tromaktiko: Εντός της εβδομάδας στη Βουλή το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα

Τρίτη 7 Ιουνίου 2011

Εντός της εβδομάδας στη Βουλή το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα



Μέσα στην εβδομάδα θα κατατεθεί στη Βουλή το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, όπως ανέφερε, σύμφωνα με πληροφορίες, στην άτυπη συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου ο υπουργός... Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Ωστόσο, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η ψήφισή του δεν πρόκειται να γίνει πριν τη Σύνοδο Κορυφής, καθώς «δεν βγαίνουν οι χρόνοι».

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, τον Σεπτέμβριο θα κατατεθεί νέο φορολογικό νομοσχέδιο, για το 2012, που θα προβλέπει απλοποίηση της φορολογικής κλίμακας, μείωση των φορολογικών συντελεστών, μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων και μείωση του ΦΠΑ, ο οποίος, ωστόσο, στην εστίαση θα ανέβει στο 23%. Επίπεδο στο οποίο, όπως είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου, δεν είναι στις προθέσεις του οικονομικού επιτελείου να ανέβουν τα τρόφιμα.

Το θέμα του αφορολογήτου ορίου συζητήθηκε εκτενώς και πολλοί υπουργοί διατύπωσαν τις απόψεις τους. Ο υπουργός Οικονομικών κράτησε ανοιχτό το θέμα, ζητώντας από τους συναδέλφους του συγκεκριμένες προτάσεις που να έχουν ισοδύναμο αποτέλεσμα, ενώ υπενθύμισε ότι η τελική ρύθμιση πρέπει να συμφωνηθεί με την «τρόϊκα».

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Παπακωνσταντίνου παραδέχθηκε ότι υπήρξαν κάποιες αστοχίες στην εφαρμογή του μνημονίου, καθυστέρηση την οποία απέδωσε στην ύφεση της οικονομίας. Παρατήρησε, ωστόσο, ότι η κυβέρνηση δεν κάνει πίσω στους στόχους της και εκτίμησε ότι δεν τίθεται ζήτημα μη στήριξης του μεσοπρόθεσμου προγράμματος. Κάναμε μεγάλη προσπάθεια, ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι «κάποια στιγμή πρέπει να τελειώσει και το αυτομαστίγωμα».

Ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι η κυβέρνηση προτίθεται να ενσωματώσει δύο προτάσεις της ΝΔ, και συγκεκριμένα αυτές που αφορούν στην «εργασιακή εφεδρεία», και στην παροχή κινήτρων για την επανεισαγωγή κεφαλαίων, την οποία προτίθεται να συνδυάσει με την αγορά, με τα κεφάλαια αυτά, ελληνικών ομολόγων.

Ο υπουργός Οικονομικών διαβεβαίωσε το υπουργικό Συμβούλιο ότι η 5η δόση θα καταβληθεί κανονικά, αλλά η συνολική λύση για τη νέα δανειακή διευκόλυνση της χώρας, το μόνιμο μηχανισμό στήριξης, το ευρωομόλογο και άλλες αποφάσεις που επρόκειτο να ληφθούν στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου, μάλλον θα μετατεθούν στη Σύνοδο του Σεπτεμβρίου. Στη Σύνοδο, πάντως, του Ιουνίου, όπως είπε ο υπουργός «πάμε με τσαγανό».

Η τοποθέτηση του κ. Παπακωνσταντίνου κάλυψε μεγάλο μέρος της άτυπης συνεδρίασης του υπουργικού Συμβουλίου, καθώς έκανε εκτεταμένη παρουσίαση της πορείας εφαρμογής του μνημονίου και του μεσοπρόθεσμου προγράμματος. Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε επίσης ότι έπεισε την «τρόϊκα» να αποδεχθεί το κείμενο του μεσοπρόθεσμου σχεδίου, όπως αυτό θα προκύψει ύστερα από τις συζητήσεις που θα έχει η κυβέρνηση με τους φορείς και τα κόμματα, με τα οποία θα ζητηθεί πιθανότατα, να υπάρξει συζήτηση και συμφωνία.

