και φυσικά τις διαπραγματεύσεις στους κόλπους της Ε.Ε. για το νέο πακέτο στήριξης της ελληνικής οικονομίας, όπου και πάλι εμφανίζονται κάποια σύννεφα, με κίνδυνο οι τελικές αποφάσεις να αναβληθούν για ακόμη μια φορά για το Σεπτέμβριο!
Ξεκινώντας από το εσωτερικό πολιτικό σκηνικό, σημαντικές ειδήσεις θα λέγαμε ότι προέκυψαν από το χθεσινό μαραθώνιο άτυπο υπουργικό συμβούλιο, ενώ αυτό που κρατάμε είναι η προσπάθεια του πρωθυπουργού να κλείσει οριστικά το θέμα των πρόωρων εκλογών, κατεβάζοντας μάλιστα τον πήχη για την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος. Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός απέκλεισε κατηγορηματικά το σενάριο των πρόωρων εκλογών, δηλώνοντας ότι πρέπει να υπάρξει η μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση στην ψήφιση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, κάνοντας σαφές ότι δεν προτίθεται να ζητήσει πλειοψηφία 180 ψήφων. Την ίδια ώρα ο Γ. Παπανδρέου δήλωσε ότι μεταξύ των θεσμικών αλλαγών που θα προωθηθούν από την κυβέρνηση είναι και αυτή του δημοψηφίσματος, θέμα για το οποίο, όπως είπε, θα δώσει σχετικές οδηγίες στον αρμόδιο υπουργό Γιάννη Ραγκούση. Σε μια ερμηνεία όλων των παραπάνω, θα λέγαμε ότι το σενάριο των πρόωρων εκλογών φαίνεται να απομακρύνεται, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, τουλάχιστον στην παρούσα φάση, ενώ πιστεύουμε ότι κάτι τέτοιο γίνεται και καθ’ υπόδειξη των ανθρώπων της Τρόικας, όπου σε καμία περίπτωση δε θα ήθελαν να οδηγηθεί η χώρα σε πολιτική αστάθεια στην παρούσα κρίσιμη για την οικονομία φάση. Πάντως θα επαναλάβουμε και σήμερα, ότι αναμένουμε είτε με τον έναν είτε με τον άλλο τρόπο, πολιτικές εξελίξεις από το φθινόπωρο, είτε με την προκήρυξη πρόωρων εκλογών, είτε με το σχηματισμό κυβέρνησης τεχνοκρατών, ένα σενάριο το οποίο δε μπορεί να αποκλειστεί ότι θα συμβεί και νωρίτερα (ακόμη και μέσα στις επόμενες εβδομάδες). Αναφορικά με το ζήτημα του δημοψηφίσματος, πιστεύουμε ότι δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο (ζήτημα αποχώρησης της χώρας από το ευρώ), αφού κρίνουμε ότι πρόκειται καθαρά για ένα πολιτικό τέχνασμα, εν μέσω σημαντικών κοινωνικών αναταραχών. Βέβαια πολύ πιθανό είναι, αυτή η απειλή δημοψηφίσματος να λειτουργεί και ως μια πίεση στους ξένους αξιωματούχους να ξεμπλοκάρουν τα εμπόδια που αρχίζουν και πάλι να δημιουργούνται για το νέο πακέτο στήριξης της ελληνικής οικονομίας.
