολογικές διαδρομές

Φαράγγι του Βίκου
Βρίσκεται 30 χλμ. βορειοδυτικά των Ιωαννίνων και είναι το βαθύτερο φαράγγι παγκοσμίως, σύμφωνα με το βιβλίο Guinness ενώ έχει μεγάλη οικολογική αξία. Το φαράγγι το διασχίζουν δύο ποτάμια ο Βοϊδομάτης και ο Αώος, το οποίο περιλαμβάνει πέτρινα γεφύρια, φυσικές πηγές και μικρούς καταρράκτες με πανέμορφα καταπράσινα τοπία. Για να το διασχίσετε θα χρειαστείτε περίπου 6 ώρες. Υπάρχουν, βέβαια και πολλές μικρότερες πεζοπορικές διαδρομές που περνούν από τα ομορφότερα σημεία του. Από το χωριό Βραδέτο (θέση Μπελόη), όπως και από τη θέση Οξιά η θέα προς το φαράγγι είναι πανοραμική. Στην περιοχή του φαραγγιού απαγορεύεται αυστηρά οποιαδήποτε ανθρώπινη δραστηριότητα έχει σχέση με κτηνοτροφία και φυσικά η υλοτομία.

Φαράγγι του Βουραϊκού
Βρίσκεται στις υπώρειες του Χελμού και θεωρείται από τις πιο κλασικές πεζοπορικές διαδρομές που μπορεί να κάνει κανείς μόνος του ή με όλη την οικογένεια. Θα σας πρότεινα την ανηφορική κατεύθυνση, από το Διακοφτό μέχρι την Κάτω Ζαχλωρού (15 χλμ) ή τα Καλάβρυτα (24 χλμ). Επιστροφή στο Διακοφτό με τον οδοντωτό σιδηρόδρομο, του οποίου η διαδρομή είναι αρκετά εντυπωσιακή. Το ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε4 περνά μέσα από το φαράγγι, και υπάρχει σχετική σηματοδότηση για τους πεζοπόρους. Πέρα από τα υπέροχα τοπία με την πυκνή βλάστηση και τα κρυστάλλινα νερά του ποταμού, θα δείτε το σπήλαιο που οι ντόπιοι ονομάζουν «Δικαστήριο», λόγω των ιδιαίτερων σταλαγμιτικών σχηματισμών, που θυμίζουν αίθουσα ακροάσεων δικαστηρίου, και το «Σιφόνι», ένα από τα στενότερα περάσματα του φαραγγιού. Ολόκληρη η περιοχή του Χελμού περιλαμβάνει 17 οικότοπους, ενώ η βλάστηση εναλλάσσεται ανάλογα με την τοποθεσία και το υψόμετρο. Πολύ αξιόλογη είναι και η πανίδα της περιοχής με σημαντικό αριθμό ερπετών και πουλιών- κυρίως αρπακτικών, όπως ο χρυσαετός και ο γύπας.

Φαράγγι του Λούσιου
Έχει κηρυχθεί αρχαιολογικός χώρος, όπως και χώρος υψηλής οικολογικής προστασίας. Τα παλιά μονοπάτια στην περιοχή του φαραγγιού, έχουν συντηρηθεί και αποκατασταθεί, έτσι ώστε να διευκολύνουν τη διάβαση στους οδοιπόρους. Το φαράγγι του Λούσιου είναι ό,τι καλύτερο μπορεί να σας προσφέρει με πυκνή βλάστηση, πεντακάθαρα νερά, λαξευμένα στον βράχο μοναστήρια που έχουν πανοραμική θέα σε φυσικά τοπία. Οι περισσότερες οργανωμένες διαδρομές trekking στην περιοχή περιλαμβάνουν επισκέψεις στα δύο μοναστήρια, Φιλοσόφου και Προδρόμου, στην καρδιά του φαραγγιού, καθώς και στο Κρυφό Σχολειό της περιοχής.

Το μυστικό

Παρότι το trekking είναι μια ήπια δραστηριότητα, που δεν βλάπτει τη φύση, εκατοντάδες ορεινά μονοπάτια έχουν καταστραφεί από ασυνείδητους που σπάζουν κλαδιά, ξεριζώνουν φυτά, πετούν πλαστικά και σκουπίδια, ρυπαίνοντας περιοχές μοναδικού φυσικού κάλλους. Για τον λόγο αυτό, οι επίδοξοι trekkers θα πρέπει να πεζοπορούν με σκοπό να προστατέψουν και όχι να καταστρέψουν το φυσικό περιβάλλον

omorfamistika.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!