Η συνεδρίαση έληξε λίγο πριν τα μεσάνυχτα, καθώς μίλησαν όλοι οι υπουργοί, οι οποίοι αναφέρθηκαν σε όλα τα θέματα κυβερνητικής πολιτικής.

Κατά τις πληροφορίες, ο υπουργός Μεταφορών Δημήτρης Ρέππας, πρότεινε την έκδοση Λαϊκών Ομολόγων και τον εμπλουτισμό της ατζέντας της συναίνεσης. Τόνισε επίσης ότι τα μεγάλα θέματα πρέπει να επικοινωνούνται από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, ο οποίος θα δίνει και την προοπτική.

Όπως και άλλοι υπουργοί, δεν υποστήριξε την ιδέα του δημοψηφίσματος, από τη στιγμή που η κυβέρνηση απορρίπτει τις πρόωρες εκλογές, καθώς ένα δημοψήφισμα θα μπορούσε να οδηγήσει σε εκλογές. Και γι αυτό, όπως είπε, η κυβέρνηση πρέπει να δώσει το βάρος στη συναίνεση.

Σχετικά με το θέμα του δημοψηφίσματος, πάντως, αρμόδιες κυβερνητικές πηγές διευκρίνιζαν ότι με όσα είπε ο πρωθυπουργός, δεν το προανήγγειλε. Απλά, πρόσθεταν, ο κ. Παπανδρέου, γνωρίζοντας ότι η διεξαγωγή δημοψηφίσματος απαιτεί νομοθετικές ρυθμίσεις, έδωσε εντολή στον κ. Ραγκούση να τις προχωρήσει, ώστε, αν και όποτε χρειαστεί, να υπάρχει η δυνατότητα άμεσης προσφυγής σε αυτή τη διαδικασία.

Ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης φέρεται να είπε, κατά τη συζήτηση του φορολογικού, ότι η κυβέρνηση έχασε την ατζέντα από τη ΝΔ.

Στη συζήτηση παρενέβη και ο Γραμματέας της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ Βασίλης Έξαρχος, ο οποίος αναφερόμενος στις συγκεντρώσεις των «αγανακτισμένων», τόνισε ότι απαντήσεις μπορεί να είναι η ψήφιση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος μετά τη Σύνοδο Κορυφής, αλλά και, κυρίως, οι προτάσεις για το πολιτικό σύστημα, τις οποίες, σύμφωνα με πληροφορίες, προτίθεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός περί το τέλος Ιουνίου.

Πέντε θεσμικές και πέντε οικονομικές προτάσεις κατέθεσε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος στην άτυπη συνεδρίαση υπουργικού Συμβουλίου.

Ειδικότερα ο κ. Βενιζέλος πρότεινε να απευθυνθεί πρόσκληση στα κόμματα της αντιπολίτευσης για κοινή διαπραγμάτευση με την Τρόϊκα, την ταυτόχρονη ανακοίνωση του Μεσοπρόθεσμου και του πακέτου μέτρων ώστε οι βουλευτές να ξέρουν τι ψηφίζουν, την συνάντηση του προέδρου της Βουλής και αντιπροσωπείας των κομμάτων με τους «αγανακτισμένους», το άνοιγμα διαλόγου με τα κόμματα ώστε η επόμενη Βουλή να είναι Συντακτική και την ψήφιση του μεν Μεσοπρόθεσμου με 151 ψήφους, αλλά την ψήφιση του Μνημονίου 2 με 180 ψήφους.

Σε ότι αφορά τις οικονομικές προτάσεις, ο κ. Βενιζέλος τάχθηκε κατά των οριζόντιων μέτρων, τάχθηκε υπέρ της αύξησης των τεκμηρίων διαβίωσης, καθώς και υπέρ του τέλους αλληλεγγύης.

Ο κ. Βενιζέλος πρότεινε την έκθεση των οικονομικών επιπτώσεων των μέτρων, ανέφερε επίσης ότι για να αποδώσουν τα μέτρα πρέπει να λυθεί το ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους , πρότεινε την θέσπιση δέσμης μέτρων για την ανάπτυξη και τέλος, πρότεινε το προϊόν των αποκρατικοποιήσεων να διοχετευθεί στην αγορά χρέους.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!