Ξεκινώντας από ταυτό το τελευταίο, πέραν του εύθραυστου πολιτικού σκηνικού, η προσοχή τις επόμενες ημέρες θα είναι στραμμένη και στις ζυμώσεις στους κόλπους της Ε.Ε. για το νέο μηχανισμό στήριξης, όπου αν και είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι, δεν κρύβουμε την ανησυχία μας, μήπως οι τελικές αποφάσεις μεταφερθούν χρονικά για το Σεπτέμβριο, κάτι εξαιρετικά αρνητικό για την οικονομία και το ελληνικό χρηματιστήριο. Στα νέα της χθεσινής ημέρας, κρατάμε τις δηλώσεις του επιτρόπου Όλι Ρεν. Συγκεκριμένα, μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις δήλωσε ότι πολύ πιθανή είναι η Οριστικοποίηση του νέου πακέτου βοήθειας για την Ελλάδα πριν από τις 20 Ιουνίου. Επίσης, πολύ σημαντικό κρίνεται το γεγονός ότι ο κ. Ρεν για πρώτη φορά δήλωσε ότι αντικείμενο μελέτης θα είναι και η επιλογή των ευρωομολόγων. Σημειώνεται ότι για ακόμη μια φορά έγινε αναφορά από τον ευρωπαίο επίτροπο στη λεγόμενη “συμφωνία της Βιέννης”. Θυμίζουμε ότι η πρωτοβουλίας της Βιέννης αναπτύχθηκε το 2009 για να βοηθήσει τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης να αντιμετωπίσουν την κρίση, ενώ ουσιαστικά πρόκειται για ένα πρόγραμμα που προβλέπει την εθελοντική επαναγορά νέων ελληνικών ομολόγων από τους ιδιώτες κατόχους παλιών ομολόγων (“ελεγχόμενη αναδιάταξη”), ενώ εμπνευστής αυτής της πρότασης για την αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης χρέους φαίνεται να είναι ο ίδιος ο Όλι Ρέν, όπως είχε γραφτεί και πριν από ημέρες στο Bloomberg.
Πέραν όμως των δηλώσεων Ρεν το πιο σημαντικό θέμα των επόμενων ημερών ενδέχεται να αποδειχθούν οι εσωκομματικές αντιδράσεις στη Γερμανία. Συγκεκριμένα, μόνο εύκολη υπόθεση δεν αναμένεται να είναι για την καγκελάριο Μέρκελ να διασφαλίσει την συγκατάθεση των κυβερνητικών βουλευτών σε ένα νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις κοινοβουλευτικές ομάδες των Χριστιανοδημοκρατών (CDU/CSU) και των Φιλελευθέρων (FDP) κερδίζει έδαφος η άποψη που θέλει να είναι «βαρέλι δίχως πάτο» ένα ακόμη πακέτο δανείων προς την Αθήνα. Η κυβερνητική πλειοψηφία αποτελείται από 21 βουλευτές. Μόνον οι διαφωνούντες από το κόμμα των Φιλελευθέρων υπολογίζονται σε 15. Εάν σε αυτούς προστεθούν και οι Χριστιανοδημοκράτες «αντάρτες» τίποτε δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη η έγκριση των αποφάσεων και των προθέσεων της Καγκελαρίου. Γίνεται λοιπόν αντιληπτό από τα παραπάνω, ότι πολύ πιθανό είναι οι εσωκομματικές αντιδράσεις στη Γερμανία να οδηγήσουν σε αναβολή των αποφάσεων για το Σεπτέμβριο, κάτι το οποίο όπως αναφέραμε είναι και η μεγαλύτερη απειλή στην παρούσα φάση.
---------------------------------
Στα αμιγώς τεχνικά, θα επαναλάβουμε και σήμερα ότι αν και η εικόνα παραμένει αρνητική υπάρχουν εκείνες οι προϋποθέσεις για κίνηση υψηλότερα, ενώ όπως και είχαμε προβλέψει (εδώ και πολύ καιρό), μετά την προσέγγιση των πολύ σημαντικών στηρίξεων για το ΓΔ και κυρίως τον Τραπεζικό Δείκτη (1.200 – 1.250 μονάδες 890 – 900 μονάδες) ήλθε η μεγάλη ισχυρή αντίσταση της προηγούμενης Παρασκευής. Το πρώτο μεγάλο ζητούμενο είναι πλέον η συνέχιση της αντίδρασης και η προσέγγιση των πολύ σημαντικών αντιστάσεων των δύο βασικών δεικτών (ΓΔ στις 1.390 - 1.400 μονάδες και FTSE/ASE 20 στις 620 – 630 μονάδες).
Greek Finance Forum
http://www.greekfinanceforum.com/